Pandemia de coronavirus în Europa. Ce măsuri iau țările UE

Ultima actualizare: 18-03-2020 18:05

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis  marți seară, în unanimitate, să închidă graniţele și să permită doar „călătoriile esenţiale”.

Oamenii sunt sfătuiţi să stea în case, iar cei care sunt prinşi că merg pe străzi fără motiv sunt amendati. Coronavirusul a ajuns şi în Muntenegru, unde două persoane au fost testate pozitiv pentru Covid 19. Un prim deces a fost înregistrat şi în Republica Moldova, o femeie de 61 de ani, revenită recent din Italia. Primul deces din cauza Covid 19 a fost şi în Turcia - un bărbat de 89 de ani.

Uniunea Europeană a decis să interzică accesul călătorilor din afara blocului european pentru o perioadă de 30 de zile. O măsură fără precedent în istoria Uniunii, aplicată acum special pentru a stavili epidemia de coronavirus.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: „Am fost de acord să întărim graniţele exterioare aplicând restricţii temporare pentru călătoriile non-esenţiale în interiorul Uniunii Europene pentru o perioadă de 30 de zile, aşa cum a propus iniţial Comisia Europeană. Vom stabili de comun acord cum vor fi repatriaţi cetăţenii UE care vor avea absolută nevoie, utilizând în acest sens mecanismul de Protecţie Civilă al UE. Încurajăm, totodată, eforturile făcute pentru a sprijini cercetările legate de virusul COVID-19 şi insistăm asupra nevoii de a trasmite toate informaţiile şi de a dezvolta un vaccin care să fie cât mai repede disponibil celor care au nevoie de el”.

Preşedinta Comisiei Europene a spus că va rămâne la latitudinea ţărilor europene cum vor să aplice închiderea graniţelor pentru cetăţeni din alte state. Germania a fost prima ţară care şi-a anunţat planul de acţiune. Oficialii au spus că vor permite intrarea pe teritoriul statului doar cetăţenilor Uniunii Europene şi persoanelor din afara Uniunii care deţin permise de rezidenţă de lungă durată.

Nina Dos Santos, CNN Europe Editor: „Liderii europeni şi-au îndreptat atenţia şi asupra situaţiei economice a oamenilor. Mulţi au anunţat pachete uriaşe de stimulare a economiei în valoare de sute de miliarde de dolari în încercarea de a împiedica instalarea recesunii, în condiţiile în care afacerile sunt închise, iar oamenii stau în case”.

Marea Britanie, care în prezent se află în perioada de tranziţie de retragere din Uniunea Europeană, a anunţat că, momentan, nu va impune restricţii la graniţă.

Una dintre ţările care au decis asemenea măsuri este Marea Britanie, care a anunţat un pachet în valoare de 15% din PIB. Noul ministru de Finanţe, în post de mai puţin de 40 de zile, a anunţat al doilea pachet de stimulare în decurs de o săptămână, după ce abia pusese pe masă zeci de miliarde de dolari. Acum a decis un pachet de 400 de miliarde pentru companii, sub forma unor garanţii guvernamentale pentru împrumuturi, dobânzi atractive, precum şi sistarea temporară a plăţii impozitelor.

Sunt vizati și oamenii obișnuiți, britanicii fiind păsuiți de plata ratelor la creditele ipotecare pentru urmatoarele trei luni.

Franţa a instituit cele mai stricte reguli de izolare din Europa.

Christophe Castaner, ministrul de Interne al Franţei: „Pentru fiecare ieșire, fiecare persoană va trebui să aibă o declarație pe propria răspundere în care să fie menţionată identitatea, adresa și motivul deplasării”.

Pe străzi au fost mobilizaţi aproape 100.000 de polițiști şi jandarmi care vor supraveghea aplicarea acestor reguli. Cei care nu le respectă sunt pasibili de amenzi de până la 135 de euro.

Spania continuă să fie a doua ţară cea mai afectată de coronavirus. Prim-ministrul spaniol a avut ieri o discuţie prin telefon cu preşedintele chinez, cerându-i ajutor în lupta împotriva pandemiei, pentru că ţara sa are nevoie urgentă de material sanitar.

În Germania, dintr-o populaţie de 83 de milioane, aproape 7,300 de oameni au fost testaţi pozitiv cu coronavirus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 22 Octombrie 2021

45:51
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!