Paradisul UE în care oligarhii ruși se plimbă relaxați, iar statul se ploconește pentru banii lor. Vinde și magneți cu Putin

miliardar
Shutterstock

Sudul Franței este dintotdeauna un spațiu sigur pentru ruși. În anii trecuți, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te îndreptai spre sud-estul Franței. Chiar și acum, în vreme ce războiul încă răvășește Ucraina, nimic nu s-a schimbat cu adevărat.

 

A trecut ceva vreme de când nu l-am văzut pe Roman Abramovici”, spune un angajat de la Le Rocher, un restaurant elegant din Antibes, unde fostul proprietar al clubului Chelsea a fost văzut adesea cu gărzile de corp până când autoritățile franceze i-au confiscat conacul, în aprilie 2022, scrie Politico.

Dar chiar dacă l-aș fi văzut aici, nu v-aș spune”, a adăugat râzând angajatul restaurantului, care a refuzat să-și dea numele.

Pe hârtie, cei mai norocoși prieteni ai lui Vladimir Putin nu se găsesc nicăieri în Europa. De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, UE a adoptat legi pentru interzicerea rușilor de seamă din cercurile de afaceri, înghețarea activelor financiare, confiscarea vilelor și a iahturilor.

Dar întreabă managerii hotelurilor, restauratorii și oamenii care închiriază bărci pe străzile mărginite de palmieri de pe Coasta de Azur și vor spune că rușii încă mai vin.

Citește și
vladimir putin roman abramovici
Oligarhii lui Putin au dat în judecată UE din cauza sancțiunilor. Ce daune cer pentru că li s-a pătat ”reputația”
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

Există un sistem bine stabilit aici pentru rușii bogați de a-și menține stilul de viață și de a evita consecințele războiului, spun francezii care îi servesc. Și aproximativ 30.000 de oameni vorbitori de limbă rusă trăiesc în Villefranche, Antibes, Cannes, St. Tropez și Monaco.

Acest lucru se datorează, cel puțin în parte, dificultăților legate de regimul de sancțiuni. Franța a înghețat aproximativ 50 de proprietăți aparținând rușilor plasate sub regimul de sancțiuni al UE – iar cele mai multe sunt situate pe Riviera Franceză.

Oficial francez: ”Sancțiunile nu sunt în ADN-ul nostru”

În aprilie, doi ruși proeminenți — Mikhail Fridman și Piotr Aven — au contestat decizia UE de a-i înscrie pe listele de sancțiuni și au câștigat, un pas către revendicarea drepturilor asupra vilei lor din St. Tropez și, respectiv, asupra conacului La Turbie.

De altfel, dacă un conac a fost confiscat de autorități, asta nu îl împiedică pe proprietar să îl întrețină sau să invite oaspeții să rămână. Singurul lucru pe care nu îl pot face este să-l vândă.

În timp ce asociațiile juridice și proprietarii au contestat regulile în fața instanței superioare a UE, autoritățile judiciare locale se luptă să facă față regulilor în continuă schimbare.

De cele mai multe ori, este atât de complicat să înțelegeți cine se află în spatele acelor companii, trusturi sau fundații, încât singura modalitate de a obține o dovadă finală este să percheziționați aceste case în căutarea unor dovezi mai clare”, a spus un judecător de instrucție din sudul Franței, căruia i s-a acordat anonimatul deoarece nu are voie să vorbească în public.

Ministerul francez de Finanțe, însărcinat cu implementarea sancțiunilor printr-un grup de lucru dedicat, a refuzat să comenteze. Și, deși au existat numeroase pachete de sancțiuni, unii politicieni pun la îndoială eficacitatea acestora.

Intrăm într-o eră a industrializării sancțiunilor – iar UE nu a fost construită în acest scop, nu este în ADN-ul nostru”, a spus un oficial înalt al ministerului francez de Finanțe care a lucrat la implementarea sancțiunilor. I s-a acordat, de asemenea, anonimatul pentru a vorbi sincer despre natura sensibilă a muncii sale.

Coasta de Azur, plină de ruși bogați. ”Otrăvită de corupție la toate nivelurile”, spune un fost judecător

Normele pe care le construim aici nu sunt suficient de puternice”, a adăugat oficialul.

