Peste 500 de oameni au murit din cauza caniculei, în Spania. Experții vorbesc despre „cea mai puternică anomalie”
Peste 500 de oameni au murit, în ultimele zile, în Spania, din cauza caniculei, după cum a anunțat, miercuri, premierul spaniol, Pedro Sanchez, în cursul unei vizite în Aragon, o regiune situată în nordul ţării, afectată de un incendiu.
”În timpul acestui val de căldură, peste 500 de oameni au murit din cauza temepraturilor mari, arată datele”, a eclarat el, citând o evaluare a ”supramortalităţii” publicată de către un institut de sănătate publică, conform News.ro.
Institutul de Sănătate Carlos al III-lea merge mai departe şi estimează că 679 de morţi au fost cauzate în mod direct de acest episod de caniculă, potrivit unui ultim bilanţ difuzat de televiziunea publică spaniolă.
Spania tocmai s-a confruntat, în perioada 9-18 iulie, cu cel maiintens val de căldură înregistrat vreodatăîn ţară, potrivit unor date preliminare publicate miercuri de către Agenţia Meteorologică spaniolă (Aemet).
Temperaturi extrem de mari - care au depăşit 45°C - au alimentat incendii imense, începând de săptămâna trecută, în întreaga ţară.
Spain's PM says 'more than 500 died' from heatwave https://t.co/axV9omtNXP pic.twitter.com/Ipe6GaWcxL
— 24 News HD (@24NewsHD) July 20, 2022
Spanish firefighters battle #blazes in the northwestern Zamore province on Tuesday (7/19). More than 30 forest fires around #Spain have forced the evacuation of thousands of people and blackened 220 square kilometers of forest and scrub. #SEAToday #SEATodayNews #Jakarta pic.twitter.com/ReTccw19ab
— SEA Today News (@seatodaynews) July 20, 2022
Acest val de caniculă ar putea fi cel mai intens înregistrat vreodată
Valul de caniculă care s-a abătut asupra Spaniei a fost cel mai intens înregistrat vreodată pe teritoriul acestei ţări, potrivit unor date preliminare publicate miercuri de agenţia meteorologică naţională (AEMET), informează AFP.
Acest val de caniculă, care a durat din 9 iulie până pe 18 iulie, a prezentat ''cea mai puternică anomalie'' de temperatură înregistrată pe teritoriul acestei ţări de la începutul înregistrărilor meteorologice, în 1975, potrivit lui Beatriz Hervella, purtătoare de cuvânt a AEMET.
Sinonim într-o oarecare măsură cu intensitatea unui episod canicular, o anomalie reprezintă diferenţa dinte temperatura medie care marchează începutul valului şi maxima înregistrată în timpul episodului. S-a ridicat la 4,2 grade, cea mai mare valoare înregistrată vreodată.
''Vorbim totodată, de cel puţin, al treilea (val de caniculă) ca durată'' după cel din 2015 (26 de zile) şi 2003 (16 zile), dar durata sa ar putea într-un final să ''crească'', a adăugat Beatriz Hervella.
De fapt, deşi în mod oficial valul de căldură, în timpul căruia temperaturile au depăşit 45 de grade Celsius, s-a încheiat luni în Spania, mercurul termometrelor a coborât relativ puţin în zilele următoare, iar AEMET ar putea aşadar să estimeze a posteriori că valul a continuat.
Aceste temperaturi excepţional de ridicate au declanşat incendii gigantice începând cu săptămâna trecută pe teritoriul ţării, unul dintre acestea ducând al moartea unui pompier şi a unui cioban în apropiere de Zamora (nord-vest).
Cel mai recent focar care îngrijorează autorităţile a fost declarat luni în Aragon (nord-est). A devastat până la această oră mii de hectare şi a dus la evacuarea a 1.700 de persoane. Circulaţia pe tronsonul feroviar care leagă Madridul de Barcelona fost reluată după o întrerupere temporară cauzată de incendiu, dar alte rute erau în schimb nefuncţionale miercuri.