Panicați după dezbaterea nereuşită împotriva lui Trump, democrații vor să îl înlocuiască pe Biden. Ce opțiuni au

joe biden
AFP

Un lucru era clar la încheierea primei confruntări prezidenţiale din 2024 dintre Joe Biden şi Donald Trump, care a avut loc joi seara: democraţii au intrat în panică în urma prestaţiei ezitante a preşedintelui.

Consternarea lor a cuprins sălile Congresului, oraşele de coastă bogate unde sunt donatorii, bastioanele partidului din întreaga ţară, precum şi barurile şi sufrageriile în care democraţii s-au adunat pentru a-şi încuraja omul, relatează The Washington Post.

Pe de altă parte, aliaţii preşedintelui Joe Biden s-au străduit vineri să limiteze consecinţele negative ale prestaţiei sale slabe de la dezbaterea cu rivalul republican Donald Trump, însă asta nu i-a oprit pe unii dintre colegii săi democraţi să se întrebe dacă nu l-ar putea înlocui cumva cu un alt candidat la alegerile americane din noiembrie. Bâlbâielile verbale ale lui Biden şi răspunsurile sale ocazional inconsistente din timpul dezbaterii au sporit îngrijorarea alegătorilor că actualul preşedinte, în vârstă de 81 de ani, s-ar putea să nu fie apt pentru a servi încă un mandat de patru ani, scrie Reuters.

Hakeem Jeffries, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor a SUA, a evitat să răspundă direct când a fost întrebat de reporteri dacă mai are încredere în candidatura lui Biden. "Susţin lista de candidaţi. Susţin majoritatea democrată din Senat. Vom face tot posibilul pentru a prelua Camera Reprezentanţilor în noiembrie. Vă mulţumesc tuturor", a spus el, în condiţiile în care în noiembrie pe lângă alegerile prezidenţiale se înnoieşte şi Congresul.

Reprezentantul democrat Jim McGovern a declarat reporterilor: "V-aş minţi dacă v-aş spune că eu cred că a fost o dezbatere grozavă". Întrebat dacă este timpul ca partidul să ia în considerare un alt candidat, el a răspuns: "Nu am ajuns încă la nicio concluzie".

Citește și
putin
Ce a făcut Putin în timpul dezbaterii Biden vs. Trump. Gestul liderului Rusiei face înconjurul lumii
„Am avut multe femei în viața mea!”. Moștenitorul Lamborghini o atacă pe presupusa sa fiică

Biden, deja cel mai în vârstă preşedinte american din istorie, s-a confruntat doar cu o opoziţie simbolică în timpul concursului de nominalizare din partea partidului, care a durat luni de zile, şi şi-a asigurat suficient sprijin pentru a-şi garanta locul de candidat democrat pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Fostul preşedinte Trump, în vârstă de 78 de ani, şi-a depăşit, de asemenea, contracandidaţii din interiorul partidului încă de la începutul anului, pregătind terenul pentru o luptă lungă şi acerbă în alegerile generale.

Campania lui Biden a declarat că a strâns 14 milioane de dolari joi şi vineri şi a înregistrat cea mai bună oră de strângere de fonduri imediat după dezbaterea de joi seară. Însă un donator al lui Biden, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a calificat prestaţia sa drept "descalificatoare" şi a prezis că unii democraţi vor reveni asupra solicitărilor ca acesta să se retragă, ceea ce ar da timp partidului să aleagă un alt candidat la convenţia naţională, care începe la 19 august.

Oficialii democrați, declarații de sprijin pentru Biden

Însă oficialii democraţi au minimalizat această posibilitate. "Este puţin probabil să se întâmple", a declarat Mitch Landrieu, copreşedinte al campaniei lui Biden, la CNN.

Alţi consilieri şi aliaţi ai lui Biden, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat că nu cred că repercusiunile dezbaterii ar ameninţa şansele acestuia de a câştiga nominalizarea.

Nancy Pelosi, predecesoarea lui Jeffries, a declarat reporterilor că nu crede că democraţii au nevoie de un alt candidat la preşedinţie.

Şi guvernatorul Californiei, Gavin Newsom - care ar putea fi principala alternativă democrată - a respins ideea că Biden ar putea fi înlocuit. Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, un alt posibil înlocuitor, i-a îndemnat pe democraţi să nu se mai îngrijoreze. "Joe Biden a avut o dezbatere proastă, da, dar Donald Trump a fost un preşedinte slab", a spus Shapiro.

