POLITICO: Cum a reușit Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, să salveze, în secret, Ucraina

petkov, zelenski
Profimedia

Sofia a furnizat Kievului combustibil și arme sovietice vitale în timpul războiului cu Rusia, dar a trebuit să păstreze livrările secrete din cauza politicienilor pro-Moscova din guvern.

Anul trecut, în primăvară, Ucraina se lovea de o „gaură” uriașă în ceea ce privește lipsa armelor de fabricație sovietică, dar și a combustibilului, lucruri esențiale pentru a face față în războiul contra Rusiei. Totuși, pentru ucraineni, salvarea venit dintr-o parte neașteptată: Bulgaria.

Din cauza politicii sale interne divizate - și a înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți a elitei sale - Sofia s-a străduit, pe parcursul invaziei, să sublinieze că nu înarmează Ucraina.

Aceasta a fost, însă, o diversiune a Sofiei, potrivit unei investigații realizate de cotidianul german WELT, citat de POLITICO. După o serie de interviuri exclusive cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov (foto articol, stânga) și ministrul său de Finanțe, Assen Vassilev, WELT a pus cap la cap o imagine a modului în care Bulgaria a intervenit și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme, muniție și combustibil într-un moment critic al luptelor de anul trecut.

În timp ce Petkov, care era prim-ministru bulgar la izbucnirea războiului, încerca să tragă țara pe o traiectorie mai occidentală, pro-NATO, s-a lovit, însă, de critici din partea politicienilor bulgari pro-Kremlin, inclusiv din partea partenerilor săi de coaliție, socialiștii, care sunt succesorii vechiului Partid Comunist. El a trebuit chiar să își concedieze propriul ministru al Apărării pentru că a repetat de nenumărate ori versiunea Rusiei cu privire la război. Cel puțin în public, Petkov a încercat să minimalizeze orice idee că Bulgaria - în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică - ar face un pas înainte și ar înarma Ucraina.

Citește și
petrol
Bulgaria ar putea solicita o exceptare de la orice sancţiuni ale UE privind importurile de gaze şi petrol din Rusia
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cu toate acestea, poziția oficială a Bulgariei față de război a făcut ca aceasta să fie inclusă în același „coș” cu Ungaria lui Viktor Orbán, stat care pare că este de partea Kremlinului, și mai puțin de partea Vestului.

Dar Petkov și Vassilev, acum politicieni din opoziție care caută să revină la putere în viitoarele alegeri, au rupt tăcerea cu privire la adevăratul rol al Bulgariei în contextul războiului ruso-ucrainean.

Planul solid al lui Petkov a inclus și România

În timp ce Partidul Socialist de la Sofia a numit livrările de arme bulgare către forțele ucrainene o "linie roșie", oficialii lui Petkov au evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria și Polonia.

"Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care a avut nevoie armata ucraineană în prima fază a războiului a venit din Bulgaria", a declarat Petkov pentru WELT.

Un alt aspect care ar fi putut înfuria Rusia este cel a combustibilului furnizat Ucrainei. Așadar, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost prelucrată din țiței rusesc la o rafinărie din Marea Neagră, care la acea vreme aparținea companiei rusești Lukoil. "Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și uneori acoperea 40% din necesarul Ucrainei", a declarat fostul ministru bulgar de Finanțe, Vassilev, pentru WELT.

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Kuleba a declarat pentru WELT că țara sa a fost în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut. "Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari din muniția necesară, așa că președintele Zelenski m-a trimis să obțin materialul necesar", a declarat Kuleba.

Era o chestiune de "viață și de moarte" în acel moment, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar fi ocupat mai multe sate și orașe, "ar fi ucis, torturat și violat" mai mulți ucraineni.
Kuleba le-a mai dezvăluit jurnaliștilor germani că Petkov a conștientizat situația grea prin care trecea atunci Ucraina și i-a promis șefului diplomației externe de la Kiev că va face "tot ce îi stă în putință".

"Kiril Petkov a dat dovadă de integritate, iar eu îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție", a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: În timp ce unii membri ai coaliției bulgare au trecut de partea Rusiei, Petkov a decis "să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic".

La 25 februarie, la doar o zi după invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, la o reuniune informală a Consiliului European de la Bruxelles, Petkov a subliniat colegilor săi de partid că Zelenski ar putea avea mai puțin de 48 de ore de trăit, că se află pe lista neagră a Moscovei și că respectivul Consiliu trebuie să ia imediat decizii dure privind sancțiunile. În cele din urmă, Comisia Europeană a sprijinit aceste măsuri.

