Peste 5.000 de peruani au manifestat pe străzi, în ziua de Crăciun
Peste 5.000 de peruani au manifestat luni seară la Lima, în pofida sărbătorilor de Crăciun.
Peruanii au manifestat pentru a denunţa graţierea acordată fostului preşedinte Alberto Fujimori şi a cere demisia actualului şef al statului pe care îl acuză că a negociat politic această măsură, relatează AFP, citează Agerpres.
"Afară, PKK afară!" (acronim sub care este cunoscut preşedintele Pedro Pablo Kuczynski), au scandat manifestanţii ieşiţi în stradă la căderea nopţii după apeluri difuzate pe reţelele sociale.
Alegeri 2024
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
23:16
Alegeri prezidențiale 2024. Mii de oameni l-au votat pe Ludovic Orban, deși el s-a retras din cursa electorală
23:05
Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024
22:58
Kelemen Hunor: „Este important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, fiindcă urmează decizii destul de dificile”
Importante forţe de ordine au fost desfăşurate pe străzile capitalei peruane pentru a-i împiedica pe manifestanţi să se îndrepte spre clinica unde Alberto Fujimori a fost internat sâmbătă pentru aritmie şi tensiune arterială mică şi în faţa căreia sute de simpatizanţi au venit să sărbătorească punerea lui în libertate.
Potrivit medicului acestuia, Alejandro Aguinaga, Alberto Fujimori se află în continuare într-o secţie de terapie intensivă. El este suferind de "mai multe patologii degenerative, cum ar fi o fibrilaţie auriculară. Este o problemă care se va agrava la inimă", a precizat el.
Preşedinte între 1990 şi 2000, Alberto Fujimori, 79 de ani şi de origine japoneză, a fost condamnat în 2007 la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii pentru că a comandat asasinarea a 25 de persoane în perioada războiului împotriva gherilei Sendero Luminoso (extremă stângă maoistă).
Duminică, Pedro Pablo Kuczynski, l-a graţiat pe Alberto Fujimori "din motive umanitare", cu toate că în campania electorală din 2016 şi-a luat angajamentul să nu îl elibereze.
Potrivit unor sondaje, 65% dintre peruani s-au declarat în favoarea amnistierii fostului şef de stat, figură extrem de controversată în această ţară.
Preşedintele Kuczynski l-a graţiat pe Alberto Fujimori pe baza unei recomandări medicale, la trei zile după ce a scăpat de destituire cu ocazia unui vot în parlament.
El fusese acuzat că a minţit despre legăturile sale cu Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor care a recunoscut că a plătit aproape cinci milioane de dolari unor firme de consultanţă direct legate de şeful statului, la acea dată ministru, între 2004 şi 2013.
Adversarii lui "PKK" au lansat o procedură de destituire rapidă ce se putea încheia joi prin vot. Erau necesare două treimi din voturi pentru a-l răsturna de la putere, 87 din totalul de 130. Solicitarea de destituire pentru "incapacitate morală" a fost respinsă în final, primind 79 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 21 de abţineri.
În spatele acestui rezultat, adevărată înfrângere pentru principala adversară a preşedintelui, Keiko Fujimori - fiica lui Alberto Fujimori -, s-a dat o luptă pentru influenţă în rândul partidului ei, Fuerza Popular, principala formaţiune de opoziţie, cu fratele său Kenji.
Votul a scos la lumină marile dispute din Fuerza Popular, pentru că zece dintre parlamentarii partidului s-au abţinut, printre care Kenji Fujimori.
Zvonuri privind negocieri între guvern şi apropiaţi ai fostului şef al statului peruan legate de o eventuală graţiere prezidenţială au circulat cu insistenţă în ultimele zile, mai scrie AFP