Paradisul pierdut al Greciei! Turistii si investitorii o evita!
Grevele si anarhia de pe strazile Atenei au transformat Grecia dintr-un paradis turistic, intr-un loc de ocolit. Mai bine de 20 de ani sindicatele au tinut in sah toate guvernele care le-au dat tot mai multe beneficii ca sa nu piarda voturi.
Este un exemplu despre cum prea multa presiune sociala, combinata cu o clasa politica lipsita de hotarare, pot duce o tara profitabila la sapa de lemn.
Asta mai ales ca atunci cand e loc de scandal grecii nu glumesc. Atena este practic paralizata. Din pacate aceste proteste de strada, uneori violente, sunt deja parte a vietii politice din tara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu doua zile inainte de greva generala, Atena nu este nici pe departe o metropola linistita sau sigura. Patrulele s-au intensificat, iar dube ale trupelor speciale pot fi vazute pretutindeni.
Piata Exarhia este fieful anarhistilor. Nu le plac politistii si nici jurnalistii nu le sunt simpatici. Este locul in care se pregatesc de protestele pentru ziua grevei si de multe ori chiar si de cele violente.
La lumina zilei, bulevardele Atenei sunt exclusiv ale grevistilor. Autoritatile se rezuma in a sta langa Parlament, Guvern si alte institutii importante. Functionarii si politicienii isi iau liber fortat.
La fiecare greva, sindicalistii marsaluiesc cu steagurile rosii pe umar prinse pe cozi groase ca un avertisment pentru oricine ar vrea sa le stea in cale. Ei sunt comunistii din federatia PAME. Nu o data au dat tonul la razboaie de strada, cum s-a intamplat si in 5 mai.
Desi sustin ca nu au legatura cu PAME, cei care au aruncat atunci cocktail-urile Molotov purtau insemnele gruparii.
Ranile deschise de ultima greva raman dureroase, pentru ca mai multi oameni si-au pierdut chiar viata. Poate si de aceea multe dintre magazinele din zona au tras obloanele de teama unor noi violente.
La distanta de doua saptamani, noua greva generala aduna iar anarhistii si sindicalistii in lupta comuna cu autoritatile. Filmul se repeta pana la un punct. Presati de manifestanti, politistii sunt nevoiti sa foloseasca deseori gaze lacrimogene.
Anarhistii sunt nucleul dur. Nu vin de dragul grevei, ci pentru a lupta cu autoritatile. Multi dintre ei au cagule si isi dau pe fata cu o crema speciala ca sa reziste gazelor lacrimogene.
Cu toate protestele insa, datoriile tarii nu se sterg. Asa se face ca societatea greaca derapeaza iar spre comunism. Pana si oamenii de afaceri au idei de stanga.
Multi europeni se tem ca vad in Grecia un fragment din viitorul lor. Si ca toate tarile care au datorii risca astfel de revolte.
Daca un plan de ajutorare cat jumatate din PIB-ul grecesc nu poate salva tara si nu poate calma strazile din Atena, este evident ca asistam la trecerea catre nivelul urmator: criza economica devina una sociala, in care extremismul este o mare problema.
Si Romania este pandita, pana la urma, de aceleasi pericole. Un sondaj recent arata ca desi la Bucuresti nu se aduna la fel de multi sindicalisti in ziua de greva generala, asta nu inseamna ca suntem mai realisti. Desi doar 17% dintre cei luati in calcul au participat vreodata la o greva, cele mai recente studii scot la iveala derapaje grave ale opiniei publice.
Spre exemplu, un sfert cred ca nu ar trebui sa returnam banii imprumutati de guvern, daca sunt folositi gresit. Peste 10% se gandesc sa guverneze Armata in perioada crizei, iar Parlamentul, partidele si Presedintia sa fie desfiintate.
95% dintre cei intervievati nu mai au incredere in politicieni, iar mai mult de jumatate considera drept foarte grava situatia tarii. Nemultumirea fata de clasa politica a atins o cota atat de mare, incat o treime sustin ca s-ar bucura daca s-ar intoarce comunistii la putere si i-ar aresta pe actualii politicieni. Doar 8% ar protesta vehement intr-o asemenea situatie.
Studiul a fost efectuat in perioada de 18 aprilie-3 mai de Facultatea de Stiinte Politice pe un esantion de 1487 de persoane majore cu o marja de eroare de 2,59%.
La Atena grevele sunt acum aproape zilnice si tin turistii la distanta. Activistii ameninta ca vara este doar o pauza pana la protestele mult mai dure anuntate pentru la toamna.