Papa Francisc si Benedict al XVI-lea vor avea o intalnire istorica sambata

Papa Francisc

Papa Francisc se va intalni sambata cu predecesorul sau Benedict al XVI-lea, retras la Castelul Gandolfo in urma demisiei, ocazie cu care vor aborda numeroase provocari venite la adresa Bisericii Catolice.

Aceasta este o premiera in istoria milenara a catolicismului, relateaza AFP.

"Cei doi barbati in alb" (Joseph Ratzinger continua sa imbrace sutana alba) se vor vedea departe de ochii presei, la Castelul Gandolfo, o resedinta pontificala situata in apropierea Romei.

Papa Francisc va sosi cu elicopterul la ora 11.15 GMT (13.15, ora Romaniei), insa data de intoarcere inca nu a fost anuntata. Ei vor lua masa de pranz impreuna, iar discretia le va fi asigurata.

Subiectele de discutie nu lipsesc pentru o Biserica de aproximativ 1,2 miliarde de credinciosi. "Noua evanghelizare", persecutiile impotriva crestinilor, reforma Curiei, contestarile, scandalurile financiare si sexuale sunt unele dintre problemele actuale ale Bisericii Catolice. Cei doi Suverani Pontifi vor trebui sa vorbeasca si despre "Vatileaks", scandalul scurgerii de documente confidentiale.

Citește și
vatican
Papa Francisc a fost intronizat la Vatican: "Adevarata putere a unui papa e serviciul umil"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Inainte de a demisiona, Benedict al XVI-lea l-a asigurat pe viitorul papa de "supunere neconditionata" si a spus ca se va retrage din viata publica. El a anuntat ca il va asista pe succesorul sau la rugaciune si era pregatit sa-i ofere Consiliul.

Cei doi barbati au temperamente diferite. Joseph Ratzinger se comporta cu timiditate in fata multimii, in timp ce Jorge Bergoglio este spontan, se indreapta catre oameni, ii imbratiseaza.

Chiar daca noul Suveran Pontif argentinian se distinge printr-un stil informal si pune un accent mai puternic pe apropierea de saraci si simplitate, el nu a deviat pana in prezent de la doctrina. De exemplu, in privinta problemelor sociale, Joseph Ratzinger si Jorge Bergoglio impartasesc pozitii conservatoare, fie ca este vorba de casatoria intre persoane de acelasi sex, avort sau eutanasie, care reprezinta atingeri la "creatie", potrivit Bisericii Catolice.

Referindu-se la semnele de smerenie (inel de argint, etc.) ale noului papa, specialistii in problemele Vaticanului considera ca importanta lor nu trebuie exagerata, precizand ca Benedict al XVI-lea a vrut sa pastreze unele traditii, dar a dus un trai modest.

In imprejurimile Vaticanului, afise si carti postale cu chipul grav al lui Benedict al XVI-lea tind sa eclipseze in fata celor prezentandu-i pe zambitorul Jorge Bergoglio sau mediatizatul Ioan Paul al II-lea. Karol Wojtyla, beatificat in 2012, la sapte ani dupa moarte, si care ar putea fi canonizat curand, ramane "titanul Domnului" in ochii a numerosi catolici.

Popularitatea extrema obtinuta de catre Francisc intr-o saptamana si insistenta asupra unor gesturi simbolice de ruptura cu traditiile vor lasa un gust amar pentru unii la Vatican, unde papa german este considerat uitat pe nedrept, au anuntat surse informate. Uitarea nu-i este caracteristica lui Francisc, care si-a exprimat "afectiunea" fata de predecesorul sau cu fiecare ocazie.

"Acest pontificat isi va avea radacinile in invatamintele lui Benedict al XVI-lea, care a fost cea mai importanta forta intelectuala a Bisericii in ultimii 25 de ani. Mostenirea sa va continua sa aiba influenta asupra pontificatului", afirma Samuel Gregg, de la Institutul american de cercetare Aston.

Similitudini pot fi observate intre discursurile lor, cum ar fi necesitatea de a privilegia aspectele pozitive ale doctrinei. Aceeasi pozitie o pastreaza in privinta altor confesiuni crestine, evreilor, ateilor si agnosticilor, pe care ii asigura de respectul lor.

Papa Francisc a lansat un avertisment fata de reducerea omului la "ceea ce produce si consuma", intr-o societate in continua miscare, individualista, unde se pierd legaturile familiale si de prietenie, acestea fiind laitmotive promovate anterior de catre Joseph Ratzinger.

In opinia jurnalistului german Peter Seewald, un bun cunoscator al lui Joseph Ratzinger, "este limpede de la inceput ca noul papa se inscrie in pasii predecesorului sau".

Pentru cotidianul Corriere della Sera, Seewald afirma ca "Benedict a pregatit calea (...) El este un admirator al Sfantului Francisc. Dupa Sfantul Benedict (fondatorul monahismului occidental), vine Sfantul Francisc: doi reformatori ai Bisericii, fiecare in domeniul sau, in felul sau".

"Ioan Paul al II-lea a stabilizat nava Bisericii pe timp de furtuna, Benedict a purificat-o, a dat instructii echipajului si i-a dat o cale. Acum, Francisc va reporni motorul pentru a pune Biserica in miscare", afirma Peter Seewald.

In mai, atunci cand se va stabili intr-o fosta manastire, pe dealul Vaticanului, Papa emerit se va afla la cativa pasi de birourile lui Francisc. Astfel, o vecinatate inedita va incepe, iar intalniri vor fi posibile intre cei doi papi in gradinile micutului stat.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Traian Basescu a dat mana la Vatican cu Papa Francisc
Traian Basescu a dat mana la Vatican cu Papa Francisc

Presedintele Traian Basescu a salutat inaugurarea oficiala a Papei Francisc. Basescu a dat mana cu noul Papa la finalul slujbei de intronizare, cand Francisc a primit toti sefii de stat  prezenti la Vatican.

Papa Francisc a fost intronizat la Vatican:
Papa Francisc a fost intronizat la Vatican: "Adevarata putere a unui papa e serviciul umil"

De azi, Biserica Romano-Catolica are oficial un nou lider. Papa Francisc a primit insemnele pontificale in cadrul slujbei de intronizare, iar autoritatile italiene s-au pregatit sa intampine aproape un milion de credinciosi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.