Olanda va introduce interdicţii de circulație pe timp de noapte, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial
Cele trei mutații ale virusului Sars-Cov-2 identificate recent în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia reprezintă un pericol major pentru Europa.
De aceea restricțiile trebuie nu relaxate ci, dimpotrivă, înăsprite avertizează Centrul European pentru Controlul Bolilor. Germania a depășit pragul de 50.000 de decese, iar britanicii au adoptat măsuri suplimentare împotriva pandemiei. Începând de mâine, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial și în Olanda va intra în vigoare interdicţie de circulație pe timp de noapte.
În Regatul Unit se anunţă două săptămâni critice în lupta cu pandemia. Peste 39.000 de bolnavi cu COVID sunt în acest moment în spitalele britanice, cu 80% mai mulţi ca în perioada de vârf din primăvară. Cadrele medicale sunt la capătul puterii - luptă cu o nouă variantă, mai contagioasă, a virusului, dar şi cu cei care încă neagă existenţa unei pandemii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Umeer Waheed, medic: ”E frustrant, citesc mult pe reţelele sociale despre teorii ale conspiraţiei, despre spitale goale. Mi-ar plăcea să-i invit pe toţi aceşti oameni în spital şi să le arăt ce se întâmplă cu adevărat. E zona de război acolo, avem de-a face cu un război”.
Asistentă: ”Avem un număr dublu de pacienţi faţă de cât ne permite capacitatea. Şi sunt mai bolnavi decât până acum”.
Cadrele medicale îşi simt eforturile răsplătite de recunoştinţă celor salvaţi.
Pacientă: ”Am fost singură că mor. Aceşti doctori şi asistente m-au scos la liman. Nu pot să cred cât au luptat pentru mine”.
Pentru a limita numărul îmbolnăvirilor, autorităţile britanice au majorat amenzile pentru petrecerile cu mai mult de 15 persoane: 800 de lire sterline, participanţii, 10.000 de lire, organizatorii.
Vinn Diwakar, director medical al NHS Londra: ”Încălcarea regulilor este echivalentă cu a aprinde lumina noaptea în casă în timpul bombardamentelor germane din al doilea Război Mondial. Nu te pui numai pe tine şi casa ta în primejdie, ci toată strada, întreaga comunitate”.
Deşi, în ultimele zile, autorităţile germane au constatat o reducere semnificativă a ratei de infectare, până la doar câteva mii de cazuri noi pe zi, ieri şi astăzi au fost din nou raportate câte 18 mii de noi teste pozitive. Mai rău, numărul deceselor rămâne foarte ridicat.
Angela Merkel: ”E îngrozitor. Numai astăzi raportăm peste o mie de morţi. Nu sunt doar nişte cifre. Aceşti oameni mor singuri. Vorbim de soarta unor oameni, care sunt jeliţi de departe de familii. Să nu uităm lucrul ăsta!”
Cât despre restricţii, guvernul german tocmai a prelungit măsurile de carantină până cel puţin pe 15 februarie.
Angela Merkel: ”Este imperativ să încetinim răspândirea noii tulpini. Şi nu trebuie să aşteptăm până când pericolul devine evident în cifrele zilnice. Atunci va fi prea târziu pentru a evita un al treilea val, încă şi mai sever decât primele 2”.
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene: ”În Europa, situaţia pandemică rămâne foarte gravă. Avem speranţe cu vaccinarea, dar există şi temei de îngrijorare din cauza noilor tulpini. Trebuie să ne asigurăm livrările de vaccin din partea producătorilor”.
Şefa Comisiei Europene a făcut aluzie la frustrarea statelor europene din cauza reducerii temporare a livrărilor de vaccin de către compania Pfizer. Cel puţin două ţări, Italia şi Polonia, şi-au exprimat intenţia de a da în judecată producătorul american.
Italienii deplâng faptul că au fost nevoiţi să reducă numărul de imunuizări zilnice de la 80.000 la 28.000 din cauza lipsei de doze.
Domenico Arcuri, comisar pentru situații de urgență Italia: ”Există consens la nivelul guvernului şi al autorităţilor regionale pentru a lua în calcul opţiunea de a apăra în justiţie interesele Italiei”.
Pe de altă parte, cancelarul Austriei şi-a exprimat deschis exasperarea faţă de lentoarea procedurilor de aprobare a serurilor anti-COVD la nivel european.
Sebastian Kurz: ”Am discutat cu mulţi colegi în ultimele zile şi cu toţii suntem de acord că Agenţia Europeană a Medicamentului ar trebui să lucreze zi şi noapte. Este nevoie de decizii rapide, de renunţarea la birocraţie. EMA are din 12 ianuarie toate datele celor de la AstraZeneca. Nimic nu stă în calea aprobării acestui vaccin”.
În altă ordine de idei, un dezacord în privinţa purtării măştii a degenerat în scene haotice în plenul parlamentului de la Praga. Unui deputat ceh i s-a tăiat microfonul pentru că a refuzat să poarte masca. Nervos, acesta l-a luat la bătaie pe preşedintele şedinţei. În încăierare s-au prins zeci de parlamentari, pe care i-au potolit agenţii de pază.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, vaccin, coronavirus, restrictii, virus, Olanda,
Dată publicare:
22-01-2021 18:26