Coasta de Azur a rămas o destinație de top pentru rușii bogați deoarece primește bani în timp ce închide ochii la sursa de venit, a declarat Éric de Montgolfier, fost procuror de stat la Nisa.

Această regiune ține de banii altora, era pământul țăranilor înainte ca turiștii bogați să se stabilească aici”, a spus de Montgolfier. Zona a fost otrăvită de corupție la toate nivelurile, a adăugat el.

Toată lumea știe că banii nu au miros, așa că atâta timp cât rușii au înțelepciunea de a rămâne discreți, nu au de ce să se teamă de Riviera”.

Primarul conservator al Antibes, Jean Leonetti, a fost de acord.

Știi, viața în Cap d'Antibes este discretă: oamenii vin din toată lumea și nu fac tam-tam, de cele mai multe ori”, a spus el, adăugând că orașul are o mână de proprietăți aparținând rușilor sancționați.

Sunt atât de mulți ruși în sudul Franței încât Piața Moscovei – un magazin care vinde vodcă, produse rusești și magneți pentru frigider Vladimir Putin în Antibes – și-a mai deschis o sucursală, în Cannes.

Importul de bunuri rusești a devenit complicat din 2022, dar unele afaceri prosperă. În timp ce clienții din clasa de mijloc și turiștii au plecat după izbucnirea războiului, cei foarte bogați rămân, a spus Xander, un proprietar de magazin rusesc de pe Riviera Franceză, care a refuzat să-și dea numele complet pentru că se temea de reacția concurenților săi.

”Monaco ușurează viața miliardarilor ruși, le oferă siguranță” 

În ciuda unei scăderi de 70% a turiștilor ruși din 2019, turismul și industriile bunurilor de lux nu au fost afectate de sancțiuni, potrivit autorităților locale.

Pe lângă bunurile obișnuite, Piața Moscovei oferă servicii care includ „asistență calificată în cumpărarea de proprietăți” și „organizarea de închirieri sezoniere și anuale de apartamente și vile în Franța și Monaco”, o descriere a serviciilor de concierge în limba rusă pe profilul LinkedIn al directorul său, Alexander Badin. A refuzat mai multe cereri de interviu.

O investigație din 2023 a autorităților franceze a constatat că aproape 60% dintre agențiile imobiliare din regiune nu cooperau cu autoritățile - de exemplu, nici nu verificau dacă numele clienților lor apar pe lista de sancțiuni a UE.

Alexandra, care a cerut să fie menționată cu un pseudonim, vinde vile de lux în Cap d’Antibes și confirmă că puține s-au schimbat.

Ar trebui să le cerem clienților o copie a cărții de identitate, de unde vin banii, cred, dar nu o facem”, a spus ea. Cele mai mari vânzări au avut loc prin transferuri de acțiuni între entități cu sediul în paradisuri fiscale secrete, a spus ea.

Vecinii nu ajută, mai ales Monaco. Monaco este una dintre destinațiile finale pentru schemele de spălare a banilor, potrivit judecătorului, care a adăugat că mulți ruși au pașapoarte de Marea Britanie, Cipru și Malta, permițându-le un tranzit ușor prin Europa.

Monaco ușurează viața miliardarilor ruși: le oferă siguranță juridică”, a spus judecătorul.

Nu vin aici doar să meargă pe străzi purtând coliere Chopard: atunci când oamenii cumpără apartamente cu 50.000 de euro pe metru pătrat, acestea sunt sume care sunt opțiuni de spălare a banilor și cu ideea că, odată ce ai investit, nimeni nu-l va înapoi de la tine”.

Pentru rușii care doresc să se distreze sau să își asigure bunurile, micuțul regat este încă un loc în care poți petrece ca și cum ar fi 2021.

Rușii foarte bogați nu au avut niciodată probleme” în Franța, a spus Hélène Metlov, președintele La Maison de la Russie à Nice, un ONG cultural franco-rus din Nisa.

