Povestea avocatei care a decis să apere Ucraina. Are 31 de ani, i se spune "Vrăjitoarea" și conduce un pluton de mortiere
Ofițerul ucrainean Olga Bigar nu va spune nimănui cum a primit indicativul "Vrăjitoarea" până când războiul nu se va termina.
"Dar când sunt întrebată", a zis ea zâmbind, "spun că este pentru că pot da foc cerului".
"Vrăjitoarea", un comandant de pluton de mortiere din Brigada 241 a Forțelor Teritoriale de Apărare (TDF) din Ucraina, este unul dintre soldații care s-au înscris voluntari la începutul acestui război, notează Insider.
După ce s-a înscris voluntară, a doua zi după ce Rusia și-a lansat invazia anul trecut și a luptat în mai multe bătălii, Bigar a ajuns la Bahmut, câștigând o reputație aprigă pe cel mai sângeros front al războiului.
"Vrăjitoarea", vedetă pe TikTok și simbol al războiului
Cu peste 120.000 de urmăritori pe TikTok, Bigar, în vârstă de 31 de ani, a devenit un simbol al conflictului, nu numai pentru că este una dintre cele 60.000 de femei soldat ale Ucrainei, ci unul dintre zecile de mii de civili care s-au înscris pentru a lupta fără ezitare.
Bigar a vorbit cu Insider prin intermediul unui interpret dintr-o locație nedezvăluită, departe de prima linie, în aprilie. Ea a descris modul în care războiul a transformat-o dintr-un avocat civil într-o luptătoare experimentată care conduce propriul ei pluton.
Insider a confirmat în mod independent ceea ce femeia a povestit.
Acum 15 luni, Bigar ducea o viață foarte diferită, ca avocat și doctorand la Kiev. Cu toate acestea, ea a spus că "a trăit în așteptarea invaziei la scară largă".
"Nu m-am putut plânge nicăieri"
Crescută în regiunea Donbas, Bigar a fost "extrem de traumatizată psihologic" de operațiunea pe care Rusia a început-o acolo în 2014.
"Au comis atrocități în regiunea noastră, pretinzând că sunt doar civili", a spus ea, apoi a adăugat: "Și nu m-am putut plânge nicăieri, pentru că totul a fost făcut să arate ca și cum ar fi fost un conflict civil, ceea ce nu a fost".
Pe 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia la scară largă, ea s-a îndreptat imediat spre înrolare, împreună cu mama și fratele ei mai mic.
"Ne-a fost frică, erau explozii. Nu am putut să mâncăm. Toți am simțit greață", a spus ea.
Femeia a mărturisit că era o coadă atât de lungă încât a trebuit să se întoarcă a doua zi pentru a se înscrie.
Anterior, Bigar a lucrat cu agențiile de securitate ale statului în probleme juridice și a ajutat voluntar la identificarea pozițiilor rusești în Donbas.
Această experiență a ajutat-o să ajungă șefa plutonului de mortiere.
Din cauza faptului că forțele ruse avansau din ce în ce mai mult, ea și bărbații pe care îi are în subordine au avut parte de "primul antrenament" chiar în luptă.