Portretul șefului diplomației nord-coreene. Omul din spatele „liniei de partid”


Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 29 Septembrie 2017 11:30
Categorie: Stiri externe
Ri Yong Ho

Diplomatul, care l-a numit pe Donald Trump „Președintele Răului”, în cadrul unui discurs susținut în cadrul Adunării Generale ONU, este un „intelectual binecrescut”, scrie Reuters

Jurnaliștii de la Reuters susțin că ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a studiat de-a lungul vieții sale memoriile foștilor președinți americani și se delectează  întotdeauna cu un pahar de whisky fin, scrie Reuters după ce a luat legătura cu 10 persoane apropiate diplomatului.

Șeful diplomației nord-coreene a atras atenția publicului internațional, după ce în data de 23 septembrie a dezvăluit intenția Phenian-ului, care își propune să lanseze o bombă cu Hidrogen peste Oceanul Pacific. Declarațiile lui Ri Yong Ho vin ca o reacție a amenințării lui Donald Trump, care a spus că va „distruge în totalitate” Coreea de Nord,

Cei care l-au cunoscut pe diplomatul nord-coreean susțin că personalitatea sa este una distinctă față de realitatea percepută de occidentali. Prietenii și colegii săi îl descriu ca fiind un diplomat de carieră extrem de politicos, iar în ciuda așteptărilor, aceștia spun despre el că ar avea o personalitate „moale”. În plus, ar avea simțul umorului și se descurcă foarte bine în cadrul dezbaterilor.

"Ca partener de negocieri, Ri a fost unul bun, al cărui statut părea destul de sigur și a avut relativ mai multă libertate de exprimare în timpul discuțiilor", a declarat Wi Sung-lac, fostul trimis al Coreei de Sud în cadrul discuțiilor privind negocierile programului nuclear al Phenian-ului.

"El a fost flexibil și fundamental rațional", a spus Wi, care s-a întâlnit cu Ri de două ori în anul 2011.

Despre Ri se crede că este cel care „traduce” articolele propagandei nord-coreene în limbajul diplomatic.

În plus, și-a dedicat timpul liber studiind memoriile președinților americani.

"Îi place să citească memoriile președinților Statelor Unite, precum Nixon și Bush. L-a citit inclusiv pe Kissinger pentru a înțelege modul în care americanii gândesc", a declarat sursa, care a cerut anonimatul, pentru Reuters.

"Dacă există dezbateri despre politica Statelor Unite el este cel care aduce idei și tactici noi", a spus sursa. "E un strateg."

Ri Yong Ho s-a născut în 1956, fiind fiul lui Ri Myong, care a ocupat funcția de director al Departamentului de Organizare și Orientare, care se ocupă cu supravegerea numirii angajațiilor în cadrul structurii statului. În plus, tatăl său a fost și editor în cadrul Agenției Centrale de Știri Coreene.

Ri a studiat Facultatea de Limbi Străine în cadrul Universității din Phenian.

În perioada 2003-2007 a ocupat funcția de ambasador al Coreei de Nord în Londra, unde a trăit împreună cu soția și fiica sa, în timp ce fiul său a rămas acasă în Phenian.

"El are o bună cunoaștere a limbii engleze", a declarat James Hoare.

"L-am văzut ultima oară în Phenian în 2011, când a oferit un prânz pentru soția mea și pentru mine", a spus Hoare. "Deși era mult mai măreț (ministru de Externe), el era în continuare aceeași persoană politicoasă și prietenoasă".


"El a avut în mod clar un simț al umorului și nu a fost niciodată beligerant sau combatant atunci când a venit vorba să articuleze perspectiva guvernului său", a declarat John Nilsson-Wright, profesor la Universitatea din Cambridge.


"În spatele zâmbetului și al umorului este un om care pare să creadă puternic în linia partidului", a declarat un apropiat.

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO