Parisul şi Washingtonul fac eforturi să stingă conflictul izbucnit din cauza crizei submarinelor
Parisul şi Washingtonul fac eforturi să stingă conflictul izbucnit săptămâna trecută, odată cu anunţarea unui pact de securitate între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia.
Franţa a pierdut, astfel, o afacere uriaşă de cel puţin 27 miliarde de euro prin care urma să construiască, pentru australieni, submarine. Însă, în termenii noului pact de securitate, Australia a ales submarinele cu propulsie nucleară, construite cu tehnologie americană.
Într-o convorbire telefonică de o jumătate de oră, președinții Franței și Statelor Unite s-au pus de acord să găsească o cale de depășire a crizei, diplomatică, în primul rând, declanşată de "torpilarea" acordului submarinelor franţuzeşti pentru Australia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe: "A fost o convorbire prietenoasă, dacă ne referim la ton. O convorbire care, sperăm noi, preşedintele speră să fie un pas pentru revenirea la normal în lunga, importanta şi trainica relaţie pe care Statele Unite o au cu Franţa."
În declarația comună, cu cuvinte grijuliu alese, cele două guverne afirmă că Emmanuel Macron şi Joe Biden "vor deschide un proces de consultări în profunzime, menite să creeze condiţii pentru asigurarea încrederii". Cei doi lideri urmează să se întâlnească, faţă în faţă, în Europa, cu ocazia unui summit G20, dar abia la sfârşitul lunii viitoare.
Marea Britanie este celalat actor în pactul tripartit cu Australia, care a stârnit furia Parisului din cauza acordului pentru submarine, de zeci de miliarde de euro, pierdut. Premierul Johnson a vorbit în "fran-gleză", folosind cuvinte franţuzeşti la expresii în limba engleză. Pare să fi fost un mesaj un pic ironic, fie şi indirect, la adresa lui Emmanuel Macron.
Boris Johnson, premierul britanic: "Cred că este timpul ca unii dintre cei mai dragi prieteni pe care îi avem în lume "să se stăpânească" şi "să ne mai scutească", pentru că acesta este în mod fundamental un mare pas înainte pentru securitatea globală. Este vorba despre trei aliaţi, umăr la umăr, care au creat un nou parteneriat pentru folosirea unei tehnologii în comun."
Într-o mişcare diplomatică rar întâlnită între aliaţi, Franţa şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canbeera "pentru consultări", în semn de protest pentru pactul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi Statele Unite, pe care ministrul francez de externe l-a numit "înjunghiere pe la spate".
În timp ce ambasadorul de la Washington va reveni, totuşi, la post, nu e clar dacă va fi la fel și cu ambasadorul de la Canberra.
Morrison: "Încă nu am avut oportunitatea unei convorbiri (cu preşedintele Franţei), dar vom fi răbdători. Înţeleg dezamăgirea."
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Franta, australia, Anglia, submarine,
Dată publicare:
23-09-2021 20:32