Parlamentul ucrainean cere UE să deschidă negocierile cu Ucraina pentru aderarea la blocul comunitar
Parlamentul ucrainean a cerut Uniunii Europene să deschidă negocieri cu această ţară în vederea aderării la blocul comunitar, relatează DPA sâmbătă.
Parlamentarii ucraineni din Rada supremă au făcut apel la ţările UE să aprobe negocierile de aderare cu Ucraina începând de vineri, potrivit unei declaraţii adoptate de majoritatea parlamentară.
Delegatul parlamentar Iaroslav Jelezniak a postat despre vot pe Telegram. Parlamentul ucrainean s-a reunit cu uşile închise din cauza legii marţiale impuse în timpul războiului împotriva invaziei în curs a Rusiei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Liderii europeni urmează să decidă, în cadrul unui summit al UE săptămâna viitoare, dacă vor începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. În timpul războiului, liderii europeni au încurajat în mare măsură aspiraţiile europene ale Ucrainei.
Cu toate acestea, în unele capitale ale UE există îngrijorări cu privire la provocările şi costurile potenţiale ale integrării Ucrainei, o ţară mare, cu un sector agricol important, care este în medie mult mai săracă decât actualele ţări din UE.
Parlamentul ucrainean a cerut, de asemenea, ţărilor UE să continue să acorde ajutor militar şi financiar ţării, în contextul în care continuă luptele sângeroase pe frontul împotriva Rusiei.
În apel se spune că este nevoie urgentă de ajutor militar şi că va fi nevoie de asistenţă financiară pentru a repara distrugerile de amploare provocate de Rusia.
Legislativul Ucrainei solicită, de asemenea, noi pachete de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, pentru a exercita presiuni economice şi politice asupra ţării pentru a pune capăt războiului.
Rusia a lansat o invazie militară la scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a oferit sprijin forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.
Ucrainei i s-a acordat statutul de ţară candidată la UE în 2022, dar rămâne neclar dacă blocul va face progrese în ceea ce priveşte începerea negocierilor de aderare. Cu doar câteva zile în urmă, premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că va bloca discuţiile, acuzând totodată Ucraina că nu a reuşit să implementeze toate reformele necesare.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, Parlament, aderare,
Dată publicare:
09-12-2023 19:08