În același timp, ministrul de Finanțe al Bulgariei a participat la Paris la o reuniune a omologilor săi din UE. Și acolo a existat o indecizie, după cum a descris-o. Toată lumea era încă în stare de șoc din cauza atacului. Apoi, Vassilev a ținut un discurs. Nu despre cifre și consecințe economice, ci despre ce a vrut să spună Putin prin "denazificarea Ucrainei". El s-a bazat pe propriile experiențe ale Bulgariei.

"Asta au făcut rușii în Bulgaria după cel de-al Doilea Război Mondial, au ucis mii de disidenți, profesori și preoți", a spus Vassilev. Și el a cerut rezoluții imediate, iar participanții la reuniune au confirmat pentru WELT că ministrul bulgar a schimbat starea de spirit a delegaților adunați.

Două zile mai târziu, Bruxelles-ul a pus în aplicare aceste măsuri. În cercurile UE, acestea au fost denumite "propunerea bulgară".

La 19 aprilie, cu puțin timp înainte de o vizită la Kiev a lui Petkov, ministrul ucrainean de Externe s-a deplasat la Sofia, în timp ce începea o nouă fază a războiului. Ucrainenii îi respinseseră pe invadatori din regiunea Kievului și din nord, dar multe arme occidentale nu fuseseră încă livrate. Luptele erau atât de intense, spune astăzi Kuleba, încât Ucraina avea nevoie urgentă de refacerea stocurilor, în special de muniție de fabricație sovietică.

SUA și Marea Britanie ar fi plătit pentru livrările de arme din Bulgaria

Petkov spune acum că guvernul său a autorizat intermediarii să exporte, nu direct în Ucraina, ci către companii intermediare din străinătate.

"Industria noastră militară privată producea la turație maximă", a spus Petkov. Imagini din aprilie 2022 arată avioane cargo "încărcate până la refuz" cu arme care zboară între Bulgaria și Polonia. Ceea ce se știe este că aeroportul polonez din Rzeszów, aflat la 70 de kilometri de granița ucraineană și atent păzit de NATO, este un punct important de expediere. "Ne-am asigurat că ruta terestră prin România și Ungaria a fost deschisă și pentru camioane", a declarat Petkov.

Kuleba a confirmat aceste livrări. El a subliniat că nu a fost vorba despre faptul că guvernul bulgar a oferit ajutor militar direct Ucrainei, "ci mai degrabă despre faptul că firmelor ucrainene și din țările NATO li s-a oferit posibilitatea de a procura ceea ce era necesar de la furnizorii bulgari".

Potrivit informațiilor furnizate lui WELT, SUA și Marea Britanie au plătit pentru aceste livrări.

Dar situația a devenit și mai rece în Bulgaria, atunci când șeful companiei militare de stat de export Kintex, Alexander Mihailov, a trebuit să demisioneze în urma unei dispute politice și a făcut publice cifrele - probabil cu scopul de a zdruncina guvernul. Mihailov a vorbit despre exporturi în valoare de "2 miliarde de euro" de la începutul războiului. El a menționat, de asemenea, livrări de muniție pentru lansatorul multiplu de rachete Grad BM-21.

Dar apoi lucrurile au revenit la tecere. Presa internațională a rămas concentrată intens asupra livrării de arme occidentale, inclusiv a lansatoarelor de rachete HIMARS din SUA. Partidul Socialist din guvern a continuat să amenințe cu ruperea coaliției dacă ar exista un sprijin direct pentru Kiev, dar nu a putut, deoarece acest suport al Sofiei pentru Ucraine nu exista la nivel oficial.

#Bulgarii au convins Lukoilul să exporte motorină în Ucraina
Mai mult, Bulgaria a trimis motorină forțelor lui Volodimir Zelenski.

Vassilev își amintește de o reuniune a Băncii Mondiale la Washington în primăvară. Acolo, spune el, un oficial ucrainean i-a spus că trupele Kievului rămăseseră fără combustibil. Bulgaria are o rafinărie în apropiere de Burgas, la Marea Neagră, care este operată de o filială a grupului rus Lukoil și aprovizionată cu petroliere din Rusia.

Vassilev a declarat că a încurajat Lukoil din Bulgaria să exporte surplusul de petrol în Ucraina. Reacția a fost pozitivă, iar angajații de acolo au condamnat, de asemenea, războiul lui Putin, a spus el. Bulgaria însăși are nevoie de aproximativ jumătate din combustibilul produs de rafinărie; restul, spune el, a fost trimis în Ucraina. Încă o dată, livrările de la companiile locale au fost gestionate prin intermediul unor companii străine intermediare.

Kievul a confirmat pentru WELT că societățile ucrainene au primit motorină bulgară în această etapă extrem de importantă.

"Camioanele și cisternele mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat și în trenuri de marfă", a declarat Vassilev.

Riposta Moscovei

Prin liniile secrete de aprovizionare a Ucrainei, Petkov și-a asumat un mare risc.

