"Dieta pe care ati impus-o Greciei a esuat". Merkel, criticata in parlament, dar salvata de voturi
Parlamentul de la Berlin a aprobat, cu o larga majoritate, consolidarea fondului de salvare financiara, instituit de Uniunea Europeana. Cum Germania este principalul contributor, rezultatul votului era crucial pentru viitorul intregii zone euro.
"Fara acordul Germaniei, fara acordul parlamentului german nu vor mai fi niciun fel de plati" a spus liberalul Reiner Bruederle, fost ministru al economiei.
Fix la ora zece, cu o precizie nemteasca Bundestagul a inceput o sedinta parlamentara care a tinut intreaga lume cu rasuflarea taiata.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Dezbaterile au fost aprinse.
Peer Steinbrueck, social-democrat, fost ministru de finante: "Tratamentul dumneavoastra, doamna Cancelar, acela de a castiga timp, finantand Grecia si a-i impune o dieta radicala, urmand sa vedem cand reuseste sa se intremeze, este un tratament care a esuat."
Doamna Merkel si coalitia sa si-au jucat credibiliatea in votul de joi. Pana la urma, insa, cu toate parerile pro si contra, deputatii au ratificat, cu o larga majoritate, consolidarea mecanismului anti-criza al zonei euro, care mentine deja Portugalia si Irlanda sub perfuzie financiara si ar putea impiedica falimentul Greciei.
Votul din Bundestag a fost primit cu usurare la Atena, unde, inca un semnal incurajator, au revenit reprezentantii asa-numitei "troika" a creditorilor - Uniunea Europeana, Banca centrala europeana si FMI. Aceasta echipa trebuie sa se asigure ca Grecia isi respecta angajamentele de rigoare bugetara, caz in care va fi eliberata o transa vitala de 8 miliarde de euro.