Planul prin care Rusia vrea sa aduca un dictator militar intr-o tara africana. Maresalul antrenat la Moscova, dar si de CIA
Scenariul sirian ar putea fi aplicat de Kremlin intr-o alta tara, afirma mai multe surse militare si diplomatice americane. Planul rusesc ar beneficia si de cooperarea Egiptului.
Surse diplomatice americane si egiptene au declarat pentru Reuters ca Rusia ar fi trimis forte speciale la o baza aeriana din vestul Egiptului, la mai putin de 100 de kilometri de granita cu Libia, pentru a se implica in razboiul civil din aceasta tara. Potrivit diplomatilor citati de agentia de stiri, Kremlinul ar intentiona ca prin aceasta actiune sa ii acorde sprijin maresalului Khalifa Haftar, cel mai puternic „senior al razboiului” din Libia.
CINE ESTE KHALIFA HAFTAR
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Implicat in rasturnarea dictatorului Gaddafi, Haftar a dat apoi in 2014 o lovitura de stat impotriva Congresului General National, din cauza rolului jucat de islamisti in cadrul CGN. La ora actuala, el conduce „Armata Nationala Libiana”, forta militara ale „Camerei Deputatilor”, factiunea cu capitala in Tobruk, si se opune „Guvernului de Consens National” din Tripoli, sustinut de comunitatea internationala, dar si militantilor ISIS din Libia. Mai important, Haftar controleaza zonele petroliere si, cat timp refuza un acord cu guvernul de la Tripoli, face imposibila orice solutie a razboiului civil.
Haftar este insa sustinut in continuare de Egipt si de Emiratele Arabe Unite iar in noiembrie anul trecut a mers la Moscova, unde s-a intalnit cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si cu ministrul Apraraii Serghei Soigu. Ulterior, Kremlinul a afirmat ca e necesar ca Haftar sa joace un rol in viitorul guvern libian, dat fiind rolul pe care l-a jucat impotriva islamisitilor. Maresalul a fost antrenat in anii ’70 in fosta URSS, dar ulterior a trait doua decenii in SUA, fiind considerat un pion al CIA.
PLANUL KREMLINULUI PENTRU LIBIA
Potrivit surselor Reuters, rusii au trimis, pentru a-l ajuta pe Haftar, forte speciale – in principal instructori - si drone la bazele din Sidi Barrani si Marsa Matruh, sub pretextul unor exercitii militare. Egiptul neaga insa ca pe teritoriul sau ar actiona forte militare straine. Si vicepresedintele comisiei de afaceri externe din Consiliul Federatiei de la Moscova neaga implicarea, spunand. potrivit RIA, ca e vorba de „stiri false”, parte din „razboiul mediatic impotrva Rusiei”. Si ministerul rus Apararii a respins marti dupa-amaiza aceste afirmatii, spunand ca nu exista „niciun fel de trupe ruse in Sidi Barrani”.
Pana luna trecuta, Haftar a beneficiat de ajutorul unei companii private de securitate din Rusia, dar se pare ca acum Kremlinul vrea sa se implice mai mult in ajutorul maresalului, pentru a rezolva impasul in care se afla Libia – eventual, in favoarea unui regim autoritar in frunte cu Haftar.
Astfel de temeri au fost exprimate de generalul Thomas Waldhauser, principalul comandant american din Africa, care a afirmat in fata Senatului SUA ca rusii vor sa isi creeze un cap de pod in Libia, un fost aliat din perioada sovietica. Waldhauser a afirmat ca scenariul aplicat de rusi in tara africana este similar cu cel din Siria - ceea ce ar insemna ca Haftar ar putea juca rolul lui al-Assad.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, africa, isis, petrol, arme, libia, muammar gaddafi, razboi civil, khalifa haftar,
Dată publicare:
14-03-2017 11:48