”Rusia a ajutat oamenii săraci de acolo”, spune consulul rus salutat respectuos pe stradă de polițiștii francezi

La scurt timp după Revoluția bolșevică din 1917, numărul rușilor de pe Riviera Franceză a crescut, refugiații fugind în cartierele din Cannes sau Nisa care au încă străzi cu nume rusești, biserici și clădiri ortodoxe.

Cu toate acestea, rușii din clasa de mijloc care trăiesc în zonă de zeci de ani „s-au confruntat cu toate obstacolele imigranților obișnuiți atunci când vine vorba de reînnoirea permisului de ședere”.

De la biroul său din Villefranche-sur-Mer, consulul general al Rusiei Serghei Galaktionov spune că această problemă i-a crescut volumul de muncă în ultimii doi ani.

Rusia a ajutat oamenii săraci de acolo, a plătit pentru căile ferate din regiune și a investit foarte mult în economie”, a spus Galaktionov, citind uneori din notele pregătite de șeful său, ambasadorul Rusiei în Franța, Aleksey Meshkov.

Galaktionov se salută familiar cu ofițeri de poliție care trec în timp ce se plimbă pe străzi, subliniind legăturile pe care țara sa le are cu regiunea, inclusiv statuile celebrilor amirali ruși. Ofițerii de poliție îl întâmpină cu zâmbete mari și cu un respectuos „Monsieur le consul” în timp ce se plimbă prin Fort du Mont Alban din apropiere.

În acel loc, Galaktionov plănuia să organizeze un cocktail de ziua națională a Rusiei din iunie, a spus el. Kevin Thuilliez, șeful de comunicare pentru Villefranche-sur-Mer, a declarat că autoritățile locale nu au fost implicate în nicio astfel de petrecere, deoarece organizatorul a găsit un partener privat care să ajute la găzduirea evenimentului. „În ciuda crizelor politice, rușii au rămas fideli Franței și regiunii”.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Înregistrarea dintre oligarhi care face valuri în Rusia. ”Lui Putin nu-i pasă de nimic. E Satana. Ne-a nenorocit pe toți”
Înregistrarea dintre oligarhi care face valuri în Rusia. ”Lui Putin nu-i pasă de nimic. E Satana. Ne-a nenorocit pe toți”

Ministrul ucrainean al apărării a făcut o scurtă plimbare cu unul dintre primele tancuri britanice Challenger 2 care au ajuns în Ucraina.

Oligarhii lui Putin au dat în judecată UE din cauza sancțiunilor. Ce daune cer pentru că li s-a pătat ”reputația”
Oligarhii lui Putin au dat în judecată UE din cauza sancțiunilor. Ce daune cer pentru că li s-a pătat ”reputația”

Oligarhi şi companii ruseşti au intentat un total de 61 de procese la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva sancţiunilor UE impuse în urma invaziei Ucrainei, potrivit ediţiei de sâmbătă a tabloidul german Bild, informează dpa.

 

Cei mai influenți prieteni ai lui Putin. Fără ei, fostul agent KGB nu ar fi ajuns atât de puternic
Cei mai influenți prieteni ai lui Putin. Fără ei, fostul agent KGB nu ar fi ajuns atât de puternic

Puterea lui Putin nu există în vid. Business Insider prezintă 14 dintre cei mai mari susținători ai săi, de la oligarhi, la lideri mondiali. Fără ei, fostul agent KGB nu ar fi ajuns atât de puternic.

Oligarhi şi funcţionari de rang înalt apropiaţi lui Putin, anchetați în Franța pentru ”spălare de bani”
Oligarhi şi funcţionari de rang înalt apropiaţi lui Putin, anchetați în Franța pentru ”spălare de bani”

Parchetul Naţional Financiar francez a deschis la 1 iulie o anchetă cuprivire la bunuri achiziţionate ilegal în Franţa de către oligarhi ruşi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei surse apropiate dosarului, relatează AFP.

Dubai – „paradisul” în care au fugit bogații Rusiei. Emiratele Arabe Unite, indiferente față de războiul din Ucrainei
Dubai – „paradisul” în care au fugit bogații Rusiei. Emiratele Arabe Unite, indiferente față de războiul din Ucrainei

Dubai a devenit un paradis pentru rușii bogați care fug de impactul sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.