Partidul lui Boiko Borisov nu are suficiente voturi ca sa formeze singur guvernul bulgar
Situatia politica din Bulgaria este si mai incalcita, dupa alegerile incheiate duminica seara. Partidul lui Boiko Borisov, daramat de protestele de strada din februarie, a castigat din nou.
Nu are insa suficiente voturi ca sa formeze singur guvernul. Iar celelalte trei formatiuni, care au intrat in Parlament, au anuntat deja ca nu vor sa se alieze cu el.
In aceste conditii, bulgarii vor avea probabil un guvern de tehnocrati si vor fi rechemati la urne in cel mult un an.
Alegeri 2024
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
09:50
Nicușor Dan: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
Dat jos de la guvernare in februarie, si ales din nou acum, GERB, partidul de dreapta condus de Boiko Borisov, are putin peste 30% dupa alegerile anticipate de duminica. Asa ca nu va putea guverna singur.
Socialistii au obtinut aproximativ 27% din voturi, dar ei refuza categoric sa guverneze cu dreapta.
Borisov nu mai are nici sprijinul aliatului din guvernarea precedenta, partidul de extrema dreapta Ataka.
''Nu intru in nicio coalitie. Singura coalitie pe care o vad posibila este ''Planul Siderov impotriva regimului colonial'', a declarat Volen Siderov, liderul partidului Ataka.
Mai ramane formatiunea etnicilor turci, care are in jur de 10% din voturi, dar nici ei nu sunt in relatii bune cu Borisov. Cum fostul premier nu va reusi, cel mai probabil, sa formeze un partid, misiunea va reveni socialistilor, urmatorii clasati.
E nevoie de o coalitie de cel putin doua partide, ca sa se formeze guvernul, pentru ca nimeni nu poate guverna singur. Socialistii si formatiunea etnicilor turci s-ar putea alia, dar tot n-ar avea majoritate.
In aceste conditii, socialistii vor incerca sa convinga extrema dreapta de necesitatea unui guvern anticriza, format din tehnocrati.
Acest guvern ar putea fi condus de fostul ministru de finante Plamen Oresharski, dar analistii nu cred ca va avea o viata lunga.