Corriere della Sera: Grupul Stat Islamic s-a infiltrat in Libia si poate trimite teroristi spre Europa


Ultimul update: Marti 27 Ianuarie 2015 07:04
Data publicarii: Sambata 24 Ianuarie 2015 15:23
Categorie: Stiri externe
Statul Islamic

Militii islamiste afiliate grupului terorist Stat Islamic au inceput sa se infiltreze in Libia, un stat afectat de razboi civil, existand riscul ca teroristii sa ajunga in sudul Italiei sau in alte tari europene la bordul ambarcatiunilor cu imigranti.

"Combatanti ai grupului terorist Stat Islamic se afla pe teritoriul Libiei, de unde pot ajunge, printre imigranti, pe insulele italiene Lampedusa ori Sicilia, precum si in Malta", atrage atentia Ali Tarhuni, ministrul libian al Finantelor si Petrolului si presedintele Adunarii Constituante.

Guvernul italian a intensificat masurile de monitorizare a situatiei din Libia, iar ministrul de Externe, Paolo Gentiloni, a avertizat ca exista riscul venirii teroristilor in Europa la bordul ambarcatiunilor cu imigranti care traverseaza Marea Mediterana.

Libia se confrunta cu razboi civil incepand din anul 2011, cand regimul Muammar Kadhafi a fost inlaturat de la putere. Militii rebele cu pretentii autonomiste au creat un guvern regional nerecunoscut in regiunea Cirenaica, in estul tarii, preluand controlul asupra a numeroase porturi din Marea Mediterana. Libia este condusa de doua parlamente si de doua guverne rivale - un regim apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a ocupat capitala Tripoli, si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

Potrivit Corriere della Sera, militii islamiste afiliate retelei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant) ocupa regiuni de coasta din Libia - Derna, Sirt si Misrata, avansand spre vest.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO