Protestatarii din Chisinau vor sa declanseze o greva generala si "alte actiuni de nesupunere civica". Ce spun politicienii

Ultima actualizare: 17-09-2015 03:23
Proteste la Chisinau - AGERPRES

O rezolutie a fost adoptata in finalul manifestatiei de amploare desfasurata duminica la Chisinau, organizata de platforma civica 'Demnitate si Adevar'.

In acest document care se face apel la declansarea unei greve generale si formarea unei miscari politice si a unui asa-numit guvern al increderii populare, relateaza Radio Chisinau, conform Agerpres. Rezolutia adoptata de Marea Adunare Nationala - asa cum a fost numit mitingul - cu trimitere la miscarea care a dus la renasterea nationala a Basarabiei la inceputul anilor' 90, a exprimat un vot de blam actualei guvernari a Republicii Moldova.

Unul dintre liderii platformei 'DA', Andrei Nastase a declarat in fata multimii: "Imputernicim Consiliul Marii Adunari Nationale sa faca un apel privind declansarea unei greve generale si a altor actiuni de nesupunere civica. Cerem Consiliului Marii Adunari Nationale sa purceada la formarea unei miscari politice de alternativa si a unei liste nominale, a unui guvern de incredere populara care sa utilizeze mijloacele specifice luptei politice pentru realizarea nazuintei poporului Republicii Moldova".

Liderii 'DA' au indemnat protestatarii sa se alature celor care stau in corturi de o saptamana in piata centrala din Chisinau si chiar sa instaleze noi corturi in jurul cladirii executivului.

In piata s-a strigat 'Victorie', 'Plecati' si alte lozinci prin care protestatarii au cerut demisia primilor oameni in stat pe care ii acuza de degradarea conditiilor de viata, ca urmare a destabilizarii sistemului bancar in urma devalizarii a trei banci cu aproape 1 miliard de dolari la sfarsitul anului trecut.

In timpul protestului de duminica, un grup de manifestanti pro-Unire, care sustineau ca singura solutie pentru depasirea crizei in care se afla Republica Moldova este unirea cu Romania, au fost alungati de la manifestatie. Reprezentantii Miscarii Civice 'Tinerii Moldovei', prezenti la protestul din Piata Marii Adunari Nationale, au fost bruscati de alti manifestanti care au declarat ca manifestatia este organizata pentru a rezolva alte probleme si chestiuni decat cele legate de Unire.

In consecinta, tinerii unionisti au fost nevoiti sa renunte la pancartele cu mesaje precum 'Vrem Unirea', 'Unirea - obiectiv national' si 'DNA trece Prutul' si sa se retraga in zone mai laturalnice.

Mii de persoane au participat duminica in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau la o noua actiune de protest impotriva guvernarii, cerand demisia conducerii tarii si organizarea de alegeri anticipate.

Pe fondul protestelor, care continua de o saptamana in Republica Moldova, atat presedintele, Nicolae Timofti, cat si premierul Valeriu Strelet au anuntat ca nu isi vor da demisia, deoarece aceasta ar aprofunda si mai mult criza politica si economica din republica.

Ce spun politicienii

Demisiile cerute de protestatari ar aduce Republica Moldova intr-o criza politica si economica profunda, a declarat duminica seara presedintele parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, in cadrul unei emisiuni televizate, dupa cum transmite agentia IPN.

"Sunt confuz in ceea ce priveste cerintele protestatarilor. Daca saptamana trecuta aveau niste revendicari rezonabile, acum cerintele lor au devenit radicale, vor demisii in lant. Trebui sa intelegem ca acest guvern activeaza doar de 45 de zile si nu a reusit sa le faca pe toate'', a afirmat seful legislativului moldovean.

Un alt argument invocat de catre Andrian Candu in favoarea guvernului actual este si vizita apropiata a reprezentantilor FMI la Chisinau. ''FMI vine sa discute si sa negocieze cu noi mai multe reforme. FMI nu vine sa discute cu un guvern provizoriu sau cu niste ministri interimari'', a mai declarat presedintele parlamentului Republicii Moldova.

Mii de persoane au participat duminica in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau la o noua actiune de protest impotriva guvernarii, cerand demisia conducerii statului si organizarea de alegeri anticipate.

In cadrul actiunii, organizata de platforma civica 'Demnitate si Adevar' in contextul protestelor care continua de o saptamana la Chisinau, a fost adoptata o rezolutie in care se face apel la declansarea unei greve generale si formarea unei miscari politice si a unui asa-numit guvern al increderii populare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO