Spania a trimis armata în Ceuta. Mii de migranţi au ajuns înot în exclava spaniolă

Dată publicare: 18-05-2021 14:18
Dată actualizare: 18-05-2021 19:54


Guvernul spaniol a desfăşurat trupe la Ceuta pentru a patrula la frontiera cu Marocul după ce mii de migranţi au ajuns înot în exclava spaniolă din nordul Africii, a anunţat marţi o sursă din Ministerul de Interne, citată de Reuters.

Soldaţii vor patrula la frontieră împreună cu poliţia spaniolă. "Acest lucru începe imediat", a declarat sursa, fără a specifica câte trupe vor fi desfăşurate.

Un purtător de cuvânt al delegaţiei guvernului la Ceuta a spus că soldaţii vor colabora cu poliţia în puncte sensibile din interiorul exclavei pentru a menţine ordinea pe străzi.

Mai multe imagini găsiți în GALERIA FOTO de la finalul articolului.

Aproximativ 6.000 de marocani, inclusiv circa 1.500 de minori, au ajuns înot în Ceuta luni şi marţi, a anunţat ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska.

O singură persoană a murit în această încercare, potrivit unui purtător de cuvânt al delegaţiei guvernului spaniol.

Adulţii sosiţi sunt transferaţi pe un stadion de fotbal local pentru a fi predaţi înapoi Marocului. Minorii sunt trimişi într-o clădire industrială.

Ceuta, cu o populaţie de 80.000 de locuitori, este o exclavă situată în nordul Marocului vizavi de Gibraltar.

Exclavele spaniole Ceuta şi Melilla din apropiere pe coasta de nord a Marocului au fost mult timp un magnet pentru migranţii africani care încearcă să ajungă în Europa în căutarea unei vieţi mai bune.

Canalul TV spaniol 24h a relatat marţi dimineaţă că 85 de migranţi au urcat pe gardul de frontieră pentru a intra în Melilla, care se află la aproximativ 300 km est de Ceuta pe malul marocan.

Sosirea migranţilor are loc într-un moment de tensiune crescută între Spania şi Maroc din cauza situaţiei lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, care se află în spital în Spania.

Ministerul de Externe marocan a emis un comunicat formulat în cuvinte dure luna trecută, deplângând ceea ce a spus că a fost decizia Spaniei de a-l primi pe Ghali sub o identitate falsă fără a informa Marocul, adăugând că situaţia va avea repercusiuni pentru relaţiile dintre ţări.

Statele Unite au recunoscut în decembrie suveranitatea marocană asupra teritoriului Sahara Occidentală, revendicat de asemenea ca stat independent de Frontul Polisario.

Ghali este internat în Spania, a declarat o sursă diplomatică spaniolă pentru Reuters, potrivit Agerpres.

Ghali a fost acceptat în Spania din motive umanitare, a precizat ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya la radioul Cadena SER luni seară.

Printre altele, Spania a returnat în Maroc 1.500 din cei aproximativ 6.000 de migranţi care au intrat luni în exclava spaniolă Ceuta, a anunţat marţi ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska, citat de France Presse.

Forţele de ordine marocane au intervenit marţi dimineaţă pentru a opri fluxul de migranţi către exclava spaniolă Ceuta, după plecarea nestingherită a mii de persoane.

La rândul său, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a decis marţi să anuleze o călătorie planificată la Paris din cauza crizei provocate de afluxul a mii de migranţi către exclava spaniolă Ceuta, a anunţat guvernul său într-un comunicat.

Din cauza "ultimelor evenimente" din Ceuta, Sanchez şi-a anulat participarea la un summit privind finanţarea economiilor africane în capitala Franţei şi va avea o intervenţie la sfârşitul şedinţei cabinetului, la prânz, a precizat guvernul.

Bruxellesul cheamă Marocul să împiedice "plecările ilegale" de migranţi

 

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apreciat marţi ca "îngrijorător" afluxul a circa 6.000 de migranţi în exclava spaniolă Ceuta, într-un context de tensiuni între Rabat şi Madrid, şi a lansat un apel Marocului să împiedice "plecările ilegale" de migranţi de pe teritoriul său, transmite AFP.

"Este îngrijorător că cel puţin 6.000 de persoane, printre care un mare număr de copii, au ajuns în Ceuta înotând, punându-şi viaţa în pericol. Mulţi au trebuit salvaţi, o persoană a murit', a afirmat Ylva Johansson în Parlamentul European.

"Cel mai important acum este ca Marocul să continue să se angajeze să împiedice plecările ilegale, şi ca aceia care nu au dreptul să rămână să fie returnaţi în mod ordonat şi eficace. Frontierele spaniole sunt frontierele Europei", a declarat comisarul UE.

"Uniunea Europeană vrea să construiască o relaţie cu Maroc bazată pe încredere şi angajamente comune. Migraţia este un element cheie în această privinţă", a subliniat Ylva Johansson.

AFP aminteşte că forţele de ordine marocane au intervenit marţi dimineaţă pentru a stopa fluxul de migranţi.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO