Piata neagra a sangelui. Supravietuirea cautata la coltul strazii in Bulgaria
De 9 ani Crucea Rosie tot lanseaza campanii peste campanii, dar prea putini bulgari se ofera voluntari, mai ales ca "stimulentele" oferite de stat nu sunt deloc tentante.
Statisticile indica 21 de donatori la mia de locuitori, de trei ori mai putin decat standardele cerute in Uniunea Europeana. In aceste conditii, nu e de mirarea ca a inflorit o piata neagra a sangelui pentru operatii si alte tratamente medicale.
Marina incearca cu disperare sa-si ajute mama, nonagenara, care are nevoie urgenta de operatie dupa o fractura de sold. La spital, stocul de sange pentru transfuzii tinde spre zero. Iar Marina, care nu poate dona ea insasi sangele vital pentru mama ei, a aflat unde trebuie sa se intereseze. La coltul strazii!
"M-am tocmit pentru sangele lui, de care avea nevoie mama mea", povesteste Marina Shipkovenska, cumparator de sange de pe piata neagra.
E o realitate cruda, dar des intalnita in Bulgaria.
"Negustorii" din piata neagra misuna in jurul principalului centru de transfuzie din Sofia si nu trebuie sa-si traga de maneca potentialii clienti.
Odata ce bati plama, e suficient un telefon si un donator apare imediat. Apoi, se prezinta la clinica drept un membru din familia pacientului care are grupa de sange potrivita si e gata sa doneze.
Nu este insa ieftin. Cateodata, sangele necesar unei operatii, nu foarte complicata, ajunge sa valoreze cat un salariu lunar.
Legea bulgara amendeaza cu 5.000 de euro transfuziile ilegale de sange. Insa e greu ca acestea sa fie probate in fata instantei, pentru ca e nevoie de o plangere oficiala de la persoana care a platit donatorul si aceasta nu are niciun motiv sa o faca.
Cititi si:
Cea mai scumpa fotografie din lume. A costat 3,8 milioane de dolari
"Sunt constient de ce m-am nascut". Programat genetic sa-si salveze fratele