Patru ani de la cutremurul din Japonia. Aproape 16.000 de oameni au murit, iar alti peste 2.500 sunt in continuare disparuti
Japonezii comemoreaza patru ani de la tripla tragedie care a avut loc pe 11 martie 2011 - un cutremur, urmat de un tsunami si un accident nuclear - in care au murit peste 15.000 de persoane.
In capitala Japoniei, Tokyo, s-a desfasurat o ceremonie de comemorare a patru ani de la cutremurul care a devastat nord-estul tarii.
La ceremonii au participat si Maiestatile Lor Imparatul Akihito si Imparateasa Michiko. Seismul de magnitudine 9, din 11 martie 2011, a fost cel mai puternic din istoria Japoniei si unul dintre cele mai puternice cinci cutremure inregistrate in toata lumea.
Epicentrul cutremurului a fost in largul coastelor provinciei Tohoku, din nord-estul tarii, la o adancime destul de mica, de doar 30 de kilometri. Asta a provocat un tsunami urias, care a depasit si 40 de metri inaltime.
Peste 15.000 de persoane au fost luate de valul urias care s-a abatut asupra litoralului, devastand prefecturile Miyagi, Iwate si Fukushima, un nume care pentru multi a devenit sinonim cu dezastrul atomic.
Nimeni nu a decedat din cauza exploziilor de hidrogen si radiatiilor degajate de la complexul atomic in orele si zilele care au urmat, insa 1.650 de persoane au murit in cursul evacuarii sau din cauza unei degradari brutale a vietii cotidiene.
Patru ani au trecut de atunci, dar avand in vedere evolutia la instalatia nucleara devastata, pe teren, reconstructia intarzie, iar corpurile victimelor inca nu au fost gasite toate.
Ultimul bilant al Politiei Japoneze, dat marti, spune ca 15.891 de oameni au murit, 6.152 de au fost raniti si ca 2.584 de persoane sunt in continuare disparute.