Pactul de apărare reciprocă Rusia-Coreea de Nord este „clar”, reaminteşte Kremlinul
Kremlinul a subliniat marţi că pactul de apărare reciprocă Rusia-Coreea de Nord, semnat în iunie de preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, este "clar", în plină escaladare a tensiunilor dintre Phenian şi Seul, relatează AFP.
"Formularea tratatului nu necesită nicio clarificare. Este clară", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, întrebat despre posibilitatea implicării Rusiei în cazul unui conflict armat deschis între cele două Corei.
Armata nord-coreeană a dinamitat marţi secţiuni de drum folosite cândva pentru comerţul transfrontalier cu Coreea de Sud, potrivit Seulului, care a declarat că a reacţionat cu "focuri de răspuns", un nou episod în creşterea tensiunilor dintre cele două ţări inamice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rusia şi Coreea de Nord s-au apropiat considerabil de când Moscova a lansat o ofensivă împotriva Ucrainei în februarie 2022, formând o alianţă anti-occidentală.
Phenianul este acuzat de Occident că furnizează obuze şi rachete armatei ruse, iar de Kiev, că trimite şi oameni acolo.
Această apropiere a fost ilustrată de vizita preşedintelui rus la Phenian în iunie şi de semnarea unui tratat de parteneriat strategic care, la articolul 4, prevede "asistenţă militară imediată" în caz de agresiune armată.
"Cel mai important lucru este că acest tratat prevede un parteneriat strategic în toate domeniile, inclusiv în cel securităţii", a subliniat marţi Peskov.
Tratatul nu specifică dacă Phenianul beneficiază de umbrela nucleară rusă.
Putin, referindu-se în septembrie la revizuirea doctrinei ruse privind condiţiile de utilizare a bombei atomice, nu a menţionat aliatul său nord-coreean, dar în schimb a vorbit de Belarus, o altă ţară vecină, care a fost numită în mod explicit.