Papa Francisc: "Big Bang-ul si teoria evolutiei sunt reale, iar Dumnezeu nu este un magician cu o bagheta magica"

Ultima actualizare: 17-09-2015 03:23
Papa Francisc - AGERPRES

Teoria evolutiei si Big Bang-ul sunt reale, iar Dumnezeu nu este "un magician cu o bagheta magica", a declarat Papa Francisc, citat de The Independent.

Conform sursei citate, Papa a vorbit la Academia Pontica de Stiinte, iar afirmatiile sale - spun expertii - pun capat "pseudo teoriilor" despre creationism, despre care unii spun ca ar fi fost incurajate de predecesorul sau, Benedict XVI.

Francisc a explicat ca amandoua teoriile stiintifice nu sunt incompatibile cu existenta creatorului, argumentand in schimb ca "sunt cerute de asta".

"Atunci cand citim despre Creatie in Geneza, riscam sa ne imaginam ca Dumnezeu este un magician cu o bagheta magica, capabil sa faca orice. Insa nu este asa." a spus Papa Francisc.

"El a creat fiintele umane si le-a lasat sa se dezvolte singure, conform legilor interne pe care le-a dat fiecaruia, astfel incat fiecare sa-si atinga singur implinirea. Big Bang-ul, despre care astazi spunem ca se afla la originea lumii, nu contrazice interventia creatorului divin, ci, mai degraba, o confirma. Evolutia in natura este inconsistenta cu notiunea de creatie, pentru ca evolutia are nevoie de creatia fiintelor care vor evolua." - a mai spus Papa.

Biserica Catolica are reputatia de a fi anti-stiinta, prin istoria sa - cea mai cunoscuta intamplare fiind atunci cand Galileo s-a confruntat cu inchizitia si a fost fortat sa-si retraga teoria "eretica", potrivit careia Pamantul s-ar invarti in jurul Soarelui.

Comentariile Papei Francisc par a fi mai mult in spiritul progresist al Papei Pius XII, care a deschis usa catre ideea evolutiei si a admis teoria Big Bang-ului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO