Infern in Haiti: 100.000 de morti, un oras transformat in cimitir, incendii


Ultimul update: Luni 07 Mai 2012 00:43
Data publicarii: Joi 14 Ianuarie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe

Este primul bilant avansat de autoritatile haitiene, dupa cutremurul de 7 grade pe Richter care a lovit insula cu doua zile in urma. In cartiere intregi din capitala, n-a mai ramas nimeni in viata.

Cei aflati in case, scoli si spitale s-au facut una cu pamantul. Potrivit oficialilor din Port-au-Prince, Haiti trece acum prin cea mai cumplita catastrofa din ultimii 200 de ani.

Pentru haitieni, apocalipsa este o realitate. Cat vezi cu ochii, sute de cladiri prabusite, mii si mii de oameni bantuind ca nalucile pe strazi, in timp ce din mormanele de beton razbat strigate de ajutor.

Prima noapte de dupa cutremur a fost cumplita, cu mii de oameni intinsi pe caldaram, printre ruine. Iar peste toate astea, focul...

"Nu era de ajuns cutremurul, acum casele ard si oamenii pierd si ceea ce mai aveau", a spus Bob Poff, Armata Salvarii.

Supravietuitorii traiesc parca in alta lume. Multi sunt atat de socati, incat refuza sa accepte ca nu mai au nimic: casa, familie, serviciu...

La ivirea zorilor, dezastrul este coplesitor. La nivelul strazii sau din aer, Port-au-Prince pare un cimitir imens...

Aproximativ 3 milioane de oameni au ramas pe drumuri. De morti, toata lumea vorbeste cu teama, pentru ca numarul lor ar putea ajunge la 100.000.

Intre timp, echipele de interventie, sustinute si de primele ajutoare primite din strainatate, se concentreaza asupra ranitilor si sinistratilor. Cum infrastructura rutiera si feroviara din jurul capitalei este distrusa, iar din spitalele orasului n-a mai ramas nimic, singura speranta a ranitilor raman cele de campanie aduse de americani si europeni, ori spitalele din tara vecina, Republica Dominicana.

Tags: cutremure,

Apocalipsa din Haiti, in imagini. Peste 100.000 de morti, anunta premierul
Avertizoare de cutremur in toate liceele cu risc seismic!
Cutremur de 6,5 grade in largul coastei de nord a Californiei
VIDEO PROTVPLUS.RO