Peisaje dezolante in Slovacia, Polonia sau Ungaria, tari lovite de viituri
UPDATE: Zeci de mii de oameni au fost evacuati din cauza ploilor torentiale care au umflat raurile si le-au facut sa se reverse peste localitati intregi. Dunarea s-a ridicat si ea pana la nivelul record de 837 de centrimetri si ne ameninta si pe noi.
In Slovacia, premierul vorbeste despre cele mai grave inundatii din ultimul secol. Guvernul de la Bratislava a decretat stare de urgenta in capitala si a deblocat deja 25 de milioane de euro pentru sinistrati.
Mii de slovaci si-au abandonat locuintele, dupa ce apele au navalit cu furie, inundand peste 900 de sate din nord-estul tarii. Cei care n-au mai apucat sa fuga din calea urgiei au fost evacuati cu barcile sau elicopterele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atasati de animalele de pe langa casa, localnicii nu s-au lasat dusi fara ele. Sute de hectare au fost acoperite de ape, iar oamenii se plang ca au ramas fara recoltele din acest an.
Inundata, linia feroviara care leaga capitala Bratislava de Kosice a fost suspendata. Acolo unde puhoaiele au inceput sa se scada, oamenii fac bilantul urgiei cu ochii in lacrimi.
Situatia ramane critica si in sud-estul Poloniei. Afluentii Vistulei au inundat complet o suburbie a Varsoviei. Strazile s-au transformat in rauri, iar doua statii de metrou din capitala au fost invadate de ape.
30.000 de oameni s-au trezit cu apa in case si au fost evacuati de pompieri. Apele umflate ale raului Poprad au luat cu ele si un pod feroviar. Ingrijorate, autoritatile au decis sa inchida circulatia pe alte doua poduri amenintate de aceeasi soarta. In plus, numeroase sosele nationale sunt impracticabile.
Localnicii din Sandomierj, un oras greu lovit luna trecuta de inundatii, au fost avertizati ca apele vor navali iarasi peste ei dupa ce digurile au cedat. 20.000 de pompieri si soldati trudesc in zonele sinistrate.
Tot din cauza ploilor torentiale, peste 2.000 de persoane au fost evacuate de urgenta si in nord-estul Ungariei. Altfel, exista riscul ca peretii imbibati de apa sa se prabuseasca peste ei. Mii de militari, jandarmi, voluntari si detinutii din penitenciare au fost mobilizati la consolidarea digurilor cu saci de nisip.
Fapt fara precedent, in nord-estul Ungariei ploua neintrerupt de o luna, cantitatea de precipitatii adunata insumand-o pe cea normala dintr-un an intreg.
In Budapesta, Dunarea a crescut atat de mult, incat a inundat partial strazile din apropierea malurilor. Apele umflate ar putea ajunge si in Romania.