Peste 1.500 de copii migranți au ajuns în Ceuta, fără să fie însoțiți de părinți
Guvernul spaniol a ridicat şi mai mult tonul împotriva Marocului, acuzat de "agresiune" şi "şantaj" de ministrul Apărării, Margarita Robles, după ce peste 8.000 de migranţi, au ajuns, de luni, în enclava spaniolă Ceuta.
Între timp, 5.000 dintre ei au fost trimiși înapoi în Maroc, conform datelor oferite de autoritătile spaniole. Dar, printre cei rămași, se numără peste 1.500 de copii, neînsoțiți de adulți.
Apar mereu imagini tulburătoare în criza migranţilor din Ceuta. Scafandrii poliţiei de frontieră spaniolă au salvat câțiva copii mici și chiar un bebeluș din apele Mediteranei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mânaţi de disperare sau de inconştienţă, inclusiv mulţi adolescenți au ajuns pe plajă, în Ceuta, înotând.
Grupuri, grupuri de adolescenți, toți băieți, continuă să vină înot. Ies din apă epuzaţi și tremurând de frig, după ce au înotat, poate o oră sau două. Pe plajă îi astepată însă polițiștii de frontieră și soldații.
Peste 1.500 de migranţi minori au fost adunaţi într-un centru improvizat de primire, unde Crucea Roşie încearcă să le acorde o minimă asistenţă. Primesc mâncare şi apă şi sunt testaţi pentru Covid.
Unii au încercat să fugă de acolo, urcându-se pe acoperișuri sau escaldând gardurile înalte, mai ales pe timpul nopții, în speranța că s-ar putea strecura pe un feribot, sau un vapor cargo care să-i ducă în Spania continentală.
Pe măsură ce continuă eforturile de identificare a minorilor nou veniți, Guvernul a cerut comunităților autonome să preia 200 de copii neînsoțiți, care erau deja în Ceuta, înainte de izbucnirea crizei.
Între timp, în apropierea graniței, dar în partea marocană, au izbucnit ciocniri între forțele de securitate și sute de oameni care înceracau cu orice preț să treacă în partea cealaltă pentru a ajunge pe teritoriul spaniol.
Acum, Poliția și militarii marocani asigură securitatea frontierei cu enclava Ceuta. Dar nu a fost așa la începutul săptămânii. După ce Marocul i-a lăsat să treacă nestingheriți, în numai două zile, peste 8.000 de migranți, cei mai mulți marocani, au ajuns în Ceuta.
Guvernul de la Madrid susține că a fost o răzbunare și un avertisment. Pentru că liderul militar al rebelilor care luptă pentru independența Saharei Occidentale, un teritoriu din sudul Marocului, a primit asistență medicală în Spania.
Michelle Clifford, Sky News: "Ceuta este de multă vreme un punct critic pentru migranţîi din Africa ce încearcă să ajungă în Europa. Dar niciodată nu au fost atât de mulţi ca în săptămâna aceasta. Iar problema de graniţă a Spaniei este, în același timp, problema Uniunii Europene".
Autoritaţile spaniole susțin că jumătate dintre migranții care au ajuns în Ceuta, zilele trecute, au fost trimiși înapoi în Maroc, dar mai sunt mii care rămân în enclavă, fară să se știe ce se va întâmplă cu ei în viitor.