Sondajele din Bulgaria au arătat că 70% dintre cetățeni se temeau că vor fi atrași în război și, prin urmare, se opuneau unui sprijin prea mare pentru Ucraina. Președintele Rumen Radev, un candidat al Partidului Socialist, a alimentat acest sentiment, afirmând că Bulgaria ar deveni parte la război dacă i s-ar furniza arme.

De la începutul lui 2023, rafinăria Lukoil din Burgas a fost controlată în întregime din Bulgaria, fără nicio legătură cu sediul central din Rusia, iar acum caută petrol din alte țări. Guvernul de la Sofia a cerut oficial Comisiei Europene, în noiembrie, permisiunea de a exporta motorină rafinată din petrol rusesc către destinații precum Ucraina.
Doar că, în tot acest, însă, Kremlinul știa ce fac Petkov și Vassilev pentru Ucraina

Începând încă din luna mai, Moscova a „bombardat” Bulgaria cu atacuri cibernetice, a declarat Petkov. Acestea au afectat alimentarea cu energie electrică și oficiile poștale, iar în unele momente pensiile funcționarilor publici nu au putut fi plătite.

De asemenea, Moscova a încercat să mituiască deputați și să se infiltreze în autorități. Între martie și iunie, Bulgaria a expulzat aproximativ 70 de angajați ai ambasadei ruse din Sofia pentru spionaj.

Moscova știa că Bulgaria era țara UE cea mai dependentă de gazul rusesc înainte de război și a decis să dea un exemplu.

Încă din 27 aprilie, Gazprom a ales Bulgaria ca primă țară din UE în care va întrerupe exporturile de gaze. Dar Sofia nu a cedat. În termen de 24 de ore, premierul Petkov a prezentat o soluție care le-ar permite celor aproape 7 milioane de locuitori ai Bulgariei să se descurce fără gaz din Rusia. El a organizat două tancuri de gaz natural lichefiat din Statele Unite, exact la același preț pe metru cub pe care îl percepea Gazprom.

Petkov explică acum de ce SUA a fost dispusă să accepte acest lucru: "Am spus clar în cadrul discuțiilor că navele-cisternă sunt un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieșire din dependența de Rusia". De asemenea, el a dispus finalizarea unei conexiuni de conducte către Grecia pentru a activa alternative la liniile de aprovizionare rusești.

Petkov și Vassilev au intrat deja în istorie

Guvernul bulgar condus de Petkov a fost dat jos printr-un vot parlamentar de neîncredere în cursul verii. Forțele pro-ruse au jucat și ele un rol în acest sens. Până în toamnă, Petkov și Vassilev au rămas în funcție doar provizoriu. De atunci, țara a fost prinsă într-un impas politic, dar atitudinea față de Ucraina s-a schimbat într-un fel sau altul.

În decembrie, parlamentul de la Sofia a decis să permită oficial livrările de arme către Ucraina. "Suntem profund recunoscători Bulgariei pentru acest lucru", a declarat Kuleba. Cu toate acestea, el a precizat că vede deja încercări de a torpila această decizie. "Este incredibil cât de insistent încearcă aceste forțe să tragă Bulgaria de partea agresorului și măcelarului".

Petkov și Vassilev au făcut deja istorie cu ajutorul lor secret fără precedent acordat Ucrainei. Cu partidul lor, ei vor să candideze din nou la următoarele alegeri și să continue lupta pentru o Bulgarie care să abordeze corupția vechii ordini și să adopte o cale mai occidentală.

"Am demonstrat că o lume este posibilă fără dependența și fără teama de Rusia", spunea Petkov.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Bulgaria recunoaște că a trimis în secret arme Ucrainei prin Polonia
Bulgaria recunoaște că a trimis în secret arme Ucrainei prin Polonia

Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis prin moţiune de cenzură a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia.

Bulgaria ar putea solicita o exceptare de la orice sancţiuni ale UE privind importurile de gaze şi petrol din Rusia
Bulgaria ar putea solicita o exceptare de la orice sancţiuni ale UE privind importurile de gaze şi petrol din Rusia

Prim-ministrul Kiril Petkov a declarat luni că Bulgaria susţine sancţiunile împotriva Rusiei ca mijloc de a opri invazia în Ucraina.

Ministrul apărării bulgar demis, după ce a refuzat să numească „război” invazia militară rusă
Ministrul apărării bulgar demis, după ce a refuzat să numească „război” invazia militară rusă

Premierul bulgar Kiril Petkov a afirmat luni că va propune destituirea ministrului apărării Stefan Ianev, după ce refuzul acestuia din urmă de a califica drept război invazia militară rusă în Ucraina a dus la numeroase cereri de înlocuire a sa.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.