Peste 100 de persoane au murit în Gaza la sosirea ajutoarelor. Palestinienii spun că au fost împușcați de forțele israeliene

×
Codul embed a fost copiat

Autorităţile sanitare din Gaza au declarat că forţele israeliene au împuşcat joi peste 100 de palestinieni în timp ce aşteptau livrarea ajutoarelor.  

În schimb, Israelul afirmă că decesele s-au produs în contextul aglomeraţiei create la sosirea camioanele cu ajutoare punând că oamenii s-au călcat în picioare, relatează Reuters. Casa Albă a calificat incidentul drept „tragic şi îngrijorător”. Emiratele Arabe Unite au cerut o anchetă independentă în acest caz.

Cel puţin 112 persoane au fost ucise şi peste 280 au fost rănite în incidentul din apropierea oraşului Gaza, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii.
 
Pierderea de vieţi în rândul civililor a fost cea mai mare din ultimele săptămâni. Hamas a afirmat că incidentul ar putea pune în pericol discuţiile din Qatar care vizează o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor israelieni pe care îi deţine. Întrebat dacă crede că acest incident va complica discuţiile, preşedintele american Joe Biden a spus: „Ştiu că le va complica”
 
Medicii din Gaza au relatat că nu au putut face faţă valului de răniţi grav, în timp ce numărul morţilor în aproape cinci luni de război a depăşit 30.000, potrivit autorităţilor palestiniene din domeniul sănătăţii.

Ce spune Isarelul

Israelul a contestat varianta oferită de oficialii din Gaza, condusă de Hamas, care a fost bombardată de forţele israeliene de luni de zile în urma atacului mortal al grupării militante palestiniene în sudul Israelului, pe 7 octombrie.

Conform armatei israeliene, camioanele au fost operate de contractori privaţi, ca parte a unei operaţiuni de ajutor pe care a supravegheat-o în ultimele patru nopţi.
 
Un oficial israelian a afirmat că au avut loc două incidente, la sute de metri unul de celălalt. În primul, zeci de persoane au fost ucise sau rănite în timp ce încercau să ia ajutoare din camioane şi au fost călcaţi în picioare.
 
El a susţinut că a avut loc un al doilea incident, ulterior, când camioanele au plecat. Unii oameni din mulţime s-au apropiat de trupe care s-au simţit ameninţate şi au deschis focul, ucigând un număr necunoscut într-un „răspuns limitat”, a spus el. El a respins numărul victimelor furnizat de autorităţile din Gaza, dar el nu a dat nicio cifră.
 
 
Într-o informare ulterioară, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a mai declarat că zeci de persoane au fost călcate în picioare sau au fost rănite într-o luptă pentru a lua provizii de pe camioane.
 
El a spus că tancurile care escortau camioanele au tras ulterior focuri de avertizare pentru a dispersa mulţimea şi s-au retras când evenimentele au început să scape de sub control. „Niciun atac al IDF nu a fost efectuat împotriva convoiului de ajutor”, a spus el.
 
„IDF a fost acolo, desfăşurând o operaţiune umanitară pentru a securiza coridorul umanitar şi a permite convoiului de ajutor să ajungă la punctul de distribuţie desemnat”, a relatat el.
 
Departamentul de Stat al SUA a declarat încearcă să obţină de urgenţă informaţii despre incident, la fel şi Ministerul de Externe francez.
 
 

Casa Albă claifică incidentul drept „îngrijorător și tragic”

 
 
Hamas a emis o declaraţie prin care respinge varianta israeliană privind incidentul.
 
Acesta a spus că Ministerul Sănătăţii a prezentat dovezi „de netăgăduit” privind „tirul direct asupra cetăţenilor, inclusiv împuşcături în cap care vizează uciderea imediată, în plus faţă de mărturiile tuturor martorilor care au confirmat că au fost vizaţi cu foc direct, fără a reprezenta nicio ameninţare pentru armata de ocupaţie”.
 
Casa Albă a transmis că Biden a discutat despre „incidentul tragic şi îngrijorător” cu liderii Egiptului şi Qatarului, precum şi modalităţi de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni şi o încetare a focului de şase săptămâni.
 
 
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că a fost un „masacru urât” al Israelului, iar purtătorul de cuvânt al ministerului francez de externe, Christophe Lemoine, a declarat că Israelul este responsabil, conform legislaţiei internaţionale, de protejarea distribuirii ajutoarelor către civili.
 
Un videoclip distribuit pe reţelele de socializare, a cărui locaţie a putut-o verifica Reuters, a arătat camioane încărcate cu multe cadavre, precum şi oameni răniţi.
 
Un altul, pe care Reuters nu l-a putut verifica, a arătat oameni având urme de sânge transportaţi într-un camion, cadavre acoperite cu pânză şi medici care tratau pacienţi răniţi pe podeaua spitalului.
 
„Nu vrem astfel de ajutor. Nu vrem ajutor şi gloanţe împreună. Sunt mulţi martiri", afirmă un bărbat într-unul dintre videoclipuri.
Pentagonul şi-a exprimat îngrijorarea, dar a refuzat să atribuie vreo vină.
 
„Acestea sunt fiinţe umane care încearcă să se hrănească”, a declarat generalul-maior al forţelor aeriene Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, într-un briefing de presă. „Cu toţii ne uităm şi spunem: „Ce s-a întâmplat aici”?”.
 

Emiratele Arabe Unite au cerut o anchetă independentă

Emiratele Arabe Unite au cerut o anchetă independentă şi transparentă în acest caz.