Interviurile cu alegătorii indecişi au confirmat că a fost o seară proastă pentru Biden. Aceştia au descris prestaţia sa ca fiind slabă, jenantă şi greu de urmărit.

Ecouri în tabăra Trump

La rândul său, campania lui Trump a profitat şi a lansat vineri un videoclip care evidenţiază poticnelile lui Biden. "Noaptea trecută, lumea a văzut cine este el. Este incapabil să servească ţara", a declarat purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt. Un consilier, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că dezbaterea îl va ajuta pe Trump să concureze mai bine în state cu tendinţe democrate precum Virginia şi Minnesota.

Ed McMullen, care strânge fonduri pentru Trump, a declarat că trei donatori l-au sunat după dezbatere pentru a-i spune că sunt gata să sprijine campania. "Oricine strânge bani ştie că există un moment în care trebuie să apeleze la donatori, iar acesta este unul dintre acele momente decisive", a spus el.

Întrebările cu privire la capacitatea lui Trump de a ocupa această funcţie au apărut, de asemenea, din cauza condamnării sale de luna trecută de la New York, a eforturilor sale de a anula alegerile din 2020 şi a mandatului său haotic atunci când a fost în funcţie.

Dar, în ciuda unei seriei de informaţii false şi devieri din partea lui Trump din timpul dezbaterii, accentul a fost pus ulterior pe Biden.

Dezbaterea de 90 de minute de la sediul CNN din Atlanta a avut loc mult mai devreme în campanie decât orice altă dezbatere prezidenţială modernă, cu mai mult de patru luni înainte de alegeri. Acest lucru ar putea atenua daunele pentru Biden, pe măsură ce amintirea prestaţiei sale se estompează şi evenimentele de ştiri generează titluri noi.

Trump, de exemplu, este programat să-şi afle sentinţa de la New York la 11 iulie, cu doar câteva zile înainte ca partidul său să se întrunească pentru a-l nominaliza oficial. El se confruntă în continuare cu alte trei procese penale, deşi niciunul nu pare să ajungă la deznodământ înainte de noiembrie.

La un restaurant Waffle House din Atlanta, după dezbatere, Biden a declarat reporterilor că nu-şi face griji cu privire la performanţa sa. "Este greu să dezbaţi cu un mincinos", a spus el referindu-se la Trump.

Biden se îndrepta spre un miting, vineri, în Raleigh, Carolina de Nord, un stat pe care democraţii speră să îl recâştige în faţa republicanilor în noiembrie, apoi urma să zboare la New York pentru o strângere de fonduri şi inaugurarea unui monument dedicat revoltei Stonewall din 1969 pentru drepturile LGBT.

La rândul său, Trump va organiza un miting vineri în Virginia, un stat pe care l-a pierdut de două ori, dar pe care speră să îl repună în joc în noiembrie.

Ar putea fi înlocuit Trump? Care sunt regulile

În ciuda declaraţiilor optimiste din partea oficialilor, performanţa preşedintelui Joe Biden în prima dezbatere de joi a declanşat o nouă rundă de critici din partea democraţilor, precum şi reflecţii publice şi private cu privire la oportunitatea ca acesta să rămână în fruntea listei candidaţilor democraţi, relatează şi NBC News. Însă regulile Partidului Democrat fac aproape imposibilă înlocuirea cu altcineva a persoanelor nominalizate, fără consimţământul acestora.

În epoca modernă, un partid naţional nu a încercat niciodată să îşi înlocuiască candidatul, în parte pentru că ştie că ar eşua cel mai probabil. Problema a ajuns însă în faţa ambelor partide în 2016, dar niciunul nu a luat măsuri.

A face acest lucru ar însemna ca cei din interiorul partidului să anuleze rezultatele alegerilor primare, prin care alegătorii democraţi l-au desemnat în mod covârşitor pe Biden drept candidat. Acesta a câştigat 99% din totalul delegaţilor.

În momentul de faţă, nu se cunoaşte niciun efort serios de a-l îndepărta din fruntea listei, menţionează NBC News. Cu toate acestea, statutul Comitetului Naţional Democrat prevede unele dispoziţii în cazul în care candidatul partidului este incapacitat sau optează să se retragă, iar o lovitură anti-Biden la Convenţia democrată este teoretic posibilă, dar foarte puţin probabilă.

