Premiera in lumea bisericeasca. Osemintele Sfantului Petru, pentru prima data scoase in public
Osemintele considerate ca fiind cele ale Sfantului Petru, primul apostol si fondator al Bisericii crestine, vor fi scoase pentru prima data din grotele de sub bazilica ce-i poarta numele, pentru a fi expuse in public.
Acest eveniment exceptional va avea loc pentru a marca incheierea "Anului credintei", duminica, 24 noiembrie, in prezenta papei Francisc, potrivit Mediafax.
Intr-un articol publicat in editia de sambata a cotidianului Osservatore Romano, presedintele Consiliului Pontifical pentru noua evanghelizare, arhiepiscopul italian Rino Fisichella, a anuntat ca un ultim gest care va incununa acest an va consta in "expunerea pentru prima data a relicvelor pe care traditia le recunoaste ca fiind cele ale apostolului care si-a dat viata, aici, pentru Dumnezeu".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Anul credintei" a fost inaugurat in octombrie 2012 de papa Benedict al XVI-lea si a constat in numeroase festivitati in piata Sfantul Petru.
Numerosi pelerini au mers sa se reculeaga in grotele de la Vatican, sub bazilica, in fata mormantului despre care se spune ca adaposteste ramasitele pamantesti ale primului apostol, dar si in fata altor morminte unde se afla alti papi, inclusiv indragitul Ioan Paul al II-lea.
Osemintele au fost descoperite in timpul unor sapaturi realizate in 1940, pe vremea pontificatului lui Pius al XII-lea, intr-o necropola situata sub bazilica, alaturi de un monument construit in secolul al IV-lea e.n. pentru a-l onora pe acela care este considerat primul episcop al Romei si primul papa.
Cu acea ocazie, au fost descoperite osemintele unui barbat, invelite intr-o tesatura purpurie brodata cu fire de aur. Papii nu au confirmat niciodata ca osemintele au apartinut in mod cert Sfantului Petru.
Insa, teste realizate in anii '50 si '60 au ajuns la concluzia, "cu o mare probabilitate", ca ele apartin intr-adevar fostului pescar din Galilea, dupa cum a declarat papa Paul al VI-lea in 1968.
Sfantul Petru a fost crucificat cu capul in jos, in perioada anilor 64 e.n. - 70 e.n., in circul lui Caligula, pe locul caruia se afla in prezent gradinile de la Vatican.