Planul UE pentru a-şi rezerva toate vaccinurile anti-Covid produse în Europa
Uniunea Europeană vrea să se asigure că producătorii de vaccinuri anti-Covid care au fabrici în țările de pe continent nu își vând serurile în afara blocului comunitar.
Așa că le va cere să înregistreze în avans orice export către statele terțe. Această "îngrădire" a exporturilor ar urma după ce Astra Zeneca a anunțat, pe nepusă masă, că "va reduce semnificativ" livrările pentru țările comunitare, în primul trimestru, din cauza unor "probleme de producție".
În ultimele două săptămâni, și Pfizer Biontech a procedat la fel, încetinind astfel campania de vaccinare în Uniunea Europeană, inclusiv la noi.
Livrarea tranșelor periodice de ser anti-Covid este critică pentru toate țările care înceracă să pună stavilă ratelor ridicate de infectare, mai ales că noile variante ale virusului, mult mai contagioase, se răspândesc implacabil.
Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate: „După cum știți, vaccinul Astra Zeneca se află în stadiul final de aprobare cu Agenția europeană a medicamentelor. Dacă toate criteriile sunt îndeplinite, Agenția europeană a medicamentelor ar putea să recomande autorizarea până la sfârșitul săptămânii. Dar există o problemă în privința livrărilor.”
AstraZeneca, care și-a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford și îl produce în Marea Britanie, a anunțat la sfârșitul saptamnii trecute că nu poate îndeplini obiectivele de aprovizionare convenite cu Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii martie. Ar putea fi o reducere cu 60%, ceea ce ar însemna livrarea doar a 31 de milioane de doze.
Bruxelles-ul a reacționat cu frustrare, dar și cu o replică fermă, în condițiile în care Uniunea Europeană a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-COVID.
Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate: „Uniunea Europeană a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinurilor și vrea să vadă roadele. Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe.”
Bruxelles-ul a cerut companiei AstraZeneca să găsească modalități să livreze rapid vaccinurile.
Uniunea Europeană a subliniat că are un drept contractual de a verifica registrele companiei. Demersul ar da de înțeles că blocul comunitar se teme că sunt redirecționate doze către alți cumpărători.
Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Permiteți-mi să subliniez cuvântul important aici - transparență. Nu e vorba despre blocare. Trebuie să știm ce exportă companiile sau vor exporta pe piețele din afara UE.”
Conflictul cu Astra Zeneca poate afecta livrările celuilalt ser anti-Covid Pfizer-Biontech în Marea Britanie, după Brexit. Fabrica din Belgia trimite doze în Regatul Unit.
Pe de altă parte, potrivit presei, Agenţia suedeză de sănătate a suspendat plăţile pentru vaccin către Pfizer, cerând explicaţii despre numărul de doze disponibile din fiecare flacon.
Uniunea Europeană şi Pfizer au convenit iniţial că fiecare flacon va conţine cinci doze, însă ulterior s-a descoperit că pot fi extrase şase doze cu ajutorul unei seringi speciale. "Este inacceptabil. Dacă o ţară are mijloace doar pentru a extrage cinci doze, înseamnă că a primit mai puţine doze pentru acelaşi preţ" - a declarat coordonatorul suedez al programului de vaccinare.