Persoanele din comunitatea LGBT, în evidența autorităților din Tadjikistan

Ultima actualizare: 22-10-2017 19:33
Steag LGBT la un concert din Egipt
Facebook.com

Autoritățile din Tadjikistan au întocmit o un registru de evidență a persoanelor din comunitatea LGBT, sub pretextul că vor să evite posibilitatea de „înmulțire a cazurilor care au contractat boli cu transmitere sexuală”.

Pe lista oficială figurează numele a 367 de persoane din comunitatea LGBT ( Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transexuali). Acestora ar urma să li se solicite să fie testate, pentru a evita „înmulțirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală”.

Inițiativa autorităților tadjice a fost făcută publică de ziarul Zakonnost, care spune că această listă, pe care figurează cetățeni care sunt „homosexuali sau lesbiene”, a fost întocmită ca urmare a unui studiu.

În urma studiului realizat în 2016, în fosta republică sovietică cu o populație de 8.5 milioane de locuitori au fost identificați 319 homosexuali, 48 de lesbiene și niciun transexual, potrivit publicației The Guardian.

Jurnaliștii publicației Zakonnost precizează că lista a apărut ca urmare a două „operațiuni” ale autorităților, supranumite „Moralitate” și „Purificare”. Astfel, persoanele ale căror nume sunt incluse pe listă vor fi supuse unor controale medicale, însă nu sunt sunt cunoscute mai multe detalii.

„Oamenii au fost trecuți într-un registru din cauza vulnerabilității lor sociale, cât și pentru siguranța lor și pentru prevenirea contaminării cu boli cu transmitere sexuală”, mai precizează publicația tadjică.

O sursă din poliție a declarat pentru AFP, sub protecția anonimatului, că era necesară colectarea de „informații medicale stricte” pentru membrii comunității LGBT, din cauză că „astfel de oameni prezintă un risc ridicat de a contracta boli cu transmitere sexuală”.

Spre deosebire de statul vecin Uzbekistan, unde „sodomia” este ilegală, Tadjikistanul nu interzice homosexualitatea, deși este criticată de societatea conservatoare. De exemplu, în 2014, un cleric musulman important a condamnat relațiile între persoanele de același sex, în cadrul unei predici susținute la principala moschee din capitala Dushanabe.

The Guardian notează că există numeroase temeri privind siguranța comunității LGBT, înt-o țară predominant musulmană.

În luna martie, ziarul rusesc Novaya Gazeta relata că autoritățile din Cecenia arestează și torturează homosexualii. În această săptămână, un rezident cecen a suținut, într-o declarație publică, la Moscova, că a fost încarcerat și torturat din cauza orientării sexuale.

Totodată, Amnesty International a tras un semnal de alarmă, în luna septembrie, privind reținerea mai mutor persoane din comunitatea LGBT, în Azerbaijan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO