Alegeri în Marea Britanie. Victorie imensă a laburiștilor. Conservatorii pierd puterea după 14 ani, premierul demisionează

×
Codul embed a fost copiat

Partidul Laburist a obţinut joi o victorie zdrobitoare în alegerile legislatrive din Regatul Unit, care pune capăt unei perioade de 14 ani de putere conservatoare, potrivit rezultatelor preliminare.  

Liderul laburist Keir Starmer a promis să aducă schimbarea în Marea Britanie în calitate de viitor prim-ministru, după ce partidul său a obţinut o victorie categorică în alegerile parlamentare de joi, punând capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare, adesea tumultoasă, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Conform rezultatelor preliminare, Partidul Laburist de centru-stânga ar urma să câştige o majoritate covârşitoare în parlamentul cu 650 de locuri, conservatorii lui Rishi Sunak fiind pe cale să înregistreze cea mai slabă performanţă din lunga istorie a partidului. Alegătorii i-au pedepsit pentru criza costului vieţii, serviciile publice deficitare şi o serie de scandaluri.

Laburiştii au câştigat cel puţin 412 mandate, cu 211 mai multe decât la precedentele alegeri din 2019, în timp ce conservatorii au 120 mandate, pierzând 250 de locuri în parlament, conform rezultatelor parţiale de vineri dimineaţă.

Liberal-democraţii au, de asemenea, 71 de parlamentari, cu 63 mai mulţi decât în precedenta legislatură, iar partidulul Reform UK al lui Nigel Farage - care intră în premieră în parlament, după şapte încercări anterioare - are patru locuri.

Citește și
Femeie din Vaslui, în stare gravă după ce a băut alcool de 96%, dezinfectant pentru suprafețe și ulei de masaj. Îi era sete
Povestea unei femei care și-a schimbat viața după ce a fost dependentă de alcool. Consuma zilnic 1,5 litri de vodcă pe zi
Jocuri de culise la Strasbourg: Iohannis reintră în cărți pentru o funcție importantă. Alternativa în cazul unui eșec la vot al Ursulei von der Leyen

"Schimbarea începe acum", a spus liderul laburist Starmer în discursul de victorie. "Am spus că vom pune capăt haosului, şi o vom face, am spus că vom întoarce pagina, şi am făcut-o. Astăzi, începem următorul capitol, începem efortul pentru schimbare, misiunea de reînnoire naţională şi începem să ne reconstruim ţara", a declarat el.

Fostul prim-ministru conservator britanic Liz Truss, care a devenit liderul cu cel mai scurt mandat din istoria ţării provocând o prăbuşire a pieţei obligaţiunilor şi o prăbuşire a lirei sterline, şi-a pierdut locul de parlamentar în alegerile legislative anticipate desfăşurare joi, relatează Reuters.

Truss a obţinut 11.217 voturi în circumscripţia South West Norfolk din estul Angliei, mai puţin decât cele 11.847 de voturi obţinute de candidatul laburist Terry Jermy.

Fără a aştepta rezultatele din cele 650 de circumscripţii în joc, premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic: „Partidul Laburist a câștigat aceste alegeri și vreau să îl felicit pe Keir Starmer pentru victorie.”

Keir Starmer devine al patrulea prim-ministru britanic, în mai puțin de doi ani. O mare parte din atenția lui se va concentra pe politica internă și va încerca să susțină economia britanică. În ceea ce privește politica externă, Starmer a declarat că Marea Britanie va rămâne un membru puternic al NATO, va sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, și va sprijini dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas, solicitând în același timp încetarea focului.

Regele Charles al treilea îl va investi chiar vineri în funcție, printr-o ceremonie cu tradiție.

Danica Kirka, The Associated Press: „Marea Britanie este o monarhie constituțională. Puterile regelui Charles al III-lea sunt dictate strict, iar o mare parte din ceea ce se întâmplă aici ne amintește de trecut. Asta include un proces special, cunoscut sub numele de „sărutul mâinilor”. Ceea ce înseamnă că regele îl invită pe noul prim-ministru să formeze un guvern. După aceea, are loc o strângere de mână și momentul este fotografiat”.

Înainte, la Palatul Buckingham a ajuns premierul în exercițiu și liderul Partidului Conservator, Rishi Sunak, pentru a-și depune demisia. Apoi, Sunak a părăsit rapid Downing Street, spre deosebire de alte țări democratice, cum ar fi Statele Unite, unde transferul de putere se face mai lent.

Liderul laburist Keir Starmer care a obţinut un mandat în circumscripţia Holborn şi St Pancras, unde conservatorii au ieşit pe locul al patrulea, fiind înfrânţi de un independent şi de candidatul Verzilor, şi-a numit victoria „un privilegiu uriaş”, conform Reuters.

Sondajele la ieşirea de la urne publicate la închiderea secţiilor de votare lasă puţine îndoieli cu privire la faptul că rezultatului votului deschide un nou capitol în istoria politică a regatului.

Aspirație la schimbare

În contextul în care extrema dreaptă ar putea ajunge la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat să revină la Casa Albă, britanicii au ales masiv un lider moderat de centru-stânga.

Keir Starmer, un fost avocat specializat în drepturile omului, în vârstă de 61 de ani, urmează să fie însărcinat - vineri - de către regele Charles al III-lea să formeze un nou Guvern.

„Tuturor celor care au făcut campanie în favoarea Partidului Laburist în aceste alegeri, tuturor celor care au votat cu noi şi care au avut încredere în noul nostru Partid Laburist, le mulţumesc”, a reacţionat sobru pe X Starmer.

