Percheziţii anticorupţie la peste 200 de centre de recrutare militară din Ucraina
Peste 200 de centre de înrolare militară au fost percheziţionate în Ucraina pentru a eradica un sistem de corupţie ce permite celor chemaţi în armată să scape de aceasta, a anunţat marţi Parchetul, în plină contraofensivă ucraineană, informează AFP.
"Forţele de ordine au descoperit sisteme de corupţie la scară mare în aproape toate regiunile ţării (...). În prezent, peste 200 de percheziţii simultane sunt întreprinse", a anunţat Parchetul ucrainean pe Telegram.
Anchetatorii suspectează "implicarea unor funcţionari de la birouri de înrolare militară, a celor însărcinaţi cu examinările medicale şi sociale", a precizat Parchetul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit anchetei, în schimbul mitei, "funcţionarii au ajutat cetăţeni să obţină certificate de invaliditate sau să fie recunoscuţi temporar inapţi pentru serviciul militar. Aceasta le permitea să întârzie sau să evite serviciul militar", a adăugat Parchetul.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a destituit deja la începutul lui august pe toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea militară, evocând în special un sistem ce ar permite trecerea ilegală a celor chemaţi în armată "de altă parte a frontierei".
Ucraina nu scapă de corupție
Zelenski a cerut ca la conducerea recrutării militare să fie puşi soldaţi care au luptat pe front.
La sfârşitul lui iulie, autorităţile ucrainene au anunţat de asemenea arestarea unui fost comisar al forţelor armate, însărcinat cu mobilizarea şi acuzat de corupţie.
În cea de-a 18-a lună de invazie rusă, armata ucraineană, angajată de la începutul lui iunie într-o dificilă contraofensivă în sudul şi estul Ucrainei, păstrează tăcerea asupra pierderilor suferite.
Lupta împotriva corupţiei, un rău endemic în Ucraina, care era deja una dintre cele mai sărace ţări din Europa înainte de invazia rusă, este una dintre condiţiile puse de Uniunea Europeană pentru a menţine statutul Kievului de candidat la aderare, notează Agerpres.