Premieră mondială. Instagram a introdus un „buton de siguranță” în Franţa pentru protejarea victimelor hărțuirii online
Pentru a lupta împotriva ciber-hărţuirii, Instagram a introdus în Franţa un „buton de siguranţă" care permite utilizatorilor să apeleze direct o linie telefonică de urgenţă, o premieră mondială, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.
Orice persoană care semnalează un caz de hărţuire online va vedea de acum înainte un buton de apel telefonic care o va pune în legătură cu psihologi şi jurişti de la 3018, linia naţională de asistenţă pentru victimele violenţei digitale, disponibilă zilnic, între orele 09:00-23:00.
Pentru asociaţia e-Enfance, parteneră în cadrul iniţiativei, acest buton de apel direct, care face legătura cu numărul 3018 fără a părăsi aplicaţia, reprezintă un instrument eficient şi dorit de mult timp.
„Cerem de ani de zile un 'buton de siguranţă' ('safe button') şi am cerut unul şi la nivel european", a declarat Justine Atlan, directoare generală a asociaţiei e-Enfance.
„A fost nevoie de puţin mai mult timp pentru a fi înţeles, dar suntem mulţumiţi că a fost integrat accesul direct", a explicat Justine Atlan.
„Acest lucru va permite tinerelor victime, odată ce semnalarea lor a fost înregistrată, să beneficieze de un sprijin specific imediat", a precizat ea.
Pe TikTok, o reţea foarte populară în rândul tinerilor, nu există un buton de apel direct, însă utilizatorilor care semnalează un caz li se oferă acum un link care îi trimite către site-ul 3018.
În Franţa, un sfert dintre familii s-au confruntat deja cu problema ciber-hărţuirii unui minor, potrivit unui sondaj recent realizat pentru e-Enfance: 15% dintre elevii din învăţământul primar s-au confruntat deja cu aceasta, procentul ajungând la 25% în învăţământul gimnazial şi la 27% în cazul liceenilor.
Pentru a face faţă acestui fenomen, guvernul francez a prezentat la sfârşitul lunii septembrie o serie de măsuri, de la semnalarea sistematică a cazurilor de hărţuire către sistemul de justiţie până la intenţia de a exclude elevii hărţuitori de pe reţelele sociale.
În total, 86% dintre tinerii cu vârste între 8 şi 18 ani sunt înregistraţi pe reţelele sociale - 67% dintre şcolarii din învăţământul primar, 93% dintre elevii de gimnaziu şi 96% dintre elevii de liceu.
Sursa: Agerpres
Etichete: Franta, tineri, instagram, hartuire, myimpact,
Dată publicare:
09-11-2023 12:01