Peste 22.000 de americani au fost evacuați din calea unui incendiu care face ravagii în California

Ultima actualizare: 31-08-2021 20:14

Peste 22.000 de americani au primit aseară ordin de evacuare de pe malul sudic al lacului Tahoe în California o zonă turistică ameninţată de un incendiu care face ravagii în regiune de săptămâni întregi.

Numărul şi intensitatea focurilor au crescut dramatic în ultimii ani în vestul Statelor Unite. Numai în California 15 mii de pompieri lupta în acest moment cu numeroasele focare.

Potrivit experţilor, fenomenul este urmarea directă a încălzirii globale. Creşterea temperaturii, multi-plicarea valurilor de căldură şi reducerea cantităţii, de precipitaţii la nivel local formează un cocteil favorabil declanşării incendiilor.

Botezat Caldor Fire, incendiul a mistuit deja peste 700 de kilometri pătraţi, distrugând sute de clădiri şi emanând un fum dens ce poluează nordul Californiei.

Alimentate de vânt şi de secetă extremă, în ultimele 24 de ore, flăcările au înaintat spre South Lake Tahoe, o aşezare turistică situată pe malul celui mai mare lac alpin din America de Nord, la graniţa cu Nevada. Autorităţile au emis ordine de evacuare încă de luni dimineaţa, dar cei mai mulţi localnici au amânat fuga până când flăcările le-au încercuit cartierele.

Duminică, focul a mistuit pantele Twin Bridges, preferate de schiori în timpul iernii. Tunurile de zăpadă au fost folosite în încercarea de a uda terenul şi de a ţine flăcările la distanţă.

Localnic: ~Sunt foarte îngrijorat. E mult mai rău decât am crezut. Şi nu-mi vine să cred că statul California lasă aceste bijuterii să ardă. Nu văd să existe vreun plan, o strategie, nu văd elicoptere”.

Caldor Fire este doar unul dintre zecile de incendii care devastează vestul Statelor Unite. În această vară, peste 7.000 de kilometri pătraţi de vegetaţie au ars deja, mai mult decât dublu faţă de media obişnuită. Zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să fugă din calea flăcărilor, adesea fără să ştie când pot reveni acasă sau dacă îşi vor găsi locuinţele intacte.

Mai spre nord, uriaşul incendiu numit Dixie Fire a continuat să se extindă, după ce a mistuit peste 3.000 de kilometri pătraţi de la momentul izbucnirii sale în urmă cu şase săptămâni.

Pe coasta opusă, la Atlantic, uraganul IDA, a lăsat pagube imense în Louisiana. Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa, prima după căderea unui copac, iar a două în timp ce încerca să traverseze un drum inundat din New Orleans. Peste un milion de locuinţe erau încă lipsite de curent electric la 24 de ore după urgie.

Benzinării distruse, camioane răsturnate, case şi drumuri acoperite de apă astfel de scene de distrugere devin obişnuite în această regiune sudică din Statele Unite, unde urganele se înlănţuie. Pe măsură ce suprafaţa oceanului se încălzeşte, furtunile sunt tot mai violente.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!