Poate fi atinsă imunitatea colectivă? Cercetătorii spun că virusul nu va dispărea
Imunitatea de turmă nu va fi atinsă prea curând sau poate chiar niciodată, în condițiile tot mai puține persoane sunt dispuse să se vaccineze, au declarat oameni de știință și experți în sănătate publică pentru New York Times.
În schimb, oamenii de știință spun că virusul, care continuă să sufere mutații, va deveni o amenințare ce va putea fi gestionată dar care va continua să se răspândească cel puțin în următorii ani, provocând în continuare spitalizări și decese, dar într-un procent mai mic.
Rita Antia, biolog la Universitatea Emory, a declarat pentru Times că SARS-CoV-2 "este puțin probabil să dispară. Dar vrem să facem tot ce putem pentru a verifica dacă este posibil să devină o infecție ușoară".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vaccinările sunt esențiale pentru a menține transmiterea virusului scăzută, dar, din moment ce inoculările au încetinit în ultimele săptămâni, posibilitatea de a ajunge la imunitatea de grup până în vară pare de neatins.
Până acum, peste 105 milioane de americani au fost complet vaccinați împotriva COVID-19, reprezentând 31,8% din populația adultă din S.U.A, iar 44% dintre adulții au primit cel puțin o doză de vaccin, arată datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Dr. Anthony Fauci a declarat în februarie că 70% până la 85% dintre americani ar trebui să fie vaccinați complet pentru a ajunge la imunitatea turmei.
"Până la sfârșitul anului ne vom apropia de un anumit grad de normalitate. Poate că nu va fi așa cum a fost în noiembrie 2019, dar va fi mult, mult mai bun decât acum", a declarat Fauci pentru CNN pe 21 februarie.
Cu toate acestea SUA și restul statelor lumii au o cale lungă de urmat pentru a-și atinge obiectivele de vaccinare, iar ezitarea populației de a se vaccina amână momentul revenirii la normalitate, mai ales că există îngrijorări tot mai mari cu privire la COVID-19 în puncte fierbinți ale pandemiei, precum India.
Alți factori pot afecta, de asemenea, atingerea imunității colective, cum ar fi călătoriile în alte țări care au vaccinat un procent foarte mic din populație, mai spun experții. Spre exemplu, în Africa de Sud, mai puțin de 1% din populație a primit vaccinul.
Eforturile de vaccinare și distanțare socială au dat rezultate în reducerea ratelor de spitalizare și de deces.
De asemenea, oamenii de știință cred că SARS-CoV-2 va deveni un virus sezonier, similar cu gripa.
„Ceea ce vrem să facem cel puțin este să ajungem la un punct în care să avem doar mici apariții sporadice ale virusului”, a declarat biologul Carl Bergstrom, de la Universitatea din Washington, pentru Times.