Soldatul pentru care Al Doilea Razboi Mondial a durat 35 de ani. Povestea eroului japonez izolat in Pacific
Hiroo Onoda, soldatul japonez din Al Doilea Razboi Mondial care a refuzat sa se predea, dupa razboi, a murit, la 91 de ani.
Hiroo Onoda a petrecut 29 de ani pe insula Lubang, din Filipine, pana in 1974, pentru ca era sigur ca razboiul nu s-a incheiat.
Dupa aproape 30 de ani, el a fost convins de fostul sau comandant sa se predea si, la intoarcerea in Japonia, a fost intampinat ca un erou, informeaza BBC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La sfarsitul razboiului, locotenentul Onoda s-a separat de camarazii sai, pe masura ce trupele americane avansau. El primise ordin sa nu se predea, asa ca a respectat ordinul, timp de 3 decenii.
"Fiecare soldat japonez era pregatit sa moara, dar, ca ofiter de informatii, am primit ordin sa efectuez misiuni de sabotaj si sa nu mor", a declarat Hiroo intr-un interviu, in 2010.
"Am devenit ofiter si am primit un ordin. Daca nu l-as fi indeplinit, mi-ar fi fost foarte rusine", a adaugat el.
Trei alti soldati au stat impreuna cu el, la sfarsitul razboiului. Unul dintre ei s-a predat in 1950, iar ceilalti doi au murit, unul dintre ei in 1972, intr-o confruntare cu localnicii.
Onoda a ignorat mai multe incercari facute pentru a-l convinge sa se predea. Mai tarziu, a declarat ca a ignorat fluturasii aruncati din avioane, in care i se spunea ca razboiul s-a incheiat, pentru ca "erau pline de greseli si am crezut ca e un complot al americanilor".
In 1974, fostul sau comandant a fost adus in Filipine pentru a-si retrage personal ordinele in baza carora actiona Onoda. Imbracat in vechea sa uniforma, locotenentul a salutat steagul nipon si si-a predat sabia.
Guvernul filipinez l-a amnistiat, desi locuitorii de pe insula Lubang nu l-au iertat niciodata pentru cei 30 de localnici pe care i-a ucis in timpul in care a luptat pe insula.
Dupa ce s-a predat, Onoda a condus o ferma, in Brazilia, si a deschis mai multe scoli de supravietuire, in Japonia.