Povestea fondatorului nestiut al Apple, care a pierdut 35 de miliarde de dolari
A creat logo-ul Apple si designul primului calculator, a fost unul din fondatorii celebrei companii, dar, cu toate acestea, numele lui este necunoscut.
In 1976, Ron Wayne, care avea atunci 42 de ani, a pus bazele Apple, alaturi de Steve Jobs si Steve Wozniak.
Intr-un interviu acordat recent, Wayne spune ca Jobs avea o latura negativa, mai putin cunoscuta. Ii placea sa manipuleze si avea un comportament ciudat.
“Daca aveai de ales intre Jobs si un cub de gheata, mai bine tu duceai la cubul de gheata sa ai parte de putina caldura”, spune el.
Cand isi propunea sa obtina ceva, era gata sa calce in picioare pe oricine i-ar fi stat in cale.
In plus, era foarte incapatanat, nu accepta alte argumente si se enerva extrem de repede.
Din aceasta cauza, dupa numai 2 saptamani de la fondarea companiei Apple, Wayne a decis sa-si vanda partea de 10%, pentru 800 de dolari. Astazi, aceste actiuni ar fi valorat 35 de miliarde de dolari.
“Nu regret aceasta decizie. Atunci, asa mi-am dorit, eu aveam deja 40 de ani, partenerii mei erau niste copii, nu as fi putut tine pasul cu ei”, spune barbatul.
Wayne a realizat designul primului calculator Apple si banuia ca va fi un produs de succes, dar nu a intuit cum se va transforma aceasta companie.
“As fi putut fi cel mai bogat om din cimitir”, spune Wayne.
Inginerul spune ca nu era pasionat de calculatoare, ci de jocuri mecanice si, dupa ce a plecat de la Apple, ar fi vrut sa inceapa o afacere in acest domeniu.
Jobs era convins ca el stie totul mai bine ca altii, indiferent de domeniu.
De aceea a si avut parte de un sfarsit cumplit, crede Ron. Steve a refuzat sa se opereze de cancer, cand a aflat ca este bolnav si, timp de 9 luni, a apelat doar la acupunctura si regim vegan, bazat pe sucuri de fructe si legume.
“Era foarte incapatanat. In orice credea, credea la modul absolut, de multe ori era imposibil sa-l convingi de altceva”, spune Ron.
Dupa ce a plecat de la Apple, Wayne si-a deschis un magazin de timbre, iar apoi a inceput sa lucreze la alte companii, tot in domeniul tehnologic.
Pensionat in 1999, Ron si-a cumparat o casa de vis, unde avea si o camera cu jocuri mecanice, asa cum isi doreise mereu.
Ghinionul l-a lovit din nou insa: a fost jefuit si hotii i-au furat aurul si colectia de monede, care reprezentau intreaga lui avere. A fost nevoit sa-si vanda casa, pentru a face rost de bani.
Totusi, nu a fost descurajat si a construit in final un aparat modern de jocuri mecanice. Acum, spune ca si-ar dori sa primeasca finantare pentru a dota cazinourile cu aceste aparate.
Pe Steve Jobs l-a mai intalnit o singura data, in anul 2000. Spre surprinderea lui, seful Apple l-a invitat pe neasteptate la lansarea unui nou produs Apple.
I-a platit biletul de avion, cazarea la hotel si l-a invitat la pranz, unde au discutat toti trei, ca in vremurile bune.
Ron spune insa ca nu a inteles niciodata de ce a fost invitat la acea lansare.