O mamă și-a revăzut fiul după 68 de ani. Unul a trăit în Coreea de Nord, celălalt în Sud
Lee Keum-seom, o femeie în vârstă de 92 de ani, și-a revăzut fiul după 68 de ani de așteptare. Cei doi au fost separați în timpul Războiului Coreean, astfel că unul a ajuns să trăiască în Coreea de Nord, iar celălalt în Coreea de Sud.
Sang Chol avea patru ani când și-a văzut mama pentru ultima oară. La 71 de ani, a reușit luni să își revadă mama, pe care a așteptat-o alături de nora sa, într-o stațiune din Coreea de Nord. Femeia a venit cu cele două fiice, care au crescut în Coreea de Sud, scrie CNN.
Cei doi s-au revăzut cu ochii în lacrimi. Sang Chol i-a arătat mamei sale o poză cu tatăl lui, care a rămas alături de el în Nord, în timp ce mama sa a ajuns în Sud.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Asta e o poză a tatălui meu, mamă”, i-a spus Sang Chol femeii, plângând.
Mai multe autobuze cu sud-coreeni au sosit, luni, în stațiunea din apropiere de Muntele Kumgang, pentru a-și revedea rudele. Cu toate acestea, doar 89 de familii din 57.000 au fost selectate pentru a beneficia de un astfel de privilegiu, ca urmare a Declarației de la Panmunjom, semnată de liderul sud-coreean Moon Jae-in, și de omologul său nord-coreean, Kim Jong-un.
Peste 60% dintre cei care doresc să își revadă rudele au în jur de 80 de ani și sunt însoțiți în călătoria în Nord de copiii lor, dar și de alte rude.
Înainte să urce în autobuz, femeia a fost foarte neliniștită, din cauză că nu și-a mai văzut fiul de atâtea zeci de ani.
„Ce să întreb? O, o să-l întreb ce i-a spus tatăl lui despre mine. Trebuie să-i fi spus cum am ajuns să fim separați și unde obișnuia să fie casa noastră. O să îl întreb despre asta”, mărturisea femeia înainte de începerea călătoriei.
Când l-a văzut, însă, nu a mai ezitat deloc, iar cei doi s-au îmbrățișat, cu ochii în lacrimi, relatează CNN.
Lee este doar una din zecile de persoane din Coreea de Sud care s-au adunat în stațiunea situată la sud de Zona Demilitarizată, pentru verificări medicale și un training. Atunci când au sosit în stațiunea Hanwha din Sokcho, au fost aplaudați de lucrătorii Crucii Roșii, fiind întâmpinați cu mesajul: „Vă felicităm sincer pentru reuniunea cu familiile de care ați fost separați.”
Zeci de mii de persoane visează să își revadă familiile
În hotel, soți, soții, frați, surori și copii au așteptat într-o stare de nerăbdare și tensiune să își revadă familiile. După aceea, oamenilor li s-au făcut fotografii, care au fost înrămate pentru a putea să le ducă drept cadou în Nord.
„Am aplicat să îmi văd fratele mai mare. Dar el a murit, așa că nu îl voi mai vedea niciodată. De aceea, o să îmi văd nepotul și pe soția fratelui. Pe de o parte, sunt tristă că nu-l voi mai vedea. Pe de altă parte, sunt fericită că îmi voi întâlni nepotul”, a mărturisit Ahn Seung-chun.
„Sunt complet dezamăgit pentru cei care nu au fost selectați, așa că încerc, alături de partenerii nord-coreeni să găsim noi soluții, pentru că sunt numeroși oameni care așteaptă să își revadă familiile. Imaginați-vă 73 de ani în care să trăiești fără să știi dacă membrii familiei mai sunt sau nu în viață. Agonia și furia... Este o tragedie de neînchipuit”, a spus Park Kyung-seo, președintele Crucea Roșie Coreea de Sud.
Într-un comunicat de presă, președintele Moon a încurajat ambele Corei să colaboreze pentru ca mai multe familii să fie reunite în viitor.
„Dintre toate proiectele umanitare, aceasta este prioritatea noastră de top, pe care trebuie să o aibă în vedere ambele Corei. Întrucât și eu sunt membrul unei familii separate, rezonez cu toată tristețea și durerea”, a spus președintele sud-coreean.
În zecile de ani care au trecut de la Războiul Coreean, multe familii au fost reunite cu ajutorul Crucii Roșii. Pe de altă parte, sunt și multe familii care n-au mai avut această șansă, din cauza vârstei înaintate. Peste 75.000 de solicitanți și-au pierdut deja viața de când a demarat acest proces.
„Nu știu când va muri. A început să manifeste semne de demență. Înainte să piardă totul, vrea să meargă, dar tot ce poate face e să privească totul de la televizor, ceea ce îi face rău. Tatăl meu e singur aici, în Sud. Vă puteți închipui cât de mult îi lipsește familia sa? Vrea să audă ce s-a întâmplat în orașul natal înainte să moară”, a povestit Kim Seong-jin, referindu-se la tatăl său.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!