Parisul şi Washingtonul fac eforturi să stingă conflictul izbucnit din cauza crizei submarinelor

Ultima actualizare: 23-09-2021 20:32

Parisul şi Washingtonul fac eforturi să stingă conflictul izbucnit săptămâna trecută, odată cu anunţarea unui pact de securitate între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia.

Franţa a pierdut, astfel, o afacere uriaşă de cel puţin 27 miliarde de euro prin care urma să construiască, pentru australieni, submarine. Însă, în termenii noului pact de securitate, Australia a ales submarinele cu propulsie nucleară, construite cu tehnologie americană.

Într-o convorbire telefonică de o jumătate de oră, președinții Franței și Statelor Unite s-au pus de acord să găsească o cale de depășire a crizei, diplomatică, în primul rând, declanşată de "torpilarea" acordului submarinelor franţuzeşti pentru Australia.

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe: "A fost o convorbire prietenoasă, dacă ne referim la ton. O convorbire care, sperăm noi, preşedintele speră să fie un pas pentru revenirea la normal în lunga, importanta şi trainica relaţie pe care Statele Unite o au cu Franţa."

În declarația comună, cu cuvinte grijuliu alese, cele două guverne afirmă că Emmanuel Macron şi Joe Biden "vor deschide un proces de consultări în profunzime, menite să creeze condiţii pentru asigurarea încrederii". Cei doi lideri urmează să se întâlnească, faţă în faţă, în Europa, cu ocazia unui summit G20, dar abia la sfârşitul lunii viitoare.

Marea Britanie este celalat actor în pactul tripartit cu Australia, care a stârnit furia Parisului din cauza acordului pentru submarine, de zeci de miliarde de euro, pierdut. Premierul Johnson a vorbit în "fran-gleză", folosind cuvinte franţuzeşti la expresii în limba engleză. Pare să fi fost un mesaj un pic ironic, fie şi indirect, la adresa lui Emmanuel Macron.

Boris Johnson, premierul britanic: "Cred că este timpul ca unii dintre cei mai dragi prieteni pe care îi avem în lume "să se stăpânească" şi "să ne mai scutească", pentru că acesta este în mod fundamental un mare pas înainte pentru securitatea globală. Este vorba despre trei aliaţi, umăr la umăr, care au creat un nou parteneriat pentru folosirea unei tehnologii în comun."

Într-o mişcare diplomatică rar întâlnită între aliaţi, Franţa şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canbeera "pentru consultări", în semn de protest pentru pactul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi Statele Unite, pe care ministrul francez de externe l-a numit "înjunghiere pe la spate".

În timp ce ambasadorul de la Washington va reveni, totuşi, la post, nu e clar dacă va fi la fel și cu ambasadorul de la Canberra.

Morrison: "Încă nu am avut oportunitatea unei convorbiri (cu preşedintele Franţei), dar vom fi răbdători. Înţeleg dezamăgirea."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!