Jihadiștii „Beatles” cer un proces corect: „Cei care se cred apărătorii democrației să o și aplice”

Ultimul update: Luni 09 Aprilie 2018 14:20
Data publicarii: Luni 09 Aprilie 2018 14:08
Categorie: Internaţional
Jihadistii Beatles

Doi dintre cei mai vânați luptători britanici ai organizației Stat Islamic, cunoscuți pentru că au făcut parte din gruparea cunoscută drept „Beatles”, vor ca drepturile lor legale să fie respectate, atunci când vor fi judecați pentru faptele lor.

Alexanda Kotey și El Shaffe Elsheikh a acordat un interviu postului CNN, dintr-o unitate de detenție din nordul Siriei, unde sunt ținuți de forțele kurde susținute de Statele Unite. 

Situația celor doi este, în prezent, în centrul unor dispute diplomatice, întrucât Marea Britanie refuză să îi judece, astfel că autoritățile kurde din Siria rămân responsabile pentru soarta lor. Totodată, Departamentul de Stat al Statelor Unite îl acuză pe Kotey că s-a implicat în torturarea și executarea unui jurnalist și a unui lucrător umanitar.

„Nu sunt o persoană democrată, dar sunt vizat de legislația unor țări democratice. Astfel, este corect ca cei care se cred apărătorii ei să o și aplice”, a spus El Shaffe Elsheikh.

Atunci când jurnaliștii CNN i-au atras atenția că foste victime i-au identificat pe cei doi, Elsheikh a refuzat să facă comentarii:

„Manualele” care îi învață pe teroriști să facă bombe acasă ușor de găsit pe Internet

„Din punct de vedere legal, e doar o acuzație. Știți, dacă Marea Britanie ar spune că ne va trata conform legii barbare, atunci să mă spânzure. Dar nu e cazul. Dacă administrația americană sau guvernul britanic ar decide că vor să fie campionii șariei și să aplice legea islamică în cazul nostru, atunci fie. Dacă nu, să se supună legilor democratice, dacă tot se laudă că sunt campionii democrației”, a spus Kotey.

Întrebat unde ar prefera să fie judecat, Alexanda Kotey a precizat: „În mod clar, familiaritatea e opțiunea cea mai simplă. Experiența mea spune că judecătorii britanici sunt corecți.”

Cei doi au făcut parte dintr-un grup de patru militanți jihadiști supranumiți luptătorii „Beatles”, din cauza accentului lor britanic.

Liderul Mohammed Emwazi, cunoscut drept „John Jihadistul” a fost ucis în urma unui atac aerian, în 2015. El a devenit cunoscut după ce a decapitat mai mulți ostatici americani și britanici. Un al patrulea bărbat, Aine Davis, este într-o închisoare din Turcia, fiind acuzat de terorism.

Jihadiștii „Beatles” au trăit în vestul Londrei. Alexanda Kotey, unul dintre cei reținuți de forțele kurde din Siria s-a născut în Londra, părinții lui fiind din Ghana și Cipru. Pe de altă parte, Shafee Elsheikh s-a mutat cu familia în Sudan, în 1990. 

Extremiștii britanici erau cunoscutți pentru violența lor. Astfel, aceștia obșnuiau să își bată în mod repetat ostaticii pe care îi țineau în închisori din Raqqa, fosta capitală a grupării Stat Islamic. Aici îi torturau, după care îi executau. Autoritățile americane cred că „John Jihadistul” a ucis doi jurnaliști americani, cât și un lucrător umanitar. În total, gruparea ar fi decapitat peste 27 de ostatici.

Potrivit Departamentului de Stat, Alexanda Kotey „se ocupa mai ales de execuții și de metode brutale de tortură, între care cea prin electroșocuri și prin înec. Totodată, el a acționat ca recrutor al grupării Stat Islamic și i-a făcut pe mai mulți britanici să se alăture organizației teroriste.”

„Elsheik a devenit cunoscut din cauză că își crucifica victimele, în timp de era gardian ISIS”, a mai precizat Departamentul de Stat.

Cei doi bărbați, care au 29 și 34 de ani, au fost reținuți de Forțele Siriene Democrate – o miliție kurdă -, susținute de cele americane, la jumătatea lunii ianuarie. Ei au fost identificați pe baza amprentelor.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Jihadistii Beatles Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: CNN

Jihadiștii „Beatles”, care torturau și ucideau ostaticii occidentali, au fost capturați în Siria

Jihadiștii „Beatles”, care torturau și ucideau ostaticii occidentali, au fost capturați în Siria

„Manualele” care îi învață pe teroriști să facă bombe acasă ușor de găsit pe Internet

„Manualele” care îi învață pe teroriști să facă bombe acasă ușor de găsit pe Internet

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

VIDEO PROTVPLUS.RO

donald trump

Donald Trump se apără după valul de critici. Temerile pe care le are un fost șef al CIA

Băieții salvați din peșteră au fost externați. Au explicat cum au reușit să supraviețuiască fără mâncare

Chiar și republicanii îl critică pe Trump, după eșecul cu Putin: Ce să mai cerem României?

Român din Italia judecat pentru hărțuire după ce și-a sunat soția de 5.400 ori în câteva luni

Avertisment pentru românii care merg cu mașina în Grecia. S-a schimbat Codul Rutier

Donald Trump: "Vor urma rezultate remarcabile cu Putin"

Festival

Străinii care participă la festivalurile de muzică din România, îndemnați de medici să se vaccineze

Gestul făcut de regina Elisabeta pentru Florin Morariu, românul considerat erou la Londra

Amendă record pentru Google. CE a sancționat compania cu 5 miliarde de dolari

Cum s-a îmbrăcat Kim Jong-un în timpul unei inspecții oficiale. FOTO

VIDEO cu momentele de groază trăite de pasagerii avionului care s-a prăbușit în Africa de Sud

Novichok într-o sticlă de parfum. Primele mărturii făcute de iubitul femeii care murit otrăvită