Emiratele Arabe Unite au cerut, de asemenea, „pedepsirea celor responsabili” şi şi-au exprimat „îngrijorarea profundă faţă de catastrofa umanitară care se exacerbează în Fâşia (Gaza) şi care ameninţă cu pierderea în continuare a vieţilor civili nevinovaţi”, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul de Externe al ţării.

Ministerul a adăugat că „prioritatea imediată este de a pune capăt escaladării operaţiunilor militare şi de a obţine o încetare imediată a focului”.

ONU condamnă incendiul

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a condamnat incidentul.

„Civilii disperaţi din Gaza au nevoie de ajutor urgent, inclusiv cei din nordul aflat sub asediu, unde Naţiunile Unite nu au reuşit să livreze ajutoare în mai mult de o săptămână”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, într-un comunicat.

Citește și
armata israel fasia gaza
„Vom continua să ajutăm”. Preşedintele Egiptului estimează că un armistiţiu în Fâşia Gaza ar putea fi anunţat în curând
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Reprezentanţi ai ONU nu au fost prezenţi în timpul incidentului, dar organizaţia a cerut o anchetă, a spus Dujarric. Guterres a declarat joi mai târziu că decesele vor necesita o investigaţie eficientă şi independentă.

Guterres a spus că este, de asemenea, „îngrozit” de numărul de locuitori din Gaza ucişi în război.

Ministerul Sănătăţii din zonă a anunţat joi că numărul morţilor a depăşit 30.000, cu peste 70.000 răniţi.

„În mod tragic, un număr necunoscut de oameni zac sub dărâmături”, potrivit declaraţiei ONU.

ONU a reiterat apelurile pentru o încetare umanitară imediată a foculu şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor israelieni din Gaza.

 

30.000 de decese în Gaza

 
Autorităţile sanitare palestiniene au declarat că acum 30.035 de palestinieni au fost confirmaţi ucişi şi peste 70.000 de răniţi în ofensiva Israelului, lansată după atacul din 7 octombrie, în care Israelul a declarat că oamenii înarmaţi Hamas au ucis 1.200 de persoane şi au răpit 253.
 
O mare parte din Gaza a fost redusă la ruine şi cea mai mare parte a populaţiei sale de 2,3 milioane au fost strămutate din casele lor cel puţin o dată.
 
Livrările de ajutoare în nordul Gazei au fost rare şi haotice, trecând prin zone militare mai active într-o zonă în care ONU spune că mulţi mor de foame, cu videoclipuri care arată mulţimi disperate în jurul camioanelor de aprovizionare.
 
ONU şi alte agenţii de ajutor s-au plâns că Israelul le-a blocat sau restricţionat încercările de a primi ajutor. Israelul neagă că a impus orice restricţie asupra ajutorului umanitar.
 
Philippe Lazzarini, şeful agenţiei ONU de ajutor palestiniene UNRWA, a declarat reporterilor de la Ierusalim că furnizarea de ajutor în Gaza în ansamblu s-a redus la jumătate din ianuarie.
Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Joe Biden, discuții cu liderii din Qatar şi Egipt cu privire la un armistiţiu în Gaza
Joe Biden, discuții cu liderii din Qatar şi Egipt cu privire la un armistiţiu în Gaza

Preşedintele SUA, Joe Biden, a discutat joi cu emirul Qatarului şi cu preşedintele Egiptului despre un acord pentru o încetare a focului "imediată şi de durată" de cel puţin şase săptămâni în Fâşia Gaza, în schimbul eliberării ostaticilor.

„Vom continua să ajutăm”. Preşedintele Egiptului estimează că un armistiţiu în Fâşia Gaza ar putea fi anunţat în curând
„Vom continua să ajutăm”. Preşedintele Egiptului estimează că un armistiţiu în Fâşia Gaza ar putea fi anunţat în curând

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, unul dintre mediatorii cheie între Israel şi Hamas, şi-a manifestat miercuri speranţa că "în următoarele câteva zile" aceste două părţi în conflict vor ajunge la un acord pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza.

Biden și Trump au câștigat alegerile în Michigan. Președintele SUA stârneşte nemulţumiri privind conflictul din Gaza
Biden și Trump au câștigat alegerile în Michigan. Președintele SUA stârneşte nemulţumiri privind conflictul din Gaza

Preşedintele american Joe Biden a câştigat fără probleme marţi alegerile primare democrate din Michigan - contând pentru nominalizarea sa drept candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

 

A crescut prețul petrolului la burse, pe fondul negocierilor din Gaza. Majorările au legătură și cu rebelii houthi
A crescut prețul petrolului la burse, pe fondul negocierilor din Gaza. Majorările au legătură și cu rebelii houthi

Prețul petrolului în cotațiile internaționale a crescut, pe fondul incertitudinii unui acord de pace în Gaza, dar și legat de unele aşteptări că grupul de producători OPEC+ va extinde reducerile voluntare ale livrărilor, în martie.

Mai multe avioane au aruncat din aer pachete în Fâșia Gaza. Ce se afla înăuntru. GALERIE FOTO
Mai multe avioane au aruncat din aer pachete în Fâșia Gaza. Ce se afla înăuntru. GALERIE FOTO

Armata iordaniană a declarat luni că a efectuat o serie de lansări aeriene de ajutoare umanitare, alimente şi alte provizii "direct către populaţia palestiniană" din Fâşia Gaza asediată, inclusiv de către un avion al armatei franceze, informează AFP.  

Recomandări
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor militar de 60,8 de miliarde de dolari pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, marcând un progres semnificativ după luni de inactivitate pe Capitol Hill.  

Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni
Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni"

Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev", a denunţat Kremlinul după vot, relatează AFP.

 

Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare
Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare"

Cel puțin până luni, medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul comun al PNL și PSD la Primăria Generală a Capitalei.