Parchetul European a fost lansat. Laura Codruţa Kövesi salută „un moment istoric” pentru UE

Laura Codruţa Kövesi

Parchetul European (EPPO), o nouă instanţă menită să lupte împotriva fraudei şi corupţiei care afectează fondurile Uniunii Europene a intrat în funcţiune marţi, a anunţat şefa parchetului, Laura Codruţa Kövesi.

Aceasta salută ”un moment istoric”, relatează AFP.

Lansarea noului parchet nu se produce însă fără obstacole. Prevăzută iniţial să aibă loc la sfârşitul lui 2020, aceasta a trebuit să fie amânată în special pentru că cele 22 de state participante au întârziat în desemnarea procurorilor lor delegaţi. Două dintre ele nu au făcut acest lucru nici până în prezent: Slovenia şi Finlanda.

Parchetul European, condus de fosta şefă a parchetului anticorupţie român Laura Codruţa Kovesi, va fi "complet independent faţă de Comisie, celelalte instituţii şi organe ale UE, precum şi faţă de statele membre".

Ce competenţe are Parchetul European?

 

Citește și
Sânziana Negru, acuzată că a aruncat la gunoi produsele alimentare Lidl pe care le promovase pe Instagram. Reacția iubitului ei și a magazinului

Această instanţă supranaţională va avea drept sarcină anchetarea şi urmărirea în justiţie a autorilor de infracţiuni care aduc atingere bugetului UE. O putere inedită, de care nu dispunea Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).

Parchetul European va investiga şi urmări penal frauda în materie de TVA dacă implică cel puţin două state membre şi sume de cel puţin 10 milioane de euro, corupţia sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE şi spălarea de bani.

Numai în ceea priveşte frauda transfrontalieră cu TVA, UE estimează prejudiciul la 30 până la 60 de miliarde de euro pe an. Pentru celelalte infracţiuni, estimările sunt de circa 500 de milioane de euro pe an.

Parchetul European ar urma să lucreze, potrivit estimărilor, circa 3.000 de dosare pe an.

Cine intră în componenţa EPPO?

 

EPPO are un nivel central, al cărui sediu se află la Luxemburg. În fruntea sa se află Laura Codruţa Kovesi, alături de un colegiu de 22 de procurori, câte unul din fiecare stat participant. Dintre cele 27 de state ale UE, singurele care nu participă la iniţiativă sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Ei au depus jurământ în septembrie şi sunt însărcinaţi să supervizeze anchetele şi urmărirea penală. Aceste activităţi sunt derulate în teren de procurorii delegaţi, în statele membre.

Cum lucrează procurorii delegaţi?

 

Până acum au fost numiţi 88 de procurori delegaţi în 20 de ţări, care sunt suficienţi pentru începerea activităţii, scrie AFP. În Franţa numărul lor este de patru, iar în Italia sunt 15. În Germania, numărul lor este 11 şi se află în cinci centre, la Berlin, Frankfurt, Koln, Hamburg şi Munchen.

Ei pot acţiona în toată ţara, pot organiza confiscări de bunuri, emite mandate de arestare şi declanşa urmărirea penală.

De ce este necesar EPPO?

 

Ţările au dificultăţi în anchetarea infracţiunilor transfrontaliere. Pentru a obţine informaţii de la alte state, ele trebuie să facă cereri de asistenţă judiciară reciprocă, care durează uneori săptămâni pentru a fi aprobate, atunci când sunt încununate de succes. Aceste demersuri nu mai sunt necesare odată cu înfiinţarea EPPO. "Putem pur şi simplu să-i telefonăm sau să-i trimitem un e-mail colegului nostru în Slovacia sau în Italia. Este o mare valoare adăugată", explică procurorul delegat german Marcus Paintinger.

EPPO este cu atât mai necesar cu cât primele fonduri din giganticul plan de redresare de 750 de miliarde de euro urmează să fie virate statelor membre în această vară, ceea ce comportă importante riscuri de fraudă, notează AFP.

Parchetul "va supraveghea foarte îndeaproape aplicarea planului NextGenerationEU de o manieră în care să se asigure că totalitatea acestor fonduri va fi utilizată pentru a ne ajuta economiile să depăşească criza", subliniază comisarul european pentru justiţie Didier Reynders.

Poate EPPO să-şi înceapă activitatea fără procurorii delegaţi sloven şi finlandez?

 

Da, chiar dacă acest lucru "va avea consecinţe negative asupra eficienţei muncii noastre", şi-a exprimat regretul EPPO. Laura Codruţa Kovesi a denunţat "lipsa de cooperare sinceră" a Sloveniei, ţară care preia preşedinţia Consiliului UE de la 1 iulie. Situaţia a provocat demisia ministrului sloven al justiţiei Lilijana Kozlovic săptămâna trecută, pentru a protesta împotriva respingerii de către guvernul premierului conservator Janez Jansa a două candidaturi pentru posturile de procurori delegaţi.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Joe Biden a anunţat că susţine candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris
Joe Biden a anunţat că susţine candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris

Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat că susţine candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris, relatează duminică AFP.  

Trump, reacţie după anunţul retragerii lui Biden: A fost de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre
Trump, reacţie după anunţul retragerii lui Biden: A fost de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre

Fostul preşedinte Donald Trump l-a descris pe Joe Biden ca fiind "de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre", într-o convorbire telefonică la CNN, la câteva minute după ce Biden şi-a anunţat retragerea din cursa pentru 2024.

Netanyahu anunţă că Israelul va trimite joi o delegaţie pentru negocierile privind ostaticii
Netanyahu anunţă că Israelul va trimite joi o delegaţie pentru negocierile privind ostaticii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat trimiterea joi a unei delegaţii însărcinate cu negocierea unui acord privind ostaticii cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a anunţat duminică biroul premierului într-un comunicat.

Recomandări
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă nominalizarea democraților în incertitudine cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente
Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente

Poliţia din Leeds a efectuat până acum cinci arestări şi a acuzat un alt bărbat, Iustin Dobre, de 37 de ani, de incendiere şi tulburări violente, într-o suburbie a oraşului, care a determinat consiliul să întreprindă ”o evaluare urgentă”. 

Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN
Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN

La 4 zile de la oribila crimă din Brăila, unde o dentistă din Republica Moldova a fost omorâtă cu cruzime în cabinetul ei, anchetatorii au un suspect.