Polonia vrea să se opună bugetului UE de relansare economică. Ce condiții a pus
Polonia amenință că se va opune prin veto bugetului și planului de relansare economică al UE, în cazul în care UE insistă să retragă fondurile europene pentru statele care încalcă statul de drept.
„Dacă ameninţările şi şantajul sunt menţinute, noi vom apăra ferm interesele vitale ale Poloniei. Veto. Non possumus”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei conservatoare, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska Codziennie, conform News.ro.
”În acest fel vom reacţiona împotriva tuturor celor care caută să ne forţeze mâna. O voi repeta, pentru că am spus-o deja, noi suntem de partea bună a Istoriei. Cei care vor să ne priveze de suveranitatea noastră, să ne impună viziunea lor fantezistă sunt pe cale să se prăbuşească”, a declarat Kaczynski, preşedintele Partidului Ordine şi Justiţie (PiS), aflat la putere din 2015.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Comisia Europeană (CE) a prezentat luna trecută un prim raport cuprivire la respectarea statului de drept în UE, deosebit de critic faţă de Polonia şi Ungaria.
Cele două ţări se află în colimatorul Bruxellesului din cauza reformelor lor judiciare, susceptibile în opinia UE să submineze independenţa justiţiei, dar şi, între altele, din cauza aducerii atingere pluralismului presei.
Varşovia şi Budapesta au refuzat deja, în septembrie, să-şi dea unda verde - indispensabilă - planului european de relansare post-covid-19.
Pe de altă parte, eurodeputaţii, care au de spus ultimul cuvânt cu privire la bugetul din care face parte planul masiv al relansării, cer, în schimb, un mecanism puternic şi decurajator, care să lege alocarea fondurilor europene de probleme referitoare la statul de drept.