La doar nouă ani de la intrarea sa în politică şi la patru ani după ce a preluat conducerea Labour, el urmează să se confrunte cu o aspiraţie considerabilă către schimbare.

Aşa cum au preconizat sondajele de-a lungul campaniei, conservatorii au fost sancţionaţi după 14 ani agitaţi, care le-au lăsat britanicilor un sentiment de declin.

Într-o atmsosferă de lupte fratricide permanentă în rândul majorităţii conservatoare, scandalurile politicie din timpul lui Boris Johnson şi rătăcirile biugetare ale lui Liz truss, care s-a aflat la putere doar 48 de zile, au sfârştit prin a-i exaspera pe alegători.

Potrivit Institutului britanic de sondare a opiniei YouGov, 38% dintre britanici consideră că conservatorii au desfăşurat cea mai rea campanie, iar 8% consideră că laburiştii.

În schimb, 31% consideră că niciunul dintre partidele politice nu au desfăşurat cea mai bună campanie.

Doar 20% dintre britanici consideră că laburiştii au desfăşurat cea mai bună campanie.

Conservatorii pierd după 14 ani

După cinci premieri conservatori, Brexit, austeritate, criza puterii de cumpărare şi degradarea sistemnului public de sănătate (NHS), britanicii şi-au exprimat nemulţumirea la urne şi vor să dea pagina conservatoare.

Tories aveau o singură ambiţie în ultimele zile de campanie - să limiteze amploarea înfrângerii.

Pentru Rishi Sunak, al cincilea premier conservator din 2010, aceste alegeri legislative pe care le-a anunţat în ploaie, marchează sfârşitul unei campanii care s-a transformat într-un calvar.

Fostul bancher de afaceri şi ministru al Finanţelor, în vârstă de 44 de ani, a acumulat o serie de gafe şi apărut lipsit de simţ politic, scurtându-şi participarea la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia şi întârziiind să reacţioneze cu privire la presupuse pariuri frauduloase în tabăra sa privind data alegerilor.

Keir Starmer şi-a promovat originile modeste, o mamă infirmieră şi un tată sculer, în contrast cu adversarul său multimiliardar.

El a promis o gestionare a cheltuielilor publice foarte riguroasă, fără o creştere a impozitelor majorităţii britanicilor.

El mizează pe o revenire la stabilitate, intervenţii ale statului şi investiţii în infrastructuri, în vederea unei relansări a creşterii economice şi o redresare a serviciilor publice.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Citește și...
Două fetițe au fost găsite abandonate într-o mașină parcată la soare. Polițiștii au avut o surpriză când au depistat părinții
Două fetițe au fost găsite abandonate într-o mașină parcată la soare. Polițiștii au avut o surpriză când au depistat părinții

O fetiță de 7 ani din Marea Britanie și surioara ei au fost găsite „abandonate” într-o mașină în Tenerife, relatează presa locală, citată de Daily Mail.

Povestea unei femei care și-a schimbat viața după ce a fost dependentă de alcool. Consuma zilnic 1,5 litri de vodcă pe zi
Povestea unei femei care și-a schimbat viața după ce a fost dependentă de alcool. Consuma zilnic 1,5 litri de vodcă pe zi

O terapeută din Marea Britanie a dezvăluit cum a reușit să-și schimbe viața după ce s-a confruntat cu dependenșa de alcool ani de zile. Femeia consuma aproape 1,5 litri de vodcă pe zi, notează Mirror.

 

Doi soți din Suceava, urmăriţi internaţional pentru contrabandă, au fost aduşi în ţară din Marea Britanie
Doi soți din Suceava, urmăriţi internaţional pentru contrabandă, au fost aduşi în ţară din Marea Britanie

O femeie şi un bărbat, soţ şi soţie, din Suceava, care erau daţi în urmărire internaţională pentru contrabandă, au fost aduşi în ţară, marţi, din Marea Britanie, de către Poliţia Română.

Proprietarii de Land Rover își leagă mașinile de copaci pentru a se feri de hoți. Furturile au explodat în Marea Britanie
Proprietarii de Land Rover își leagă mașinile de copaci pentru a se feri de hoți. Furturile au explodat în Marea Britanie

Proprietarii de Land Rover au luat măsuri extreme pentru a-și proteja mașinile scumpe, pe fondul creșterii furturilor în Londra.  

Țara care se confruntă cu un focar de E.coli, provocat de o salată din sandvișuri. O persoană a murit
Țara care se confruntă cu un focar de E.coli, provocat de o salată din sandvișuri. O persoană a murit

O epidemie de E. coli este în curs de desfăşurare în Marea Britanie, iar o persoană a murit, a anunţat joi Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA), numărul total de cazuri confirmate crescând la 275, relatează Reuters.

 

Recomandări
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”

Este a 10-cea zi de caniculă și vârful acestui chin. Peste dogoarea soarelui s-a suprapus un val de umezeală adus de furtuni, iar aerul a devenit irespirabil.

Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”
Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”

Marcel Ciolacu a declarat că ”Rusia nu-și permite să atace România”, iar amenințările de la televiziunea de stat moscovită fac parte din ”războiul hibrid” dus de Kremlin.

Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer
Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer

„Ca profesor, ai o slujbă stabilă, multe vacanțe, și chiar un salariu decent!” Asta spun candidații la examenul de titularizare, cu aproape 30% mai mulți ca în 2023.