Ce se întâmplă dacă Biden renunţă înainte de Convenţie

Singurul scenariu plauzibil pentru ca democraţii să aibă un nou candidat ar fi ca Biden să decidă să se retragă, lucru pe care l-a respins în mod repetat în timpul altor etape dificile ale campaniei sale.

Dacă Biden ar renunţa înainte de a fi nominalizat oficial în luna august, s-ar crea o adevărată competiţie între democraţi, deoarece nu există niciun mecanism prin care el sau altcineva să desemneze un succesor ales.

Este nevoie de majoritatea celor aproximativ 4 000 de delegaţi pentru a câştiga nominalizarea partidului. Biden a câştigat 3.900 dintre aceştia. Conform unor reforme recente, cei peste 700 de super-delegaţi ai partidului - congresmeni şi demnitari democraţi - au dreptul să voteze numai dacă nimeni nu obţine majoritatea delegaţilor în primul tur de scrutin, astfel încât voturile lor ar putea fi cruciale în cazul unei convenţii disputate.

Deoarece toţi adversarii lui Biden nu au câştigat efectiv niciun delegat pe parcursul procesului de desemnare a democraţilor, ar exista o situaţie de tabula rasa virtuală la începutul convenţiei, iar decizia ar fi luată cel mai probabil de delegaţii la convenţie care au fost iniţial promişi lui Biden. Biden ar avea o anumită influenţă asupra delegaţilor săi, dar, în cele din urmă, aceştia pot vota după cum doresc, astfel încât candidaţii ar face, cel mai probabil, o campanie agresivă pentru a câştiga încrederea fiecărui delegat în parte.

Ar putea democraţii să-l înlocuiască pe Biden împotriva voinţei sale?

Nu există nicio dovadă că partidul ar lua în considerare o schimbare fără acordul lui Biden. Dar chiar dacă ar face-o, nu există niciun mecanism prin care să înlocuiască un candidat înainte de convenţie şi cu siguranţă nu există nicio modalitate de a desemna un succesor ales.

Dacă o mare parte a Partidului Democrat îşi pierde încrederea în Biden, delegaţii la convenţia naţională ar putea teoretic să dezerteze în masă. Desigur, aceştia au fost aleşi ca delegaţi datorită loialităţii lor faţă de Biden şi au promis să îl susţină la convenţie. Dar, spre deosebire de mulţi delegaţi republicani, delegaţii democraţi nu sunt legaţi tehnic de candidatul lor. Regulile DNC le permit delegaţilor "să reflecte, în cunoştinţă de cauză, sentimentele celor care i-au ales", ceea ce le oferă o oarecare marjă de manevră.

Carta partidului include dispoziţii privind înlocuirea candidatului desemnat în cazul unui post vacant. Măsura este destinată a fi utilizată în caz de deces, demisie sau incapacitate, nu pentru a înlocui o persoană care nu doreşte să demisioneze.

Actualul preşedinte al DNC, Jaime Harrison, este un aliat de lungă durată al lui Biden.

Ce se întâmplă dacă Biden se retrage după Convenţie

Pentru a umple un loc vacant pe lista naţională, preşedintele poate convoca o "reuniune specială" a întregului DNC, care include aproximativ 500 de membri. Cel puţin pe hârtie, este nevoie doar de un vot majoritar al celor prezenţi pentru a alege noii candidaţi la preşedinţie şi vicepreşedinţie. Dar, cel mai probabil, acest proces nu ar fi deloc uşor şi ar fi plin de jocuri de culise şi campanii de presiune publică.

Cu toate acestea, dacă un post vacant ar apărea în apropierea alegerilor din noiembrie, ar putea ridica probleme constituţionale, juridice şi practice. Printre altele, buletinele de vot trebuie tipărite cu mult timp înainte de alegeri şi s-ar putea să nu fie posibilă modificarea lor la timp.

L-ar înlocui Kamala Harris pe Biden?

Dacă Biden ar renunţa la preşedinţie, vicepreşedintele Kamala Harris ar deveni automat preşedinte - dar nu candidatul Partidului Democrat. De asemenea, ea nu ar fi neapărat candidatul dacă Biden s-ar retrage din cursa pentru realegere în timp ce rămâne la Casa Albă.

