Panică la filmul Joker. Ce a pățit un tânăr care a început să aplaude în timpul crimelor
Un incident care a generat panică la o proiecție a filmului ”Joker” a avut loc în New York.
Un spectator care viziona vineri pelicula într-un cinematograf plin din Times Square, Manhattan a început să aclame și să aplaude în picioare crimele care se derulau pe ecran. Gesturile sale au generat panică în sală, unii spectatori au fugit din cinematograf, vizibil speriați iar alții l-au apostrofat pe tânar care la rândul său i-a scuipat pe cei care au plecat de la film.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”La jumătatea filmului când Jokerul a început să ucidă oameni și ținea un monolog despre cât de malefică este societatea, un bărbat a început să aplaude tare. Oamenii țipau să înceteze, dar el a continuat. A început să aplaude și în timpul unei scene cu împușcături și a devenit agresiv când spectatorii îi cereau să înceteze. Agenții de pază au venit după el. Când filmul s-a terminat și noi ieșeam din sală, el încă era interogat” a povestit un spectator pentru ABC News.
Pelicula, regizată de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix în rolul principal, abordează originile diabolicului personaj Joker, rivalul lui Batman, şi a fost distinsă cu cel mai important premiu la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia.
Filmul a declanşat rapid o polemică în Statele Unite, chiar înainte de lansarea pe marile ecrane, anumite voci exprimând temeri că pelicula ar putea incita la violenţă având în vedere empatia cu care Todd Phillips îşi tratează eroul. Unele voci au cerut chiar interzicerea lui. Actorii se apără şi spun că pelicula ar trebui, de fapt, să atragă atenţia asupra modului în care societatea tratează persoanele cu probleme psihice.
De teama unor atentate, unele cinematografele din SUA au interzis fanilor să poarte măşti la proiecţia filmului.
Mulţi cred că Arthur Fleck - un bărbat singuratic, abuzat, cu probleme mintale, care, pe măsură ce societatea continuă să îl respingă, adoptă un personaj ale cărui acţiuni devin violente - este prezentat cu empatie şi se tem ca ar putea fi un model.
În urmă cu câteva zile, într-o scrisoare transmisă directorului Warner Bros., Ann Sarnoff, rudele şi prietenii celor ucişi şi răniţi în atacul care a avut loc în 2012 într-un cinematograf din Aurora (Colorado), în timpul filmului „The Dark Knight Rises”, nu au cerut anularea lansării filmului, însă au precizat că abordarea „cu empatie” a transformării personajului dintr-un singuratic în criminal îi pune în cumpănă.
În 2012, în timp ce partea a treia din seria Batman rula într-un cinematograf din Colorado, un individ mascat a deschis focul asupra spectatorilor. 12 persoane au murit şi 70 au fost rănite, iar criminalul a fost condamnat la închisoare pe viață. Părinții îndoliați spun că noul film "Joker" va răscoli trecutul dureros.
După ce a fost stârnit un val de nelinişti, iar poliţia a anunţat că va fi vizibil prezentă pe străzile din Los Angeles în perioada lansării filmului, acum, lanţurile de săli de cinema Landmark Theatres şi AMC Theatres (cea mai mare reţea, cu peste 600 de săli) au anunţat că nu vor permite accesul celor mascaţi sau îmbrăcaţi „astfel încât să îi facă pe ceilalţi să se simtă inconfortabil”.
Fanii peliculei au însă altă părere.
Bărbat: "Nu mă îngrijorează ce se spune. Eu tot vreau să văd filmul."
Bărbat: "Este unul dintre cei mai cunoscuţi răufăcători care au existat vreodată în benzile desenate și acum vrei să fii cârcotaş pe tema violenței lui Joker? Hai să fim serioşi!"
Bărbat: "Există scene de violență în film, dar pentru mine pelicula este un mod de abordare a bolilor psihice folosind un personaj de benzi desenate."
De aceeaşi parte a baricadei sunt şi cei care au contribuit la realizarea producţiei.
Todd Philipps, regizorul filmului: "Nu cred că filmul e neapărat despre bolile psihice, ci despre cum trebuie trataţi cei care suferă de aceste boli psihice."
Autorităţile au anunţat că vor fi vigilente, însă este posibil ca tocmai această întreaga controversă să ofere idei. Filmul a generat încasări de 93,5 milioane de dolari în primul weekend pe marile ecrane nord-americane, un adevărat record.