Poliţia rusă l-a reţinut pe fratele lui Aleksei Navalnîi, după o serie de percheziţii la Moscova
Poliţia rusă l-a reţinut miercuri pe fratele lui Aleksei Navalnîi, după ce a efectuat percheziţii la apartamentul din Moscova al disidentului, transmite Reuters.
În cursul zilei de miercuri, poliţia a efectuat raiduri la birourile organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, şi la alte câteva proprietăţi legate de acesta.
În timpul demonstraţiilor pro-Navalnîi de la finalul săptămânii trecute au fost arestate peste 3.500 de persoane.
După arestarea sa în 17 ianuarie, Aleksei Navalnîi a ripostat, difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.
Poliţia rusă şi-a înteţit anchetele şi percheziţiile împotriva lui Aleksei Navalnîi şi a familiei sale
Poliţia rusă şi-a înteţit anchetele şi percheziţiile ce îl vizează pe opozantul arestat Aleksei Navalnîi şi pe apropiaţi ai săi, a anunţat miercuri echipa sa, cu câteva zile înainte de noi manifestaţii împotriva puterii ruse, informează AFP
"Nu-l lasă pe avocatul meu să vină, mi-au spart uşa", a strigat către presă Iulia Navalnaia, soţia opozantului, de la fereastra apartamentul său moscovit vizat de o descindere a poliţiei.
O percheziţie era în curs şi în birourile organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, a anunţat pe Twitter una dintre apropiatele opozantului, Liubov Sobol.
Potrivit directorului acestei organizaţii, Ivan Jdanov, o a treia percheziţie a vizat un alt apartament al opozantului, unde se află fratele său.
Aceste raiduri intervin în cadrul unei anchete a Ministerului de Interne pentru încălcarea "normelor sanitare" în vigoare din cauza epidemiei de coronavirus, după manifestaţiile care au avut loc sâmbătă în Rusia la apelul echipei lui Navalnîi.
Anchetele în legătură cu manifestaţiile de sâmbătă se înmulţesc în condiţiile în care susţinătorii lui Navalnîi, luptător anticorupţie şi critic vehement al Kremlinului, au anunţat organizarea de noi manifestaţii, duminică.
Astfel, Comitetul de anchetă rus a anunţat miercuri că au fost declanşate în jur de 20 de anchete în legătură cu manifestaţiile, în mod concret pentru îndemnuri la revolte, pentru huliganism, violenţe la adresa poliţiştilor sau pentru incitare a minorilor la comiterea de acţiuni ilegale.
Luni, Ministerul de Interne rus a deschis o anchetă pentru blocarea unei căi de transport, la Vladivostok (Extremul Orient rus), după ce manifestanţi au blocat circulaţia.
Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în circa o sută de oraşe ale Rusiei, la apelul lui Navalnîi. Aceste manifestaţii neautorizate s-au soldat cu aproape 3.900 de arestări.
Aleksei Navalnîi a acuzat Serviciul Federal de Securitate (FSB) că l-a otrăvit la sfârşitul lui august cu un agent neurotoxic, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, acuzaţii respinse de Kremlin.
După o convalescenţă de cinci luni în Germania, opozantul s-a întors la 17 ianuarie în Rusia, unde a fost imediat arestat chiar la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo în cadrul uneia dintre numeroasele proceduri judiciare care îl vizează.