Ea ar putea fi favorizată din punct de vedere politic, dar regulile partidului nu oferă vicepreşedintelui niciun avantaj mecanic major faţă de alţi candidaţi. Delegaţii lui Biden nu s-ar transfera automat la Harris, iar convenţia organizează voturi separate pentru candidaţii la funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte. Astfel, ea ar trebui să câştige majoritatea delegaţilor la convenţie.

În cazul în care prima poziţie a listei ar fi vacantată după convenţie, ea ar trebui să obţină majoritatea voturilor la reuniunea specială a DNC.

Asta este, cel puţin, ce s-ar întâmpla conform regulilor actuale ale partidului. Dar un loc vacant în fruntea listei democrate este genul de moment dramatic care i-ar putea determina pe liderii partidului să revizuiască regulile în numele facilitării tranziţiei. Harris are câţiva aliaţi apropiaţi în posturi cheie la DNC, inclusiv un co-preşedinte al Comitetului pentru Reguli şi Statut al partidului. Dar nimic nu se va întâmpla fără o luptă, consideră NBC.

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Citește și...
Ce greșeli „dezastruoase” a făcut Biden în timpul dezbaterii cu Trump și ce plănuiesc democrații după acest eșec
Ce greșeli „dezastruoase” a făcut Biden în timpul dezbaterii cu Trump și ce plănuiesc democrații după acest eșec

Prima dezbatere televizată a campaniei electorale prezidențiale din Statele Unite a avut un câștigător clar: Donald Trump.

Ce a făcut Putin în timpul dezbaterii Biden vs. Trump. Gestul liderului Rusiei face înconjurul lumii
Ce a făcut Putin în timpul dezbaterii Biden vs. Trump. Gestul liderului Rusiei face înconjurul lumii

Preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a trezit în mijlocul nopţii pentru a urmări dezbaterea prezidenţială din SUA dintre democratul Joe Biden şi republicanul Donald Trump, iar Rusia nu comentează politica internă a SUA, a transmis vineri Kremlinul.

CNN: Majoritatea alegătorilor americani cred că Donald Trump a câştigat dezbaterea
CNN: Majoritatea alegătorilor americani cred că Donald Trump a câştigat dezbaterea

Majoritatea alegătorilor înregistraţi în SUA pentru a vota la următoarele alegeri prezidenţiale consideră că fostul preşedinte Donald Trump l-a depăşit pe actualul preşedinte, Joe Biden, în dezbaterea desfăşurată joi pe canalul CNN.

Unde s-a oprit Joe Biden imediat după dezbaterea cu Donald Trump. Ce le-a spus reporterilor despre performanța sa
Unde s-a oprit Joe Biden imediat după dezbaterea cu Donald Trump. Ce le-a spus reporterilor despre performanța sa

Noaptea nu s-a încheiat pentru Joe Biden după dezbaterea dezamăgitoarea pe care a avut-o cu Donald Trump, notează Politico.

Recomandări
Ce ar înseamna pentru Franța să fie condusă de extrema dreaptă, prietenoasă cu Moscova, dar nu și cu Uniunea Europeană
Ce ar înseamna pentru Franța să fie condusă de extrema dreaptă, prietenoasă cu Moscova, dar nu și cu Uniunea Europeană

Întreaga Europă este cu ochii pe Franța, care a votat, duminică, în prima rundă a unor alegeri legislative anticipate foarte tensionate.

Ministerul de Externe, avertisment pentru românii care vor să meargă în Turcia și Grecia. Ce risc există în perioada estivală
Ministerul de Externe, avertisment pentru românii care vor să meargă în Turcia și Grecia. Ce risc există în perioada estivală

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Turcia că, în cursul zilei de sâmbtă, au fost înregistrate 44 de focare de incendii pe teritoriul acestei ţări.  

Ce avantaj are naționala României în fața Olandei, înaintea confruntării de la EURO 2024. Pe ce sunt invidioși fanii batavi
Ce avantaj are naționala României în fața Olandei, înaintea confruntării de la EURO 2024. Pe ce sunt invidioși fanii batavi

Mai sunt două zile până la meciul României cu Olanda, iar echipa națională se pregătește fizic și psihic pentru confruntarea de marți seară. Ziua a început cu slujba de la biserică pentru antrenorul Edi Iordănescu și staff-ul echipei.