Poluare masivă cu hidrocarburi, la Cercul Polar. Situația, mai gravă decât în estimările oficiale

Dată publicare: 15-07-2020 08:27
Dată actualizare: 15-07-2020 09:53


Revine în atenție poluarea masivă cu hidrocarburi produsă la sfârșitul lunii mai la Cercul Polar.

Autoritățile ruse pretind că au rezolvat problema, însă câțiva activiști de mediu susțin că în realitate situația este mult mai gravă decât varianta oficială.

Asta, după ce au trecut de paza strictă din zonă și au prelevat mostre din apa contaminată.

La sfârşitul lunii mai, 21 de tone de carburant au fost deversate în mai multe cursuri de apă, după prăbuşirea unui rezervor al unei centrale termice aparţinând companiei miniere Norilsk Nickel.

Poluarea a declanșat o imensă maree roşie, vizibilă din spaţiu, în apropierea oraşului arctic Norilsk. A fost nevoie de amplasarea unor baraje plutitoare şi de operaţiuni de pompare pentru a se evita răspândirea poluării în spaţiile naturale protejate.

Ministrul rus al Mediului a comparat accidentul cu una dintre cele mai grave maree negre din istorie - naufragiul petrolierului Exxon Valdez, din 1989.

Reprezentanții companiei au anunțat că pagubele au fost limitate și că lacul din vecinătate a fost salvat.

Vasily Ryabinm, avertizor de integritate: „Este o minciună copilărească, vădit cusută cu ață albă. N-aveam cum să cred așa ceva. M-am gândit că se impune să analizăm lacul, măcar asta să facem, dar șefii mei au avut o altă viziune”.

Acest bărbat lucra pentru Agenția rusă care reglementează mediul înconjurător când s-a declanșat dezastrul, dar a intrat în conflict rapid cu superiorii lui.

Chiar și acum, după șase săptămâni, sunt vizibile petele de carburant, iar apa ia foc la propriu.

Vasily Ryabinin, avertizor de integritate: „Se poate vedea că încă arde combustibilul scurs și tot felul de pete sunt răsfirate pe tot cursul râului, cu efect poluator pe termen foarte lung”.

Activiștii de mediu acuză compania Norilsk Nickel că i-a împiedicat să ancheteze în mod independent urmările contaminării. Unul dintre ei a reușit totuși să însele vigilența paznicilor și a prelevat mostre.

Georgi Kavanosian, activist pro-mediu: „Nivelul de contaminare este de 2-3 ori mai mare decât cel permis”.

Agenţia rusă pentru mediu a solicitat o despăgubire de 1,8 miliarde de euro din partea companiei miniere, o suma echivalentă cu o treime din profiturile nete ale grupului în 2019. Compania, controlată de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin, este cel mai mare producător de paladiu şi nichel din lume.

După anunţul catastrofei de mediu, preşedintele Vladimir Putin a ordonat companiei să-şi asume toate costurile legate de îndepărtarea poluării.

Preşedintele Norilsk Nickel s-a declarant dispus să plătească „orice este nevoie” şi a estimat pagubele la 123 milioane de euro, de aproape 15 ori mai puţin decât suma cerută acum de autorităţile ruse.

Dezastrul nu face decât să pună în lumină o problema mult mai gravă, și anume intenția Rusiei de a industrializa Oceanul Arctic pentru a exploata vastele resursele naturale de acolo. Topirea permafrostului accelerează coroziunea infrastructurii, făcând tot mai probabilă repetarea accidentului de acum două luni.


VIDEO PROTVPLUS.RO