Phenianul sustine ca lansarea rachetei intermediare Pukguksong-2 a fost "perfecta". China: "Trebuie sa avem sange rece"

22-05-2017 10:19


Coreea de Nord, lansare racheta intermediara

Phenianul a sustinut luni ca a testat cu succes o racheta balistica cu raza intermediara de actiune, cu scopul de-a confirma fezabilitatea armamentului.

"Kim Jong-un a supravegheat testarea rachetei, cu raza medie spre lunga de actiune, racheta strategica Pukguksong-2", sustine agentia de stat a Coreei de Nord.

Nord-coreenii sustin ca testarea rachetei face parte dintr-un sistem strategic de verificare a armamentului detinut de Phenian, inainte de a le face operabile in misiuni militare.

"Testarea lui Pukguksong-2 a urmarit sa verifice, in cele din urma, toate indiciile tehnice ale sistemului de armament si sa examineze cu atentie adaptabilitatea sa in diferite conditii de lupta, inainte de a fi desfasurate la unitatile militare de actiune", noteaza presa nord-coreeana.

Testarea rachetei cu raze extinse de actiune a fost considerata ca fiind fara cusur. "Liderul Suprem a emis un ordin de lansare a rachetei la postul de observare. Impreuna cu oficialii, a analizat rezultatele lansarii testului si si-a exprimat marile sale satisfactii fata de ei, spunand ca este perfect", sustine aceeasi sursa.

Kim Jong-un pare incantat de rezultatele testarii, spunand ca "datele tactice si tehnice indeplinesc cerintele partidului". De asemenea, Phenianul isi propune sa extinda productia si sa intensifice testarile: "Acest tip de racheta ar trebui sa fie rapid produs in masa, intr-un mod serios."

De asemenea, Kim Jong-un si-a propus sa consolideze puterea nucleara a Coreei de Nord: "A stabilit sarcinile strategice pentru consolidarea fortei nucleare a tarii."

Kim Jong-un le cere muncitorilor si cercetatorilor sa-si uneasca fortele si sa creeze noi proiectile ofensive: "Si-a exprimat convingerea ca oamenii de stiinta din domeniul apararii nationale si muncitorii din fabricile de munitii, extrem de loiali, ar produce arme mult mai bune si armament nuclear ofensiv, in stil coreean."

Ca urmare a testelor efectuate de Phenian, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a anuntat ca statul nipon isi va alatura efortul alaturi de Statele Unite ale Americii, Rusia, China si Coreea de Sud, pentru a raspunde actiunilor ofensive ale Phenianului.

Liderul Coreei de Sud, Moon Jae-in, a anuntat ca intentioneaza sa trimita observatori in Rusia, Statele Unite, China si Japonia, cu scopul de-a stabili o cooperare bilaterala eficienta.
Presedintele Coreei de Sud urmeaza sa se intalneasca cu omologului rus, Vladimir Putin pentru a discuta cum se poate raspunde actiunilor Phenianului.

 

 interpreteaza initiativa Coreei de Nord ca fiind o incalcare a prevederilor Cartei Natiunilor Unite.

"China se impotriveste violarii rezolutiilor Consiliului de Securitate de catre Coreea de Nord, a carei actiune in regiune este complexa si ambigua. Toate partile ingrijorate ar trebui sa aiba sange rece si sa evite provocarile care ar putea conduce la escaladarea tensiunilor... Beijingul este intotdeauna pregatit sa demonstreze o asistenta activa pentru normalizarea situatiei din Peninsula Coreeana", sustin oficialii chinezi.

Consiliul de Securitate a sanctionat activitatile Phenianului pe care le considera ca ar avea legaturi cu dezvoltarea armelor nucleare si folosirea lor. Phenianul nu a recunoscut decizia Consiliului de Securitate, sustinand ca statul nord-coreean "are dreptul sa-si creeze capabilitati de aparare impotriva politicii ostile a Washington-ului."

Sursa: TASS

VIDEO PROTVPLUS.RO