Premiera: Un avion a zburat deasupra Pacificului fara pic de combustibil. Cum a fost posibil asa ceva


Ultimul update: Miercuri 08 Iulie 2015 07:10
Data publicarii: Duminica 05 Iulie 2015 12:49
Categorie: Stiri externe
Solar Impulse

Un avion construit sa functioneze pe energie solara tocmai ce a facut istorie in aviatie. Cu un singur om la bord, avionul a reusit sa strabata 6.437 kilometri deasupra oceanului, din Japonia pana in Hawaii, fara oprire.

Avionul a plecat duminica dupa-amiaza din Japonia, dupa ce a primit aviz de vreme buna, si a ajuns in Hawaii vineri dimineata, pe aeroportul Kalaeloa din Oahu. Pilotul nu a facut nicio pauza pentru a-l alimenta si s-a bazat exclusiv pe energia solara ca sa strabata distanta.

Viteza maxima a fost de 145 kilometri/ora, iar cea medie a fost de 65 kilometri/ora. In total, zborul a durat 117 ore, adica aproape 5 zile.

Prin comparatie, un Boeing 777, cu o viteza maxima de 965 kilometri/ora poate sa parcurga aceeasi distanta in aproximativ 8,5 ore.

Cu toate acestea, avionul “The Solar Impulse 2” a spulberat cateva recorduri: cea mai mare distanta parcursa pe energie solara, cea mai mare durata de zbor alimentat solar si cel mai lung zbor efectuat non-stop de catre un pilot.

“Zborul deasupra oceanului demonstreaza ca exista solutii tehnologice pentru avioane sa zboare zi si noapte fara combustibil”, a spus Bertrand Piccard, co-fondatorul Solar Impulse.

Avionul este facut in cea mai mare parte din fibra de carton. Are 17.248 celule solare plasate pe aripi, care incarca patru baterii Litiu-Polimer, care i-au permis sa zboare si noaptea, si este extrem de usor – cantareste doar 2.299 kilograme.

Foto: Facebook

Sursa: Huffington Post

VIDEO PROTVPLUS.RO