Pastila care ar fi cauzat moartea a mii de oameni. Secretul ascuns timp de 30 de ani
În Franța a început unul dintre cele mai răsunătoare procese ale ultimilor ani. Magistrații trebuie să decidă dacă o pastilă pentru pacienții cu diabet prescrisă și pentru scăderea în greutate este de vină pentru moartea a până la 2.000 de oameni.
Laboratorul care a produs medicamentul trebuie să răspundă la acuzația că ar fi ascuns timp de 30 de ani efectele secundare ale pastilelor. Pe de altă parte, și autoritatea franceză de reglementare a medicamentelor e în colimator, pentru că nu a luat la timp măsuri mai drastice față de producător.
Medicamentul Mediator a fost lansat în 1976, în Franța, și era destinat pacienților diagnosticați cu diabet de tip 2. Pastilele aveau un efect inhibitor asupra poftei de mâncare, așa că au fost prescrise la scară largă și persoanelor sănătoase, care voiau să slăbească. În cazul unor femei care au luat pastilele deși aveau o stare bună de sănătate, tratamentul a avut un efect negativ asupra lor.
Paquita Guardiola, martor în proces: ”Eram plină de viață, elegantă, purtam tocuri... Acum mi-e greu să mă și îmbrac. Copiii mă îmbracă, soțul... el mă ajută și la duș. El face totul.
Vreau să depun mărturie pentru că-mi doresc ca întreaga lume să știe impactul pe care l-a avut (medicamentul, n.r.) asupra familiei mele”:
Potrivit datelor oficiale, până la 5 milioane de oameni au primit acest medicament între anii 1976 și 2009, în ciuda faptului că existau suspiciuni că ar provoca probleme cardiace și pulmonare.
Jean-Christophe Coubris, avocat: ”(Procesul, n.r.) e unul excepțional din cauza numărului de victime. Este o situație extrem de gravă, cu zeci de mii de victime, chiar dacă am identificat doar cinci sau șase mii. E posibil chiar să fie mai multe, la fel și în cazul persoanelor decedate”.
O anchetă a ministerului francez al sănătății a descoperit că cel puțin 500 de oameni au murit din cauza unor probleme cardiace provocate de ingredientul activ al medicamentului. Alte studii susțin însă că numărul deceselor se apropie de 2.000. Președintele companiei producătoare a transmis deja regretele sale victimelor.
Cazul e unul dintre cele mai importante în Franța ultimilor ani: aproape 400 de avocați sunt implicați, iar dosarul are în jur de 700 de pagini, din care 300 conțin doar numele reclamanților. Procesul urmează să stabilească de ce medicamentul a rămas pe piață peste 30 de ani, dar și motivele pentru care instituția care reglementează piața franceză a medicamentelor nu a luat măsuri mai repede, în ciuda avertismentelor primite de-a lungul anilor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!