Pandemia de Covid-19 continuă să facă ravagii. Ce se întâmplă în SUA și Rusia e fără precedent
Pe frontul pandemiei, Israelul a început vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani cu a doua doză booster, în timp ce americanii se confruntă cu sute de mii de cazuri noi în fiecare zi, din cauza tulpinei Omicron.
Rusia, pe de altă parte, înregistrează mai puține cazuri, dar au început să apară și aici tot mai multe restricții pentru cei nevaccinați.
Israelul a devenit prima țară din lume care oferă a doua doză Booster pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru cadrele medicale. Decizia a fost anunțată aseară de premierul Naftali Bennett. Cu câteva ore înainte, șeful executivului avertiza că Israelul ar putea ajunge din nou la zeci de mii de cazuri pe zi, dacă varianta Omicron continuă să se răspândească.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Naftali Bennett, premierul Israelului: "Acesta e un moment important, avem acum un nou nivel de protecție".
În Statele Unite, numărul cazurilor de COVID crește vertiginos. Săptămâna trecută, recordul infecțiilor zilnice a fost spart de patru ori, iar media la 7 zile a ajuns la aproape 300.000 de cazuri, potrivit Universității Johns Hopkins.
Dr. Anthony Fauci, virusolog: "Rapiditatea cu care crește numărul de cazuri e fără precedent, cu mult peste orice am văzut până acum".
Numărul uriaș de cazuri pozitive e, de altfel, de vină și pentru miile de zboruri anulate de companiile aviatice americane, în weekendul acesta. Zeci de mii de oameni au început Noul An blocați pe aeroporturi.
Cameron Hamilton, cetățeanean blocat în aeroport: "Echipajele nu au mai venit".
Printre cei confirmați cu COVID e și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, acum izolat la domiciliu, cu o formă ușoară a bolii.
Și marile orașe au probleme. În San Diego, de exemplu, departamentul de pompieri are zeci de angajați bolnavi sau în izolare.
Jesse Conner, I.A.F.F. Local 145: "Nu avem suficienți pompieri disponibili, nici măcar să ocupăm posturile echipajelor de urgență".
Pentru a rezolva măcar parțial problema deficitului de personal, Centrul american pentru Combaterea Bolilor a decis să reducă perioada de izolare pentru persoanele asimptomatice de la 10 la 5 zile.
Asa Hutchinson, guvernatorul statului Arkansas: "Cred că a fost un pas important când CDC a revizuit recomandările. E o recunoaștere a faptului că trebuie să găsim soluții în fața virusului, trebuie să-i lăsăm pe oameni să muncească. Avem lipsuri în aprovizionare, lipsuri de personal".
În Rusia, autoritățile iau noi măsuri pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze. În Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime, localnicii vor putea intra în restaurante și magazine doar dacă prezintă dovada că s-au vaccinat, au trecut prin boală sau au teste negative. La sfârșitul anului a fost restricționat și accesul în hoteluri, dar nu este nevoie de certificat la intrarea în farmacii și magazinele alimentare.