Povestea lui Cher Ami, porumbelul erou care a salvat 197 de soldati in Primul Razboi Mondial
Povestea lui Cher Ami, cel mai faimos porumbel erou de razboi, ii face pe oameni sa respecte si mai mult aceste pasari mici, dar curajoase.
FOTO: Smithsonian Institute / Via si.edu
BuzzFeed scrie ca toata intamplarea a avut loc in septembrie 1918, in nordul Frantei. Razboiul urma sa se termine pe 11 noiembrie, insa o ultima batalie puternica era in desfasurare la acea vreme: ofensiva de la Meuse-Argonne. A fost unul dintre cele mai mari conflicte ale Primului Razboi Mondial si a tinut 47 de zile, pana la incheierea armistitiului. Peste un milion de soldati ai fortelor aliate au fost implicati, iar peste 25.000 de americani au murit pana la sfarsitul acestei lupte.
Un grup de 500 de soldati americani, condus de maiorul Charles Whittlesey, era prins intr-o mica adancime la baza unui deal, fiind inconjurat de germani. Dupa prima zi mai ramasesera in viata doar 200 de soldati. Situatia a devenit si mai grava dupa ce prietenii lor americani, nestiind locatia exacta a colegilor, au inceput sa traga exact in directia lor.
Maiorul Whittlesey le-a trimis 2 mesaje prin intermediul porumbeilor calatori, cerand ajutor, insa amandoua pasarile au fost ucise de nemti. Intre timp, atacul americanilor asupra .. americanilor a continuat. Ultimul porumbel calator, pe nume Cher Ami, a fost eliberat in aer cu un mesaj disperat: "Suntem de-a lungul drumului, paralel cu 276.4. Propria noastra artilerie executa un baraj de foc direct spre noi. Pentru numele lui Dumnezeu, opriti-l!"
FOTO: lettersofnote.com
Imediat cum Cher Ami a zburat, germanii au inceput sa traga spre el. A fost nevoie de 25 de minute pentru ca pasarea sa zboare prin ploaia de gloante pe o distanta de 40 de kilometri, ca sa atinga liniile aliatilor. Cand a ajuns, Cher Ami avea o rana in piept si ramasese doar cu un ochi. Un picior era atat de afectat incat mai atarna doar de tendon. Iar mesajul de ajutor, pus intr-o cutiuta de metal, era fixat chiar de acel picior rupt, care atarna ...
Aliatii au oprit imediat focul, iar intr-un final au reusit sa strapunga liniile inamice.
Cei 197 de oameni, salvati de porumbelul Cher Ami, s-au asigurat apoi ca mica pasare primeste cele mai bune ingrijiri medicale si i-au cioplit din lemn un picior, care sa-l inlocuiasca pe cel rupt. Armata franceza i-a acordat lui Cher Ami medalia "Croix de guerre", iar porumbelul erou a fost vazut personal de generalul Pershing, in calatoria sa de intoarcere in SUA.
Cher Ami a murit un an mai tarziu din cauza complicatiilor aparute in urma ranilor si a fost impaiat, fiind expus la muzeul Smithsonian din Washington DC.
FOTO: Mark A. Wilson / Creative Commons