Pentagonul confirmă uciderea a 4 lideri ISIS. Printre morți s-ar număra și șeful operațiunilor din Irak
Armata SUA a anunţat că alături de forţele de securitate irakiene a eliminat patru lideri ai grupării Statul Islamic (ISIS) la sfârşitul lunii august, inclusiv a şefului operaţiunilor din această ţară, informează AFP.
„Această operaţiune a vizat lideri ai SI şi a perturbat şi diminuat capacitatea SI de a organiza şi desfăşura operaţiuni”, a declarat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), adăugând că în total 14 membri ai SI au fost ucişi în raidul din 29 august, conform News.ro.
La două zile după raid, armata SUA a anunţat că şapte soldaţi americani au fost răniţi într-o operaţiune de amploare desfăşurată împreună cu forţele de securitate irakiene împotriva SI în vestul ţării.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Atunci, serviciile de informaţii irakiene au declarat că operaţiunea a avut loc după „mai mult de două luni de supraveghere cu ajutorul resurselor umane şi tehnologice”, care au permis localizarea a „patru case sigure” folosite de SI.
De asemenea, acestea au declarat că este probabil ca „lideri de rang înalt” să se afle printre cei ucişi în raid.
Potrivit Centcom, cei patru lideri ai organizaţiei din Irak ucişi au fost Ahmad Hamid Hussein Abd-al-Jalil al-Ithawi, şeful operaţiunilor din Irak; Abu Hammam, şeful operaţiunilor din vestul ţării; Abu-Ali al-Tunisi, şeful dezvoltării tehnice; şi Shakir Abud Ahmad al-Issawi, şeful operaţiunilor militare din vestul Irakului.
Simpatizanții Statului Islamic continuă să acționeze în Irak
Irakul şi-a declarat „victoria” împotriva SI la sfârşitul anului 2017, dar celulele jihadiste rămân active în ţară şi continuă să atace sporadic personalul armatei şi al poliţiei, în special în zonele rurale şi izolate din afara marilor oraşe.
Statele Unite dislocă aproximativ 2.500 de militari în Irak şi aproape 900 în Siria în cadrul coaliţiei internaţionale create în 2014 pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Alianţa include trupe din alte câteva ţări, inclusiv Franţa şi Marea Britanie.
„Centcom rămâne angajat să asigure înfrângerea Statului Islamic, care continuă să ameninţe Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, precum şi stabilitatea regională”, a declarat şeful Centcom, generalul Erik Kurilla.